Kremowe purée batatowe z wołowymi klopsikami. Idealny przepis na jesienny obiad
Klopsiki wołowe na kremowym purée z batata to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Znika w mgnieniu oka, a o dokładkę proszą nawet największe niejadki. Prosty i smaczny przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.
27.09.2023 10:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż jesień zdecydowanie kojarzy się nam z dynią, to w moim domu walczy ona o palmę pierwszeństwa z batatami. Te słodkie ziemniaki sprawdzą się nie tylko jako frytki, ale również kremowe i delikatnie słodkie purée z dodatkiem sera cheddar. Zapiekam je razem z mięsnymi kulkami z mielonej wołowiny. Ten prosty obiad z piekarnika smakuje tak dobrze, że z pewnością przygotujesz go nie raz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klopsiki na batatowym puree
Składniki:
Puree z batatów:
- 3 duże bataty,
- 40 g masła,
- 120 g tartego cheddaru,
- 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1.5 łyżeczki suszonego czosnku,
- łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Klopsy:
- 400 g mielonego mięsa z wołowiny,
- jajo,
- 40 g bułki tartej,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 40 g tartego parmezanu,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sos:
- 160 ml śmietanki 18%,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- sól/pieprz.
Reszta składników:
- 150 g tartego cheddaru.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do ugotowanych batatów dodaję masło, starty ser cheddar oraz przyprawy: słodką paprykę, suszony czosnek, pieprz oraz sól. Ugniatam całość na puree.
Krok 2: Mieloną wołowinę przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wyrabiam masę. Formuję w dłoniach klopsiki.
Krok 3: Żaroodporną formę smaruję masłem. Przekładam przygotowane purée z batatów. Na wierzchu układam klopsy. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 20 minut.
Krok 4: Śmietankę mieszam z musztardą dijon, solą oraz pieprzem. Powstały sos rozprowadzam na podpieczonym puree. Dodaję starty ser i zapiekam całość przez dodatkowe 15 minut.
Krok 5: Na koniec dekoruje całość posiekaną natką pietruszki. Serwuję na ciepło. Smacznego!