Stawiam na wielkanocnym stole zamiast zwykłej jarzynowej. Jest sto razy lepsza i nie ocieka majonezem

Planujesz wielkanocne menu i szukasz ciekawych inspiracji na smaczną sałatkę? Przygotuj ją bez grama majonezu, a na pewno nie pożałujesz!

Sałatka jarzynowa to must have na świątecznym stoleSałatka jarzynowa to must have na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nitr

Na wielkanocnym stole można znaleźć wiele pysznych dańprzekąsek. Oczywiście jednym z kluczowych elementów zbliżających się świąt jest smaczna i kolorowa sałatka. I zazwyczaj robi się ją na bazie warzyw oraz majonezu

A jak się okazuje, wcale nie musi tak być. Istnieje zupełnie inne rozwiązanie, które zachwyca smakiem już od pierwszego widelca. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś zupełnie nowym, ten przepis powstał właśnie z myślą o tobie. Co więcej, nowe rozwiązanie jest dużo lżejsze od tradycyjnego dodatku w postaci majonezu. Dlaczego więc nie spróbować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Co do sałatki wielkanocnej zamiast majonezu?

Wiem, że klasyczna sałatka jarzynowa od razu kojarzy się z majonezem. Już za moment jednak to zmienimy, a wszystko za sprawą genialnego sosu, który przygotujesz na bazie żółtek, jogurtu naturalnego, musztardy i oliwy. 

Gwarantuję ci, że efekt końcowy jest wart całej pracy. Taki sos świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. Masz więc pewność, że nowa kombinacja podbije serca nawet największych niejadków. Będzie to też prawdziwy powiew świeżości na każdym wielkanocnym stole, gdzie można znaleźć sporo dań z dodatkiem majonezu

Pyszny sos powstanie na bazie żółtek
Pyszny sos powstanie na bazie żółtek © Adobe Stock | Paweł Kacperek

Przepis na sałatkę warzywną z sosem z żółtkami

Składniki:

Baza:

  • 3 białka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 puszka groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • natka pietruszki do dekoracji. 

Sos: 

  • 3 żółtka,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • ¼ szkl. jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżki musztardy,
  • sok z połówki cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obraniaugotowania warzyw. 
  2. Nie zapomnij również ugotować na twardo jajek. Następnie oddziel żółtka od białek. Białka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. 
  3. Ugotowane warzywa pokrój drobno, po czym wrzuć je do jednej miski razem z białkami.
  4. Teraz przygotuj sos. Aby go zrobić, połącz żółtka z jogurtem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz musztardą. Nie zapomnij również o przyprawach. 
  5. Domowej roboty sos przelej do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. 
  6. Gotową sałatkę wstaw do lodówki minimum na godzinę, aby zgromadzone w środki smaki dobrze się połączyły. Przed podaniem udekoruj przekąskę świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik