WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Większość wybiera najgorsze miejsce. Jajka szybko się psują, zatrucie gwarantowane

Choć codziennie z nich korzystamy, nie brakuje osób, które nadal źle je przechowują. Gdzie trzymać jajka i jak sprawdzić, czy nadają się jeszcze do użytku? Odpowiadamy.

Gdzie przechowywać jajka?Gdzie przechowywać jajka?
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Jajka to postawa naszej kuchni. W końcu na ich bazie przygotowujemy wiele pysznych dań, ciekawych przekąsek czy genialnych wypieków. I choć mogłoby się wydawać, że o tak podstawowym produkcie wiemy dosłownie wszystko, wiele osób popełnia duży błąd, który może mieć poważne konsekwencje.

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, gdzie to właśnie jajka stanowią bazę świątecznego menu, warto sprawdzić, czy opisywany błąd nie dotyczy też nas. W tym przypadku chodzi o nieodpowiednie przechowywanie jajek. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje

Jak prawidłowo przechowywać jajka?

Kiedy już wrócimy do domu z zakupionymi jajkami, należy od razu zająć się nimi w odpowiedni sposób. Po pierwsze, nie powinniśmy odkładać ich w nasłonecznione miejsce, na kuchenny blat czy do szafki. Wręcz przeciwnie, jajka powinny trafić od razu do suchego chłodnego miejsca. I w tej roli najlepiej spisze się lodówka

Jajka w lodówce można przechowywać w wytłaczankach lub w specjalnych pojemnikach, które coraz częściej wchodzą w skład wyposażenia kuchennego gadżetu. Ponadto, jajka nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z innymi produktami znajdującymi się w lodówce. Złym pomysłem jest również umycie zakupionych jajek przed włożeniem ich do lodówki, bo tracą one w ten sposób naturalną ochronę.

Na bazie jajek można przygotować całą masę przepisów
Na bazie jajek można przygotować całą masę przepisów © Adobe Stock | Ksenia

Domowy test na świeżość jajek

Zanim użyjemy jajek w naszych kuchniach, warto dla pewności sprawdzić, czy są one na pewno świeże. I można to zrobić w szybki i prosty sposób przy pomocy szklanki wody. Do szklanki wlewamy wodę, po czym umieszczamy w środku jajko. Jeśli od razu opadnie ono na dno i tam pozostanie, to znak, że jajko jak najbardziej nadaje się do spożycia. Nie powinniśmy pracować z jajkami, które po wrzuceniu do szklanki z wodą unoszą się ku górze i zaczynają dryfować na powierzchni. 

To jednak nie koniec przydatnych wiadomości. Okazuje się, że o świeżości jajek może powiedzieć nam sama skorupka. Jeśli jest ona matowachropowata, to możemy użyć takich jajek do przepisu. Kolejny test jest również bardzo prosty, wystarczy lekko potrząsnąć surowym jajkiem. Jeśli nie usłyszmy żadnych dźwięków, to znak, że jajko jest świeże. Natomiast jeśli pojawi się charakterystyczne chlupanie, powinniśmy odrzucić taki produkt już na samym starcie. 

I na koniec jeszcze jedna przydatna wskazówka. Jajko po rozbiciu zawsze warto powąchać, aby upewnić się, czy jego zapach jest w porządku. Jeśli wyczujemy nieprzyjemną woń, jajko od razu powinno trafić do kosza. 

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo