Najszybsze kotlety bez mięsa. Zasmakują zwłaszcza dzieciom
23.02.2024 10:25, aktual.: 18.03.2024 14:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy nie mam pomysłu, co przygotować na bezmięsny obiad, sięgam po ten przepis na pyszne kotlety bez mięsa. Zajadają się nimi wszyscy, nawet nasze rodzinne niejadki. Robi się je ekspresowo, a jeszcze szybciej znikają z talerzy.
Kotlety bez mięsa to nie tylko świetny sposób na pyszny i zdrowy obiad, ale również na oszczędność czasu i pieniędzy. A do tego są tak proste w przygotowaniu, więc jeśli nie czujesz się ekspertem w kuchni, to śmiało możesz sięgnąć po ten przepis. Miękkie w środku, z delikatną panierką na zewnątrz - po prostu idealne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety bez mięsa
Chociaż pierwszym skojarzeniem z kotletami są kotlety schabowe lub mielone, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je bez dodatku mięsa. Nie oznacza to od razu sięgania po nietypowe składniki i wegańskie zamienniki, a po prostu po warzywa i... ser. Ziemniaczane kotlety z twarogiem to smak uwielbianych pierogów ruskich zamknięty w kulce. Do tego te kotlety są bardzo sycące, więc z pewnością nasycą każdego.
Do przygotowania tych kotletów można użyć również ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Proste połączenie składników jest tak pyszne, że na dokładkę skuszą się nawet niejadki.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 500 g twarogu,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki lub koperek,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obieram ziemniaki, kroję je na mniejsze kawałki i gotuję w osolonej wodzie, aż zmiękną.
- W międzyczasie drobno szatkuję cebulkę i podsmażam ją na złoty kolor.
- Ugotowane ziemniaki studzę i przeciskam przez praskę.
- Dodaję twaróg i rozdrabniam składniki widelcem, aby ser ładnie się rozpadł.
- Do masy serowo-ziemniaczanej dodaję podsmażoną cebulkę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i na koniec wbijam jajka.
- Ponownie mieszam masę, aż składniki się połączą.
- Z gotowej masy formuję niewielkie kotleciki.
- Panieruję je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Takie kotlety możesz podawać samodzielnie lub w towarzystwie kleksa śmietany lub sosu pieczarkowego. Smacznego!