Nowy król wśród majonezów. Winiary i Kielecki mogą się przy nim schować!

Ceny majonezu w przeciągu roku, poszybowały o 100 proc. w górę. W takiej sytuacji dobrze jest przygotować domowy majonez, według tej najlepszej receptury. Sos smakuje wybornie i świetnie łączy się z popularnymi daniami, które znajdą się na wielkanocnym stole. Zachwyć swoich domowników i przygotuj roślinny majonez.

ObrazekDomowy majonez - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Fundacja Źródła Życia
Karol Wiak

Trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez majonezu. Jego ceny w sklepach mogą jednak nieco odstraszać. A można przygotować go naprawdę dużo taniej. Pewnego rodzaju alternatywą dla tych sklepowych produktów będzie domowy majonez. Do jego przygotowania, zamiast jajek, należy użyć ziemniaków. Co ważne, jest uniwersalny i można go przygotować na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc.

Domowy majonez z ziemniaków - prosty sos, niezwykły smak i różnorodne zastosowanie

Decydując się na przygotowanie takiej wersji majonezu, nie musisz się obawiać. Jego smak jest łudząco podobny do tego oryginalnego majonezu. Pewnego rodzaju zaskoczeniem może być to, że nie wykorzystuje się tu jajek. Na liście składników jest pięć produktów, w tym ziemniaki i przyprawy, które podkreślą smak tego sosu. Domowy majonez robi się szybko. Cały proces przygotowania zajmie ci nie więcej niż 30 minut.

Obrazek
Ziemniaki majonez - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Fundacja Źródło Życia

Taki wege majonez zachowuje świeżość nawet do siedmiu dni. Pamiętaj, by przechowywać go w lodówce. Możesz go wykorzystać do dań głównych, czy sałatek. Pewnego rodzaju zaletą jest fakt, że można nim zagęścić takie potrawy, jak sosy na ciepło, czy zupy. Jego smak można modyfikować w dowolny sposób, np. dodając odrobiny pikanterii lub wręcz przeciwnie - pozostać przy tym smaku.

Jak zrobić domowy majonez wege?

Cały proces przygotowania takiego majonezu jest banalnie prosty. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, to tylko 30 minut roboty. Efekt jest warty zachodu. Będziesz zaskoczony!

Składniki:

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka soli.
Obrazek
Majonez ziemniaczany - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Fundacja Źródło Życia

Sposób przygotowania:

  1. Domowy majonez w takim wydaniu to prawdziwy rarytas, który świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Rozpocznij od ugotowania lekko posolonych ziemniaków, które należy pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera.
  2. Dodaj do nich przeciśnięty czosnek, wodę, olej i sok z cytryny. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos i następnie przełóż do słoika. Wstaw do lodówki.
  4. Majonez ziemniaczany możesz użyć tak samo, jak tradycyjnego majonezu. Pamiętaj, by trzymać go w lodówce.

A co powiesz na chleb z patelni? Przepis na tę szybką przekąskę znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥