Stawiam na wielkanocnym stole zamiast zwykłej jarzynowej. Jest sto razy lepsza i nie ocieka majonezem

Planujesz wielkanocne menu i szukasz ciekawych inspiracji na smaczną sałatkę? Przygotuj ją bez grama majonezu, a na pewno nie pożałujesz!

Sałatka jarzynowa to must have na świątecznym stoleSałatka jarzynowa to must have na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nitr
Marzena Pęcak

Na wielkanocnym stole można znaleźć wiele pysznych dańprzekąsek. Oczywiście jednym z kluczowych elementów zbliżających się świąt jest smaczna i kolorowa sałatka. I zazwyczaj robi się ją na bazie warzyw oraz majonezu

A jak się okazuje, wcale nie musi tak być. Istnieje zupełnie inne rozwiązanie, które zachwyca smakiem już od pierwszego widelca. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś zupełnie nowym, ten przepis powstał właśnie z myślą o tobie. Co więcej, nowe rozwiązanie jest dużo lżejsze od tradycyjnego dodatku w postaci majonezu. Dlaczego więc nie spróbować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Co do sałatki wielkanocnej zamiast majonezu?

Wiem, że klasyczna sałatka jarzynowa od razu kojarzy się z majonezem. Już za moment jednak to zmienimy, a wszystko za sprawą genialnego sosu, który przygotujesz na bazie żółtek, jogurtu naturalnego, musztardy i oliwy. 

Gwarantuję ci, że efekt końcowy jest wart całej pracy. Taki sos świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. Masz więc pewność, że nowa kombinacja podbije serca nawet największych niejadków. Będzie to też prawdziwy powiew świeżości na każdym wielkanocnym stole, gdzie można znaleźć sporo dań z dodatkiem majonezu

Pyszny sos powstanie na bazie żółtek
Pyszny sos powstanie na bazie żółtek © Adobe Stock | Paweł Kacperek

Przepis na sałatkę warzywną z sosem z żółtkami

Składniki:

Baza:

  • 3 białka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 puszka groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • natka pietruszki do dekoracji. 

Sos: 

  • 3 żółtka,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • ¼ szkl. jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżki musztardy,
  • sok z połówki cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obraniaugotowania warzyw. 
  2. Nie zapomnij również ugotować na twardo jajek. Następnie oddziel żółtka od białek. Białka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. 
  3. Ugotowane warzywa pokrój drobno, po czym wrzuć je do jednej miski razem z białkami.
  4. Teraz przygotuj sos. Aby go zrobić, połącz żółtka z jogurtem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz musztardą. Nie zapomnij również o przyprawach. 
  5. Domowej roboty sos przelej do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. 
  6. Gotową sałatkę wstaw do lodówki minimum na godzinę, aby zgromadzone w środki smaki dobrze się połączyły. Przed podaniem udekoruj przekąskę świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟