Dodaj kilka kropelek do gotujących się jajek. Skorupka zejdzie jednym ruchem
Zdarzyło Ci się kiedyś gotować jajka, na przykład do sałatki czy pasty jajecznej, a potem zmagając się z ich obieraniem? Gotowany produkt wygląda wtedy, jakby został potraktowany przez kogoś, kto dopiero uczy się z nim obchodzić. Zastanawiasz się, co zrobić, aby taka sytuacja nigdy więcej się nie powtórzyła? Rozwiązanie jest proste - wystarczy dodać kilka kropel pewnej substancji do wody.
23.02.2024 | aktual.: 25.02.2024 09:49
W przeszłości jajka były postrzegane jako produkty niezdrowe, które mogą prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Badania naukowe obaliły ten mit, pokazując, że jajka są istotnym źródłem wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Jednym z największych wyzwań związanych z konsumpcją jajek jest ich obieranie. Na szczęście, mam na to bardzo prosty sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak łatwo obierać jajka?
Każdy z nas przynajmniej raz miał problem z prawidłowym obraniem jajek ze skorupki. Skorupka często trzyma się mocno produktu i w trakcie prób jej usunięcia, odrywamy również kawałki białka. To nie tylko nie wygląda estetycznie, ale również prowadzi do marnowania jedzenia.
Gospodynie domowe, po wielu próbach i błędach, znalazły idealne rozwiązanie. Kiedy jajka będą się gotować, do wody wrzuć 2-3 plasterki cytryny lub wlej jedną łyżkę wyciśniętego soku. I oto cała filozofia. Pamiętajcie też, że jajka na twardo gotujemy przez 8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. W przypadku jajek na miękko ten czas skraca się do 3-4 minut.
Jak ugotować jajka na twardo?
Nigdy nie wrzucaj jajek do już gotującej się lub podgrzanej wody, ponieważ szok termiczny spowoduje ich pęknięcie. Zawsze gotuj jajka na średnim ogniu, tak aby woda lekko wrzała. Zbyt gwałtowne wrzenie może doprowadzić do popękania jajek od obijania się o dno i ścianki garnka.
Po 5 minutach jajko będzie ugotowane na miękko. Po 8 minutach białko będzie ścięte, ale żółtko może być jeszcze dość miękkie. W przypadku jajek faszerowanych, dla uzyskania ściętego żółtka, czas gotowania powinien wynosić 9-10 minut.
Dłuższe gotowanie może powodować powstawanie ciemnej, szaro-zielonkawej obwódki wokół żółtka. Jest to efekt utleniania się związków siarki zawartych w białku jajka i świadczy o jego przegotowaniu.