Wymieszaj ugotowane żółtka z tuńczykiem. Najlepszy farsz do wielkanocnych jajek
Jeśli w tym roku to ty urządzasz wielkanocne śniadanie, to koniecznie zajrzyj do artykułu. Znajdziesz w nim przepis na pyszne, faszerowane tuńczykiem jajka, które u mnie w domu sprawdzają się co roku. Od tej przekąski nie sposób się oderwać!
22.02.2024 09:18
Wielkanoc, tak jak i inne święta, podczas których organizuje się rodzinne spędy, to dobra okazja do poznania przepisów na potrawy smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Deficyt czasowy to w takich okolicznościach coś, z czym mierzy się każdy gospodarz lub gospodyni świąt, dlatego warto znać patenty na to, by w kilka chwil zrobić smaczną potrawę, którą pokochają wszyscy gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do tego rodzaju przekąsek należą między innymi jajka faszerowane tuńczykiem. Chociaż ta ryba od jakiegoś czasu nie kojarzy się w specjalnie dobry sposób, to nie można zapomnieć, że jest ona też bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. I oczywiście smakuje doskonale. Połączenie jej z kurzymi żółtkami, majonezem, ziołami i kilkoma przyprawami to prosty sposób na uroczą przekąskę, która doskonale wpisuje się w wielkanocne tradycje kulinarne.
Poniżej prezentuję prosty przepis na taki smakołyk. Na pewno poradzisz sobie z nim bez najmniejszego problemu!
Wielkanocne jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- natka pietruszki,
- szczypiorek cienki,
- sól, pieprz,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- sos sriracha lub tabasco (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Wystudź je i obierz ze skorupek. Przekrój na pół (użyj ostrego, wilgotnego noża) i wydrąż żółtka. Przełóż wyciągnięte środki jajek do miski.
- Teraz dodaj do żółtek majonez, jogurt naturalny oraz odcedzonego tuńczyka. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Użyj blendera ręcznego do połączenia wszystkich składników.
- Następnie dodaj po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki. Wymieszaj łyżką.
- Pozostało ci już tylko wypełnić połówki białek zblendowaną masą. Ozdób odrobiną szczypiorku i gotowe. Smacznego!