PrzepisSzybkie i tanieNajszybsze kotlety bez mięsa. Zasmakują zwłaszcza dzieciom

Najszybsze kotlety bez mięsa. Zasmakują zwłaszcza dzieciom

Kotlety bez mięsa - Pyszności
Kotlety bez mięsa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
23.02.2024 10:25, aktualizacja: 18.03.2024 14:00

Kiedy nie mam pomysłu, co przygotować na bezmięsny obiad, sięgam po ten przepis na pyszne kotlety bez mięsa. Zajadają się nimi wszyscy, nawet nasze rodzinne niejadki. Robi się je ekspresowo, a jeszcze szybciej znikają z talerzy.

Kotlety bez mięsa to nie tylko świetny sposób na pyszny i zdrowy obiad, ale również na oszczędność czasu i pieniędzy. A do tego są tak proste w przygotowaniu, więc jeśli nie czujesz się ekspertem w kuchni, to śmiało możesz sięgnąć po ten przepis. Miękkie w środku, z delikatną panierką na zewnątrz - po prostu idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety bez mięsa

Chociaż pierwszym skojarzeniem z kotletami są kotlety schabowe lub mielone, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je bez dodatku mięsa. Nie oznacza to od razu sięgania po nietypowe składniki i wegańskie zamienniki, a po prostu po warzywa i... ser. Ziemniaczane kotlety z twarogiem to smak uwielbianych pierogów ruskich zamknięty w kulce. Do tego te kotlety są bardzo sycące, więc z pewnością nasycą każdego.

Kotlety ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
Kotlety ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny© Adobe Stock

Do przygotowania tych kotletów można użyć również ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Proste połączenie składników jest tak pyszne, że na dokładkę skuszą się nawet niejadki.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 500 g twarogu,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obieram ziemniaki, kroję je na mniejsze kawałki i gotuję w osolonej wodzie, aż zmiękną.
  2. W międzyczasie drobno szatkuję cebulkę i podsmażam ją na złoty kolor.
  3. Ugotowane ziemniaki studzę i przeciskam przez praskę.
  4. Dodaję twaróg i rozdrabniam składniki widelcem, aby ser ładnie się rozpadł.
  5. Do masy serowo-ziemniaczanej dodaję podsmażoną cebulkę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i na koniec wbijam jajka.
  6. Ponownie mieszam masę, aż składniki się połączą.
  7. Z gotowej masy formuję niewielkie kotleciki.
  8. Panieruję je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Takie kotlety możesz podawać samodzielnie lub w towarzystwie kleksa śmietany lub sosu pieczarkowego. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także