Stawiam na wielkanocnym stole zamiast zwykłej jarzynowej. Jest sto razy lepsza i nie ocieka majonezem

Planujesz wielkanocne menu i szukasz ciekawych inspiracji na smaczną sałatkę? Przygotuj ją bez grama majonezu, a na pewno nie pożałujesz!

Sałatka jarzynowa to must have na świątecznym stoleSałatka jarzynowa to must have na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nitr
Marzena Pęcak

Na wielkanocnym stole można znaleźć wiele pysznych dańprzekąsek. Oczywiście jednym z kluczowych elementów zbliżających się świąt jest smaczna i kolorowa sałatka. I zazwyczaj robi się ją na bazie warzyw oraz majonezu

A jak się okazuje, wcale nie musi tak być. Istnieje zupełnie inne rozwiązanie, które zachwyca smakiem już od pierwszego widelca. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś zupełnie nowym, ten przepis powstał właśnie z myślą o tobie. Co więcej, nowe rozwiązanie jest dużo lżejsze od tradycyjnego dodatku w postaci majonezu. Dlaczego więc nie spróbować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Co do sałatki wielkanocnej zamiast majonezu?

Wiem, że klasyczna sałatka jarzynowa od razu kojarzy się z majonezem. Już za moment jednak to zmienimy, a wszystko za sprawą genialnego sosu, który przygotujesz na bazie żółtek, jogurtu naturalnego, musztardy i oliwy. 

Gwarantuję ci, że efekt końcowy jest wart całej pracy. Taki sos świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. Masz więc pewność, że nowa kombinacja podbije serca nawet największych niejadków. Będzie to też prawdziwy powiew świeżości na każdym wielkanocnym stole, gdzie można znaleźć sporo dań z dodatkiem majonezu

Pyszny sos powstanie na bazie żółtek
Pyszny sos powstanie na bazie żółtek © Adobe Stock | Paweł Kacperek

Przepis na sałatkę warzywną z sosem z żółtkami

Składniki:

Baza:

  • 3 białka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 puszka groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • natka pietruszki do dekoracji. 

Sos: 

  • 3 żółtka,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • ¼ szkl. jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżki musztardy,
  • sok z połówki cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obraniaugotowania warzyw. 
  2. Nie zapomnij również ugotować na twardo jajek. Następnie oddziel żółtka od białek. Białka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. 
  3. Ugotowane warzywa pokrój drobno, po czym wrzuć je do jednej miski razem z białkami.
  4. Teraz przygotuj sos. Aby go zrobić, połącz żółtka z jogurtem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz musztardą. Nie zapomnij również o przyprawach. 
  5. Domowej roboty sos przelej do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. 
  6. Gotową sałatkę wstaw do lodówki minimum na godzinę, aby zgromadzone w środki smaki dobrze się połączyły. Przed podaniem udekoruj przekąskę świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo