Nowy król wśród majonezów. Winiary i Kielecki mogą się przy nim schować!

Ceny majonezu w przeciągu roku, poszybowały o 100 proc. w górę. W takiej sytuacji dobrze jest przygotować domowy majonez, według tej najlepszej receptury. Sos smakuje wybornie i świetnie łączy się z popularnymi daniami, które znajdą się na wielkanocnym stole. Zachwyć swoich domowników i przygotuj roślinny majonez.

ObrazekDomowy majonez - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Fundacja Źródła Życia
Karol Wiak

Trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez majonezu. Jego ceny w sklepach mogą jednak nieco odstraszać. A można przygotować go naprawdę dużo taniej. Pewnego rodzaju alternatywą dla tych sklepowych produktów będzie domowy majonez. Do jego przygotowania, zamiast jajek, należy użyć ziemniaków. Co ważne, jest uniwersalny i można go przygotować na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc.

Domowy majonez z ziemniaków - prosty sos, niezwykły smak i różnorodne zastosowanie

Decydując się na przygotowanie takiej wersji majonezu, nie musisz się obawiać. Jego smak jest łudząco podobny do tego oryginalnego majonezu. Pewnego rodzaju zaskoczeniem może być to, że nie wykorzystuje się tu jajek. Na liście składników jest pięć produktów, w tym ziemniaki i przyprawy, które podkreślą smak tego sosu. Domowy majonez robi się szybko. Cały proces przygotowania zajmie ci nie więcej niż 30 minut.

Obrazek
Ziemniaki majonez - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Fundacja Źródło Życia

Taki wege majonez zachowuje świeżość nawet do siedmiu dni. Pamiętaj, by przechowywać go w lodówce. Możesz go wykorzystać do dań głównych, czy sałatek. Pewnego rodzaju zaletą jest fakt, że można nim zagęścić takie potrawy, jak sosy na ciepło, czy zupy. Jego smak można modyfikować w dowolny sposób, np. dodając odrobiny pikanterii lub wręcz przeciwnie - pozostać przy tym smaku.

Jak zrobić domowy majonez wege?

Cały proces przygotowania takiego majonezu jest banalnie prosty. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, to tylko 30 minut roboty. Efekt jest warty zachodu. Będziesz zaskoczony!

Składniki:

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka soli.
Obrazek
Majonez ziemniaczany - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Fundacja Źródło Życia

Sposób przygotowania:

  1. Domowy majonez w takim wydaniu to prawdziwy rarytas, który świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Rozpocznij od ugotowania lekko posolonych ziemniaków, które należy pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera.
  2. Dodaj do nich przeciśnięty czosnek, wodę, olej i sok z cytryny. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos i następnie przełóż do słoika. Wstaw do lodówki.
  4. Majonez ziemniaczany możesz użyć tak samo, jak tradycyjnego majonezu. Pamiętaj, by trzymać go w lodówce.

A co powiesz na chleb z patelni? Przepis na tę szybką przekąskę znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska