Wszyscy znają ten owoc. Mało kto wie, że można go smażyć

Awokado to cudowny owoc. Zrobimy z niego przepyszne guacamole z dodatkiem czosnku i soku z cytryny, które będzie świetnym smarowidłem do kanapek. Ja uwielbiam łączyć je z pomidorem lub wędzonym łososiem. Jednak to nie jest artykuł o guacamole, tylko o awokado, z którego możemy przyrządzić również smażoną przekąskę.

Smażone awokadoSmażone awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Słyszeliśmy już o smażonej cukinii, pieczonym kalafiorze i wielu innych Czy jednak wiedzieliście, że możemy to samo zrobić z awokado? Chrupiąca skórka i idealnie kremowy środek to coś, czego bardzo potrzebujemy. To danie kradnie serce i nie można się mu oprzeć. Jeśli myślicie, że zjecie tylko jedną sztukę, jesteście w dużym błędzie. Smażone awokado idealnie będzie współgrało z pikantnym sosem. Może być też dodatkiem do najróżniejszych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Smażone awokado - jak zrobić?

Przede wszystkim musisz przygotować składniki, które będą potrzebne do przygotowania tejże przekąski. Smażone danie zrobisz z:

  • 2 awokado (najlepiej, żeby nie było bardzo dojrzałe - takiego raczej nie pokroimy),
  • jajka,
  • soli himalajskiej (morskiej lub kamiennej) i pieprzu do smaku,
  • około pół szklanki bułki tartej (im więcej, tym lepiej).
Awokado
Awokado © flickr

Sposób wykonania (robimy dokładnie to samo, co w przypadku schabów z cukinii, które królują latem):

  1. Obierz awokado i usuń z nich pestki. Pokrój je w plasterki.
  2. Jajko roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu. Umocz w nim każdy kawałek owocu.
  3. Następnie awokado obtocz w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz (na przykład oliwę z oliwek lub olej rzepakowy bądź kokosowy) i smaż na nim przekąskę. Bułka tarta powinna stać się chrupiąca i złocista. Jeśli chcesz mieć wersję fit - piecz owoc w 180 stopniach przez kilkanaście minut.
  5. Smażone awokado układaj na ręczniku papierowym. Dzięki temu odsączysz je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Przekąskę podawaj z pikantnym dipem (na przykład sosem salsa, sriracha-mayo lub klasycznym amerykańskim).
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa