PrzepisPrzekąskiWszyscy znają ten owoc. Mało kto wie, że można go smażyć

Wszyscy znają ten owoc. Mało kto wie, że można go smażyć

Awokado to cudowny owoc. Zrobimy z niego przepyszne guacamole z dodatkiem czosnku i soku z cytryny, które będzie świetnym smarowidłem do kanapek. Ja uwielbiam łączyć je z pomidorem lub wędzonym łososiem. Jednak to nie jest artykuł o guacamole, tylko o awokado, z którego możemy przyrządzić również smażoną przekąskę.

Smażone awokado
Smażone awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.10.2023 14:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Słyszeliśmy już o smażonej cukinii, pieczonym kalafiorze i wielu innych Czy jednak wiedzieliście, że możemy to samo zrobić z awokado? Chrupiąca skórka i idealnie kremowy środek to coś, czego bardzo potrzebujemy. To danie kradnie serce i nie można się mu oprzeć. Jeśli myślicie, że zjecie tylko jedną sztukę, jesteście w dużym błędzie. Smażone awokado idealnie będzie współgrało z pikantnym sosem. Może być też dodatkiem do najróżniejszych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażone awokado - jak zrobić?

Przede wszystkim musisz przygotować składniki, które będą potrzebne do przygotowania tejże przekąski. Smażone danie zrobisz z:

  • 2 awokado (najlepiej, żeby nie było bardzo dojrzałe - takiego raczej nie pokroimy),
  • jajka,
  • soli himalajskiej (morskiej lub kamiennej) i pieprzu do smaku,
  • około pół szklanki bułki tartej (im więcej, tym lepiej).
Awokado
Awokado© flickr

Sposób wykonania (robimy dokładnie to samo, co w przypadku schabów z cukinii, które królują latem):

  1. Obierz awokado i usuń z nich pestki. Pokrój je w plasterki.
  2. Jajko roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu. Umocz w nim każdy kawałek owocu.
  3. Następnie awokado obtocz w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz (na przykład oliwę z oliwek lub olej rzepakowy bądź kokosowy) i smaż na nim przekąskę. Bułka tarta powinna stać się chrupiąca i złocista. Jeśli chcesz mieć wersję fit - piecz owoc w 180 stopniach przez kilkanaście minut.
  5. Smażone awokado układaj na ręczniku papierowym. Dzięki temu odsączysz je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Przekąskę podawaj z pikantnym dipem (na przykład sosem salsa, sriracha-mayo lub klasycznym amerykańskim).