Dodaj kilka kropelek do gotujących się jajek. Skorupka zejdzie jednym ruchem

Zdarzyło Ci się kiedyś gotować jajka, na przykład do sałatki czy pasty jajecznej, a potem zmagając się z ich obieraniem? Gotowany produkt wygląda wtedy, jakby został potraktowany przez kogoś, kto dopiero uczy się z nim obchodzić. Zastanawiasz się, co zrobić, aby taka sytuacja nigdy więcej się nie powtórzyła? Rozwiązanie jest proste - wystarczy dodać kilka kropel pewnej substancji do wody.

Gotowanie jajek - PysznościGotowanie jajek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
Ewa Malinowska

W przeszłości jajka były postrzegane jako produkty niezdrowe, które mogą prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Badania naukowe obaliły ten mit, pokazując, że jajka są istotnym źródłem wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Jednym z największych wyzwań związanych z konsumpcją jajek jest ich obieranie. Na szczęście, mam na to bardzo prosty sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Jak łatwo obierać jajka?

Każdy z nas przynajmniej raz miał problem z prawidłowym obraniem jajek ze skorupki. Skorupka często trzyma się mocno produktu i w trakcie prób jej usunięcia, odrywamy również kawałki białka. To nie tylko nie wygląda estetycznie, ale również prowadzi do marnowania jedzenia.

Gotowane jajka
Gotowane jajka © Adobe Stock

Gospodynie domowe, po wielu próbach i błędach, znalazły idealne rozwiązanie. Kiedy jajka będą się gotować, do wody wrzuć 2-3 plasterki cytryny lub wlej jedną łyżkę wyciśniętego soku. I oto cała filozofia. Pamiętajcie też, że jajka na twardo gotujemy przez 8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. W przypadku jajek na miękko ten czas skraca się do 3-4 minut.

Jak ugotować jajka na twardo?

Nigdy nie wrzucaj jajek do już gotującej się lub podgrzanej wody, ponieważ szok termiczny spowoduje ich pęknięcie. Zawsze gotuj jajka na średnim ogniu, tak aby woda lekko wrzała. Zbyt gwałtowne wrzenie może doprowadzić do popękania jajek od obijania się o dno i ścianki garnka.

Wiele osób gotując jajka na twardo popełnia duży błąd
Wiele osób gotując jajka na twardo popełnia duży błąd © Adobe Stock | zhikun sun

Po 5 minutach jajko będzie ugotowane na miękko. Po 8 minutach białko będzie ścięte, ale żółtko może być jeszcze dość miękkie. W przypadku jajek faszerowanych, dla uzyskania ściętego żółtka, czas gotowania powinien wynosić 9-10 minut.

Dłuższe gotowanie może powodować powstawanie ciemnej, szaro-zielonkawej obwódki wokół żółtka. Jest to efekt utleniania się związków siarki zawartych w białku jajka i świadczy o jego przegotowaniu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować