Wymieszaj ugotowane żółtka z tuńczykiem. Najlepszy farsz do wielkanocnych jajek
Jeśli w tym roku to ty urządzasz wielkanocne śniadanie, to koniecznie zajrzyj do artykułu. Znajdziesz w nim przepis na pyszne, faszerowane tuńczykiem jajka, które u mnie w domu sprawdzają się co roku. Od tej przekąski nie sposób się oderwać!
Wielkanoc, tak jak i inne święta, podczas których organizuje się rodzinne spędy, to dobra okazja do poznania przepisów na potrawy smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Deficyt czasowy to w takich okolicznościach coś, z czym mierzy się każdy gospodarz lub gospodyni świąt, dlatego warto znać patenty na to, by w kilka chwil zrobić smaczną potrawę, którą pokochają wszyscy gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni
Do tego rodzaju przekąsek należą między innymi jajka faszerowane tuńczykiem. Chociaż ta ryba od jakiegoś czasu nie kojarzy się w specjalnie dobry sposób, to nie można zapomnieć, że jest ona też bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. I oczywiście smakuje doskonale. Połączenie jej z kurzymi żółtkami, majonezem, ziołami i kilkoma przyprawami to prosty sposób na uroczą przekąskę, która doskonale wpisuje się w wielkanocne tradycje kulinarne.
Poniżej prezentuję prosty przepis na taki smakołyk. Na pewno poradzisz sobie z nim bez najmniejszego problemu!
Wielkanocne jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- natka pietruszki,
- szczypiorek cienki,
- sól, pieprz,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- sos sriracha lub tabasco (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Wystudź je i obierz ze skorupek. Przekrój na pół (użyj ostrego, wilgotnego noża) i wydrąż żółtka. Przełóż wyciągnięte środki jajek do miski.
- Teraz dodaj do żółtek majonez, jogurt naturalny oraz odcedzonego tuńczyka. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Użyj blendera ręcznego do połączenia wszystkich składników.
- Następnie dodaj po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki. Wymieszaj łyżką.
- Pozostało ci już tylko wypełnić połówki białek zblendowaną masą. Ozdób odrobiną szczypiorku i gotowe. Smacznego!