Stawiam na wielkanocnym stole zamiast zwykłej jarzynowej. Jest sto razy lepsza i nie ocieka majonezem
Planujesz wielkanocne menu i szukasz ciekawych inspiracji na smaczną sałatkę? Przygotuj ją bez grama majonezu, a na pewno nie pożałujesz!
25.02.2024 10:22
Na wielkanocnym stole można znaleźć wiele pysznych dań i przekąsek. Oczywiście jednym z kluczowych elementów zbliżających się świąt jest smaczna i kolorowa sałatka. I zazwyczaj robi się ją na bazie warzyw oraz majonezu.
A jak się okazuje, wcale nie musi tak być. Istnieje zupełnie inne rozwiązanie, które zachwyca smakiem już od pierwszego widelca. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś zupełnie nowym, ten przepis powstał właśnie z myślą o tobie. Co więcej, nowe rozwiązanie jest dużo lżejsze od tradycyjnego dodatku w postaci majonezu. Dlaczego więc nie spróbować?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co do sałatki wielkanocnej zamiast majonezu?
Wiem, że klasyczna sałatka jarzynowa od razu kojarzy się z majonezem. Już za moment jednak to zmienimy, a wszystko za sprawą genialnego sosu, który przygotujesz na bazie żółtek, jogurtu naturalnego, musztardy i oliwy.
Gwarantuję ci, że efekt końcowy jest wart całej pracy. Taki sos świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. Masz więc pewność, że nowa kombinacja podbije serca nawet największych niejadków. Będzie to też prawdziwy powiew świeżości na każdym wielkanocnym stole, gdzie można znaleźć sporo dań z dodatkiem majonezu.
Przepis na sałatkę warzywną z sosem z żółtkami
Składniki:
Baza:
- 3 białka,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 puszka groszku,
- 1 puszka kukurydzy,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sos:
- 3 żółtka,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek,
- ¼ szkl. jogurtu naturalnego,
- 1,5 łyżki musztardy,
- sok z połówki cytryny,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i ugotowania warzyw.
- Nie zapomnij również ugotować na twardo jajek. Następnie oddziel żółtka od białek. Białka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Ugotowane warzywa pokrój drobno, po czym wrzuć je do jednej miski razem z białkami.
- Teraz przygotuj sos. Aby go zrobić, połącz żółtka z jogurtem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz musztardą. Nie zapomnij również o przyprawach.
- Domowej roboty sos przelej do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę wstaw do lodówki minimum na godzinę, aby zgromadzone w środki smaki dobrze się połączyły. Przed podaniem udekoruj przekąskę świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!