Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację
Dosłownie z trzech produktów możesz wyczarować pyszny posiłek dla całej rodziny. I to w ekspresowym tempie, bez skomplikowanej procedury.
20.03.2024 09:33
Wracasz po ciężkim dniu do domu i chciałbyś zjeść coś dobrego? Z drugiej strony nie masz ani sił, ani czasu, aby spędzić w kuchni długie godziny? Wcale nie musisz tego robić, a efekty i tak będą zdumiewające. Wystarczy, że postawisz na sprawdzoną recepturę.
I tak się składa, że mam przepis, który może cię zainteresować. Jest to idealny plan na szybką i smaczną kolację w ciekawym wydaniu. Do tego bez smażonych i ciężkostrawnych produktów, których lepiej unikać przed snem. Wręcz przeciwnie będzie to coś w 100 proc. lekkiego. Co powiesz na połączenie pieczonego batata, kremowego awokado i jajek w koszulkach? Taka kombinacja brzmi naprawdę dobrze, a wygląda jeszcze lepiej!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Urocze łódeczki z batata staną się hitem w każdym domu. Innej opcji po prostu nie ma!
Składniki:
Łódeczki:
- 1 batat,
- oliwa z oliwek do polania,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- 1 awokado,
- 2 jajka w koszulkach,
- oliwa z oliwek do polania,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek do posypania,
- płatki chili do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania batata. Najpierw go obieram, po czym dzielę na kilka plastrów.
Krok 2. Każdy warzywny element polewam następnie oliwą z oliwek. Nie zapominam również o doprawieniu łódeczek do smaku przy pomocy soli i pieprzu.
Tak przygotowane bataty przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładam warzywa do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie zajmuję się pozostałymi składnikami. Gotuję jajka w koszulkach, zaś obrane awokado rozgniatam przy pomocy widelca. Jeśli nie chcesz, aby owoc szybko ściemniał, polej go delikatnie sokiem z cytryny lub limonki. Tylko pamiętaj, dodaj niewiele soku, aby był on praktycznie niewyczuwalny.
Krok 4. Awokado w kremowej postaci rozprowadzam na podpieczonych kawałkach batata. Na wierzchu każdej łódeczki układam dodatkowo po jednym jajku w koszulce.
Krok 5. Oczywiście to nie koniec, bo całość doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz płatkami chili. Nie zapominam też o dodatkowej porcji oliwy z oliwek oraz świeżym szczypiorku, który nie tylko wprowadza dodatkowe walory smakowe, ale i fajnie się prezentuje z pozostałymi składnikami. I to wszystko, smacznego!