Skorupki jajek - odpad, którego lepiej nie wyrzucać. Wykorzystasz je w kuchni i w ogrodzie

Czy wiesz, że skorupki jajek też mogą być przydatne? Dzisiaj przedstawimy aż siedem zastosowań skorupki od jajka, które spowodują, że już nigdy nie wyrzucisz jej do kosza!

Obrazek
Agnieszka
Obrazek

Siedem zastosowań skorupki jajek

Nawóz ze skorupek jajka

Okazuje się, że skorupki jaj rewelacyjnie wzbogacają naszą glebę w wapń. Oprócz tego obniżają one pH podłoża, dzięki czemu stanowią idealny dodatek do pryzmy kompostowej. Skorupki jaj dobrze sprawdzą się jako nawóz dla roślin, które preferują podłoże o zasadowym pH.

Skorupki jaj można w całości rozsypać na powierzchni ziemi. W ten sposób powoli zaczną się rozkładać oraz wzbogacać glebę. Jeśli chcemy dodać je do kwiatów doniczkowych, najlepiej wykonać z nich specjalną mieszaninę. W takim wypadku należy je zmielić na drobny pył, a następnie połączyć z gorącą wodą. Tak przygotowany roztwór odkładamy na kilka dni. Po tym czasie podlewamy nim nasze kwiaty.

Preparat na ukąszenia owadów

Z wyparzonych skorupek jaj można stworzyć idealny środek na ukąszenia owadów. Należy jedynie rozdrobnić skorupki i zmieszać je z octem jabłkowym. Tak przygotowaną miksturę trzeba odstawić na kilka dni przed zastosowaniem. Preparat łagodzi swędzenie, które pojawia się po ukąszeniu przez owady.

Wybielacz

Skorupki jaj mogą być stosowane jako naturalny wybielacz do tkanin. Pokruszone skorupki jaj umieszczamy w materiałowym woreczku, który następnie wrzucamy do pralki wraz z ubraniam. Jest to prosty, szybki sposób na zachowanie białego koloru tkaniny!

Skorupki możesz także jeść!

Zdrowy dodatek do dań

Skorupki jaj to skarbnica wapnia, żelaza, cynku, krzemu i selenu. W związku z tym, warto dodawać rozkruszone skorupki jaj do potraw. Dzięki temu wzbogacimy wartość odżywczą naszego jedzenia. Pamiętajmy, aby przed dodaniem skorupek, porządnie je wyparzyć!

Ochrona szkliwa

Jeśli zależy nam na dodatkowej ochronie naszych zębów, warto przygotować domową pastę do zębów na bazie skorupek jaj. Aby wykonać taką pastę, należy zmieszać niecałe dwie łyżki sproszkowanych skorupek z 3 łyżkami oleju kokosowego. Do mieszaniny można dodać niewielką ilość stewii. Tak przygotowaną pastę stosujemy kilka razy w tygodniu.

Skuteczny środek na ślimaki

Skorupki jaj stanowią świetny środek odstraszający ślimaki. Jedyne co musisz zrobić, to rozrzucić je wokół roślin, które chcesz ochronić przed tymi szkodnikami.

Obrazek

growlikegrandad.co.uk

Idealnie wyczyszczą garnki żeliwne i stalowe

Jeśli połączymy sproszkowane skorupki jaj z płynem do mycia naczyń i wodą, uzyskamy idealną mieszaninę do czyszczenia garnków żeliwnych i stalowych. Dzięki temu prostemu sposobowi skutecznie usuniesz zalegający brud.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"