Wymieszaj ugotowane żółtka z tuńczykiem. Najlepszy farsz do wielkanocnych jajek

Jeśli w tym roku to ty urządzasz wielkanocne śniadanie, to koniecznie zajrzyj do artykułu. Znajdziesz w nim przepis na pyszne, faszerowane tuńczykiem jajka, które u mnie w domu sprawdzają się co roku. Od tej przekąski nie sposób się oderwać!

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Łatwe i pyszneJajka faszerowane na Wielkanoc. Łatwe i pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kate8531

Wielkanoc, tak jak i inne święta, podczas których organizuje się rodzinne spędy, to dobra okazja do poznania przepisów na potrawy smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Deficyt czasowy to w takich okolicznościach coś, z czym mierzy się każdy gospodarz lub gospodyni świąt, dlatego warto znać patenty na to, by w kilka chwil zrobić smaczną potrawę, którą pokochają wszyscy gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi genialnymi kopytkami wiosna jeszcze dziś pojawi się w twojej kuchni

Do tego rodzaju przekąsek należą między innymi jajka faszerowane tuńczykiem. Chociaż ta ryba od jakiegoś czasu nie kojarzy się w specjalnie dobry sposób, to nie można zapomnieć, że jest ona też bogatym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. I oczywiście smakuje doskonale. Połączenie jej z kurzymi żółtkami, majonezem, ziołami i kilkoma przyprawami to prosty sposób na uroczą przekąskę, która doskonale wpisuje się w wielkanocne tradycje kulinarne.

Poniżej prezentuję prosty przepis na taki smakołyk. Na pewno poradzisz sobie z nim bez najmniejszego problemu!

Wielkanocne jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek cienki,
  • sól, pieprz,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • sos sriracha lub tabasco (opcjonalnie).
Jajka faszerowane zacznij od ugotowania jajek
Jajka faszerowane zacznij od ugotowania jajek © Canva | HOMONSTOCK

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź je i obierz ze skorupek. Przekrój na pół (użyj ostrego, wilgotnego noża) i wydrąż żółtka. Przełóż wyciągnięte środki jajek do miski.
  2. Teraz dodaj do żółtek majonez, jogurt naturalny oraz odcedzonego tuńczyka. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Użyj blendera ręcznego do połączenia wszystkich składników.
  3. Następnie dodaj po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki. Wymieszaj łyżką.
  4. Pozostało ci już tylko wypełnić połówki białek zblendowaną masą. Ozdób odrobiną szczypiorku i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia