Wymieszaj ugotowane żółtka z tuńczykiem. Najlepszy farsz do wielkanocnych jajek

Jeśli w tym roku to ty urządzasz wielkanocne śniadanie, to koniecznie zajrzyj do artykułu. Znajdziesz w nim przepis na pyszne, faszerowane tuńczykiem jajka, które u mnie w domu sprawdzają się co roku. Od tej przekąski nie sposób się oderwać!

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Łatwe i pyszneJajka faszerowane na Wielkanoc. Łatwe i pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kate8531

Wielkanoc, tak jak i inne święta, podczas których organizuje się rodzinne spędy, to dobra okazja do poznania przepisów na potrawy smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Deficyt czasowy to w takich okolicznościach coś, z czym mierzy się każdy gospodarz lub gospodyni świąt, dlatego warto znać patenty na to, by w kilka chwil zrobić smaczną potrawę, którą pokochają wszyscy gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Do tego rodzaju przekąsek należą między innymi jajka faszerowane tuńczykiem. Chociaż ta ryba od jakiegoś czasu nie kojarzy się w specjalnie dobry sposób, to nie można zapomnieć, że jest ona też bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. I oczywiście smakuje doskonale. Połączenie jej z kurzymi żółtkami, majonezem, ziołami i kilkoma przyprawami to prosty sposób na uroczą przekąskę, która doskonale wpisuje się w wielkanocne tradycje kulinarne.

Poniżej prezentuję prosty przepis na taki smakołyk. Na pewno poradzisz sobie z nim bez najmniejszego problemu!

Wielkanocne jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek cienki,
  • sól, pieprz,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • sos sriracha lub tabasco (opcjonalnie).
Jajka faszerowane zacznij od ugotowania jajek
Jajka faszerowane zacznij od ugotowania jajek © Canva | HOMONSTOCK

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź je i obierz ze skorupek. Przekrój na pół (użyj ostrego, wilgotnego noża) i wydrąż żółtka. Przełóż wyciągnięte środki jajek do miski.
  2. Teraz dodaj do żółtek majonez, jogurt naturalny oraz odcedzonego tuńczyka. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Użyj blendera ręcznego do połączenia wszystkich składników.
  3. Następnie dodaj po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki. Wymieszaj łyżką.
  4. Pozostało ci już tylko wypełnić połówki białek zblendowaną masą. Ozdób odrobiną szczypiorku i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości