Najszybsze kotlety bez mięsa. Zasmakują zwłaszcza dzieciom

Kiedy nie mam pomysłu, co przygotować na bezmięsny obiad, sięgam po ten przepis na pyszne kotlety bez mięsa. Zajadają się nimi wszyscy, nawet nasze rodzinne niejadki. Robi się je ekspresowo, a jeszcze szybciej znikają z talerzy.

Kotlety bez mięsa - PysznościKotlety bez mięsa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kotlety bez mięsa to nie tylko świetny sposób na pyszny i zdrowy obiad, ale również na oszczędność czasu i pieniędzy. A do tego są tak proste w przygotowaniu, więc jeśli nie czujesz się ekspertem w kuchni, to śmiało możesz sięgnąć po ten przepis. Miękkie w środku, z delikatną panierką na zewnątrz - po prostu idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Kotlety bez mięsa

Chociaż pierwszym skojarzeniem z kotletami są kotlety schabowe lub mielone, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je bez dodatku mięsa. Nie oznacza to od razu sięgania po nietypowe składniki i wegańskie zamienniki, a po prostu po warzywa i... ser. Ziemniaczane kotlety z twarogiem to smak uwielbianych pierogów ruskich zamknięty w kulce. Do tego te kotlety są bardzo sycące, więc z pewnością nasycą każdego.

Kotlety ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Kotlety ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny © Adobe Stock

Do przygotowania tych kotletów można użyć również ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Proste połączenie składników jest tak pyszne, że na dokładkę skuszą się nawet niejadki.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 500 g twarogu,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obieram ziemniaki, kroję je na mniejsze kawałki i gotuję w osolonej wodzie, aż zmiękną.
  2. W międzyczasie drobno szatkuję cebulkę i podsmażam ją na złoty kolor.
  3. Ugotowane ziemniaki studzę i przeciskam przez praskę.
  4. Dodaję twaróg i rozdrabniam składniki widelcem, aby ser ładnie się rozpadł.
  5. Do masy serowo-ziemniaczanej dodaję podsmażoną cebulkę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i na koniec wbijam jajka.
  6. Ponownie mieszam masę, aż składniki się połączą.
  7. Z gotowej masy formuję niewielkie kotleciki.
  8. Panieruję je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Takie kotlety możesz podawać samodzielnie lub w towarzystwie kleksa śmietany lub sosu pieczarkowego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"