WideoKremowe purée batatowe z wołowymi klopsikami. Idealny przepis na jesienny obiad

Kremowe purée batatowe z wołowymi klopsikami. Idealny przepis na jesienny obiad

Klopsiki wołowe na kremowym purée z batata to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Znika w mgnieniu oka, a o dokładkę proszą nawet największe niejadki. Prosty i smaczny przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Klopsiki na batatowym puree- Pyszności
Klopsiki na batatowym puree- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

27.09.2023 10:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż jesień zdecydowanie kojarzy się nam z dynią, to w moim domu walczy ona o palmę pierwszeństwa z batatami. Te słodkie ziemniaki sprawdzą się nie tylko jako frytki, ale również kremowe i delikatnie słodkie purée z dodatkiem sera cheddar. Zapiekam je razem z mięsnymi kulkami z mielonej wołowiny. Ten prosty obiad z piekarnika smakuje tak dobrze, że z pewnością przygotujesz go nie raz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki na batatowym puree

Składniki:

Puree z batatów:

  • 3 duże bataty,
  • 40 g masła,
  • 120 g tartego cheddaru,
  • 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1.5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Klopsy:

  • 400 g mielonego mięsa z wołowiny,
  • jajo,
  • 40 g bułki tartej,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sos:

  • 160 ml śmietanki 18%,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • sól/pieprz.

Reszta składników:

  • 150 g tartego cheddaru.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do ugotowanych batatów dodaję masło, starty ser cheddar oraz przyprawy: słodką paprykę, suszony czosnek, pieprz oraz sól. Ugniatam całość na puree.

Puree z batatów- Pyszności
Puree z batatów- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Mieloną wołowinę przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wyrabiam masę. Formuję w dłoniach klopsiki.

Krok 3: Żaroodporną formę smaruję masłem. Przekładam przygotowane purée z batatów. Na wierzchu układam klopsy. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 20 minut.

Klopsiki na puree- Pyszności
Klopsiki na puree- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Śmietankę mieszam z musztardą dijon, solą oraz pieprzem. Powstały sos rozprowadzam na podpieczonym puree. Dodaję starty ser i zapiekam całość przez dodatkowe 15 minut.

Zapiekanka z batatami- Pyszności
Zapiekanka z batatami- Pyszności© Licencjodawca

Krok 5: Na koniec dekoruje całość posiekaną natką pietruszki. Serwuję na ciepło. Smacznego!

Klopsiki na batatowym puree
Klopsiki na batatowym puree© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl