W 5 minut z trzech składników robię królewskie śniadanie. Jajecznica się nie umywa

Wytworne i eleganckie - takie właśnie są jajka po wiedeńsku. Nie bez przyczyny kojarzą się z wiedeńskim szykiem, to dość osobliwy sposób przyrządzania jajek. Przy okazji też bardzo prosty, każdy więc może raczyć się takimi smakowitościami we własnym domu.

Jajka po wiedeńsku Jajka po wiedeńsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka po wiedeńsku to danie, które składa się z jajek gotowanych bez skorupki w szklance lub kokilce. Żółtko powinno być płynne, a białko ścięte. Przed podaniem jajko należy wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem, opcjonalnie smak dania można podkręcić świeżymi ziołami, np. szczypiorkiem. Ręczę, że jajka po wiedeńsku zdecydowanie łatwiej jest przygotować, niż mogłoby się wydawać. Uwielbiam serwować je najbliższym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie

Jajko po wiedeńsku, czyli jajko w szklance

Jak przygotować jajka po wiedeńsku? Sztuka polega na delikatnym wbiciu surowych jajek do małych szklanek. Jajka te należy doprawić masłem, solą i pieprzem, a następnie szklanki z jajkami wystarczy umieścić w naczyniu z wrzącą wodą i gotować przez ok. 5 minut (tutaj wiele zależy od grubości szkła).

Ciekawostką jest, że mimo swojej nazwy, przepis na to danie nie pochodzi z Wiednia, ani nawet z austriackiej kuchni. Nazwa dania jest nawiązaniem do polskich restauracji i kawiarni z okresu międzywojennego, które serwowały śniadanie wiedeńskie, aby podkreślić swoją elegancję, kunszt i wykwintny smak. W skład takiego śniadania wchodziły: biała kawa, dwie kajzerki i jajko w szklance. Było to danie wytworne, nawiązujące do atmosfery Wiednia.

W samym Wiedniu natomiast, a konkretniej w miejscowych kawiarniach, takich jak słynne Café Sacher, podaje się jajka w nieco inny sposób. Ugotowane na miękko i obrane serwuje się w całości, w szerokim kieliszku na wysokiej nóżce, na przykład w kieliszku do szampana. Ten sposób serwowania jajek jest tam nazywany Eier im Glas, co oznacza "jajka w szklance/kieliszku".

Jak przygotować jajka po wiedeńsku?
Jak przygotować jajka po wideńsku? © Pixabay

Jak przygotować jajka po wiedeńsku? Przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • łyżkeczka masła,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: szczypiorek.

Przygotuj również dwie kokilki lub małe szklanki.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę. Powinno być jej na tyle, by - po włożeniu szklanek - sięgała do wysokości znajdujących się w nich jajek.
  2. Do dwóch kokilek lub szklanek włóż po połowie łyżeczki masła, następnie delikatnie wybij do nich po jednym jajku.
  3. Szklanki włóż do gotującej się wody i pozostaw na 5 minut, pamiętaj jednak, by kontrolować stan jajek - białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.
  4. Kiedy jajka będą gotowe, wyjmij je z wody, ale pozostaw w szklankach. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej