Pyszne letnie kotlety robię z białego warzywa. W tej postaci nawet moje dzieci je zjadają

Lato to prawdziwa skarbnica sezonowych warzyw, z których bez trudu przygotujesz smaczny, lekki obiad. Sprawdzają się nie tylko jako dodatek do dania głównego — z powodzeniem mogą grać pierwsze skrzypce na talerzu.

Kotlety z kalafioraKotlety z kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na kalafior trwa i to najwyższa pora, aby ugotować z niego pyszny obiad — i nie mam tu na myśli klasycznej wersji z bułką tartą. Odpowiednio przygotowany może być chrupiący, pełen smaku, a z wyglądu do złudzenia przypominać tradycyjne kotlety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Kotlety z kalafiora

Choć kalafior nie jest najbardziej oczywistym wyborem do przygotowania kotletów, zdecydowanie warto dać mu szansę. Odpowiednio doprawiony i dobrze przyrządzony może nie tylko przypominać klasyczną, mięsną wersję, ale nawet przyjemnie zaskoczyć smakiem — i okazać się lepszy. Aby kotlety z kalafiora przypominały klasyczne mielone, warto zadbać o odpowiednią konsystencję masy. Kalafior powinien być dobrze ugotowany, ale nie rozgotowany — zachowa wtedy delikatną strukturę, a po rozgnieceniu będzie przypominał mięso mielone. Kluczowe jest też dokładne odsączenie go z nadmiaru wody.

Do masy warto dodać jajko i odrobinę bułki tartej — składniki te połączą całość i sprawią, że kotlety nie będą się rozpadać. Przyprawy, takie jak czosnek, pieprz i gałka muszkatołowa, dodadzą wyrazistości. Aby wzmocnić smak i strukturę, możesz dodać startą marchewkę lub ser, który po usmażeniu stworzy kremowe wnętrze. Chrupiącą skórkę uzyskasz, obtaczając kotlety w bułce tartej, a po odpowiednim usmażeniu twoje kotlety będą wyglądały zupełnie jak tradycyjne mięsne wersje. Podawaj je klasycznie — z ziemniakami z wody i surówką z kapusty albo w nowoczesnym wydaniu: z kaszą, sałatką z rukoli i jogurtowym sosem z ziołami.

Składniki na kotlety mielone z kalafiora

Składniki:

  • 500 g kalafiora,
  • 3–4 marchewki,
  • 1 jajko,
  • 1–2 łyżki bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • łyżeczka czosnku suszonego,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • pęczek natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kalafiora i ugotuj go w osolonej wodzie, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
  2. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i połącz z kalafiorem.
  3. Dodaj jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie wyrób — masa powinna być zwarta i łatwa do formowania.
  4. Z gotowej mieszanki uformuj płaskie kotlety.
  5. Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu, aż będą rumiane i złociste.
  6. Na koniec posyp gotowe kotlety drobno posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥