Pyszne letnie kotlety robię z białego warzywa. W tej postaci nawet moje dzieci je zjadają

Lato to prawdziwa skarbnica sezonowych warzyw, z których bez trudu przygotujesz smaczny, lekki obiad. Sprawdzają się nie tylko jako dodatek do dania głównego — z powodzeniem mogą grać pierwsze skrzypce na talerzu.

Kotlety z kalafioraKotlety z kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na kalafior trwa i to najwyższa pora, aby ugotować z niego pyszny obiad — i nie mam tu na myśli klasycznej wersji z bułką tartą. Odpowiednio przygotowany może być chrupiący, pełen smaku, a z wyglądu do złudzenia przypominać tradycyjne kotlety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Kotlety z kalafiora

Choć kalafior nie jest najbardziej oczywistym wyborem do przygotowania kotletów, zdecydowanie warto dać mu szansę. Odpowiednio doprawiony i dobrze przyrządzony może nie tylko przypominać klasyczną, mięsną wersję, ale nawet przyjemnie zaskoczyć smakiem — i okazać się lepszy. Aby kotlety z kalafiora przypominały klasyczne mielone, warto zadbać o odpowiednią konsystencję masy. Kalafior powinien być dobrze ugotowany, ale nie rozgotowany — zachowa wtedy delikatną strukturę, a po rozgnieceniu będzie przypominał mięso mielone. Kluczowe jest też dokładne odsączenie go z nadmiaru wody.

Do masy warto dodać jajko i odrobinę bułki tartej — składniki te połączą całość i sprawią, że kotlety nie będą się rozpadać. Przyprawy, takie jak czosnek, pieprz i gałka muszkatołowa, dodadzą wyrazistości. Aby wzmocnić smak i strukturę, możesz dodać startą marchewkę lub ser, który po usmażeniu stworzy kremowe wnętrze. Chrupiącą skórkę uzyskasz, obtaczając kotlety w bułce tartej, a po odpowiednim usmażeniu twoje kotlety będą wyglądały zupełnie jak tradycyjne mięsne wersje. Podawaj je klasycznie — z ziemniakami z wody i surówką z kapusty albo w nowoczesnym wydaniu: z kaszą, sałatką z rukoli i jogurtowym sosem z ziołami.

Składniki na kotlety mielone z kalafiora

Składniki:

  • 500 g kalafiora,
  • 3–4 marchewki,
  • 1 jajko,
  • 1–2 łyżki bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • łyżeczka czosnku suszonego,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • pęczek natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kalafiora i ugotuj go w osolonej wodzie, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
  2. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i połącz z kalafiorem.
  3. Dodaj jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie wyrób — masa powinna być zwarta i łatwa do formowania.
  4. Z gotowej mieszanki uformuj płaskie kotlety.
  5. Smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu, aż będą rumiane i złociste.
  6. Na koniec posyp gotowe kotlety drobno posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej