Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Dosłownie z trzech produktów możesz wyczarować pyszny posiłek dla całej rodziny. I to w ekspresowym tempie, bez skomplikowanej procedury.

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećOd samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wracasz po ciężkim dniu do domu i chciałbyś zjeść coś dobrego? Z drugiej strony nie masz ani sił, ani czasu, aby spędzić w kuchni długie godziny? Wcale nie musisz tego robić, a efekty i tak będą zdumiewające. Wystarczy, że postawisz na sprawdzoną recepturę.

I tak się składa, że mam przepis, który może cię zainteresować. Jest to idealny plan na szybką i smaczną kolację w ciekawym wydaniu. Do tego bez smażonych i ciężkostrawnych produktów, których lepiej unikać przed snem. Wręcz przeciwnie będzie to coś w 100 proc. lekkiego. Co powiesz na połączenie pieczonego batata, kremowego awokadojajek w koszulkach? Taka kombinacja brzmi naprawdę dobrze, a wygląda jeszcze lepiej!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Urocze łódeczki z batata staną się hitem w każdym domu. Innej opcji po prostu nie ma!

Składniki:

Łódeczki:

  • 1 batat,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku. 

Dodatki:

  • 1 awokado,
  • 2 jajka w koszulkach,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do posypania,
  • płatki chili do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania batata. Najpierw go obieram, po czym dzielę na kilka plastrów

W pierwszej kolejności zajmuję się batatem
W pierwszej kolejności zajmuję się batatem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Każdy warzywny element polewam następnie oliwą z oliwek. Nie zapominam również o doprawieniu łódeczek do smaku przy pomocy solipieprzu.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane bataty przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładam warzywa do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Krok 3. W międzyczasie zajmuję się pozostałymi składnikami. Gotuję jajka w koszulkach, zaś obrane awokado rozgniatam przy pomocy widelca. Jeśli nie chcesz, aby owoc szybko ściemniał, polej go delikatnie sokiem z cytryny lub limonki. Tylko pamiętaj, dodaj niewiele soku, aby był on praktycznie niewyczuwalny. 

Następnie zajmuję się awokado
Następnie zajmuję się awokado © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Awokado w kremowej postaci rozprowadzam na podpieczonych kawałkach batata. Na wierzchu każdej łódeczki układam dodatkowo po jednym jajku w koszulce.

Idealnym uzupełnieniem będą tu jajka w koszulkach
Idealnym uzupełnieniem będą tu jajka w koszulkach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Oczywiście to nie koniec, bo całość doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz płatkami chili. Nie zapominam też o dodatkowej porcji oliwy z oliwek oraz świeżym szczypiorku, który nie tylko wprowadza dodatkowe walory smakowe, ale i fajnie się prezentuje z pozostałymi składnikami. I to wszystko, smacznego!

I można brać się za jedzenie
I można brać się za jedzenie © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥