Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Dosłownie z trzech produktów możesz wyczarować pyszny posiłek dla całej rodziny. I to w ekspresowym tempie, bez skomplikowanej procedury.

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećOd samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wracasz po ciężkim dniu do domu i chciałbyś zjeść coś dobrego? Z drugiej strony nie masz ani sił, ani czasu, aby spędzić w kuchni długie godziny? Wcale nie musisz tego robić, a efekty i tak będą zdumiewające. Wystarczy, że postawisz na sprawdzoną recepturę.

I tak się składa, że mam przepis, który może cię zainteresować. Jest to idealny plan na szybką i smaczną kolację w ciekawym wydaniu. Do tego bez smażonych i ciężkostrawnych produktów, których lepiej unikać przed snem. Wręcz przeciwnie będzie to coś w 100 proc. lekkiego. Co powiesz na połączenie pieczonego batata, kremowego awokadojajek w koszulkach? Taka kombinacja brzmi naprawdę dobrze, a wygląda jeszcze lepiej!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe łódeczki z dodatkami to mój sprawdzony patent na pyszną kolację

Urocze łódeczki z batata staną się hitem w każdym domu. Innej opcji po prostu nie ma!

Składniki:

Łódeczki:

  • 1 batat,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku. 

Dodatki:

  • 1 awokado,
  • 2 jajka w koszulkach,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do posypania,
  • płatki chili do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania batata. Najpierw go obieram, po czym dzielę na kilka plastrów

W pierwszej kolejności zajmuję się batatem
W pierwszej kolejności zajmuję się batatem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Każdy warzywny element polewam następnie oliwą z oliwek. Nie zapominam również o doprawieniu łódeczek do smaku przy pomocy solipieprzu.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane bataty przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładam warzywa do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Krok 3. W międzyczasie zajmuję się pozostałymi składnikami. Gotuję jajka w koszulkach, zaś obrane awokado rozgniatam przy pomocy widelca. Jeśli nie chcesz, aby owoc szybko ściemniał, polej go delikatnie sokiem z cytryny lub limonki. Tylko pamiętaj, dodaj niewiele soku, aby był on praktycznie niewyczuwalny. 

Następnie zajmuję się awokado
Następnie zajmuję się awokado © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Awokado w kremowej postaci rozprowadzam na podpieczonych kawałkach batata. Na wierzchu każdej łódeczki układam dodatkowo po jednym jajku w koszulce.

Idealnym uzupełnieniem będą tu jajka w koszulkach
Idealnym uzupełnieniem będą tu jajka w koszulkach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Oczywiście to nie koniec, bo całość doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz płatkami chili. Nie zapominam też o dodatkowej porcji oliwy z oliwek oraz świeżym szczypiorku, który nie tylko wprowadza dodatkowe walory smakowe, ale i fajnie się prezentuje z pozostałymi składnikami. I to wszystko, smacznego!

I można brać się za jedzenie
I można brać się za jedzenie © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej