Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji

Idealnie kremowa zupa doskonale sprawdzi się po długim, mroźnym spacerze lub powrocie z pracy. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, krem nie tylko pomaga przemycić do diety więcej warzyw, ale również stanowi pełnowartościowy i pożywny posiłek.

Rozgrzewa i syci aż do kolacjiRozgrzewa i syci aż do kolacji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupy krem często składają się z niskokalorycznych warzyw, bulionu i przypraw, więc choć są zdrowe, to niestety nie zaspokoją głodu na dłużej. Klucz tkwi w odpowiednim doborze składników – warto sięgać po warzywa i dodatki, które dostarczą nieco więcej energii oraz białka.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Krem z batatów i soczewicy

Zupy krem z roku na rok zyskują na popularności – i trudno się temu dziwić. Są proste w przygotowaniu i pozwalają przemycić do diety znacznie więcej warzyw. Choć można je zrobić z tego, co akurat mamy w lodówce, warto zwrócić uwagę na dobór składników, tak aby zupa była nie tylko smaczna, ale też bardziej treściwa. Gdy zamiast papryki czy pomidora sięgniemy po bataty i soczewicę, zupa zyska na wartości odżywczej i będzie bogatsza w białko oraz kalorie, a co za tym idzie, bardziej zaspokoi głód.

Bataty dostarczają więcej energii dzięki naturalnym skrobiom i błonnikowi. Soczewica to z kolei świetne źródło białka roślinnego oraz dodatkowego błonnika, co również pomaga na dłużej utrzymać uczucie sytości. W przeciwieństwie do lekkich, niskokalorycznych warzyw, bataty i soczewica sprawiają, że krem staje się bardziej odżywczy i konkretny.

Przepis na zupę krem z batatów i soczewicy

Składnik:

  • 1 batat,
  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 50 g śmietany 18 proc.,
  • 20 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • kilka płatków chili,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • kilka kromek chleba pszennego na grzanki.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz batata, cebulę i czosnek, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem przez 2–3 minuty, aż będą miękkie i aromatyczne.
  3. Opłucz soczewicę.
  4. Dodaj batata, suchą czerwoną soczewicę oraz wszystkie przyprawy i płatki chili.
  5. Całość dokładnie wymieszaj, po czym zalej gorącym bulionem warzywnym.
  6. Gotuj zupę pod przykryciem przez 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Na ostatnie 5 minut gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie zamieszaj.
  8. Zdejmij z ognia i zmiksuj wszystko na gładki krem.
  9. Dopraw szczyptą soli i pieprzu do smaku.
  10. W międzyczasie pokrój chleb w kostkę i podpiecz go na suchej patelni lub w piekarniku, aż stanie się chrupiący.
  11. Podawaj gorącą zupę z kleksem śmietany i chrupiącymi grzankami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach