Błyskawiczne oponki serowe. Idealne na ostatnią chwilę
Nie możesz doczekać się już tłustego czwartku? Przychodzę z przepisem, który możesz zrobić w każdej chwili. Jest mega szybki i prosty.
Przygotowanie domowej roboty pączków i faworków wymaga nie tylko sporo czasu, ale i zaangażowania. A, że święto tego typu słodkości wypada w środku tygodnia, mam dla ciebie ciekawą alternatywę.
Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, aby spędzić w kuchni kilku godzin, wykorzystaj patent na błyskawiczne oponki serowe. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze ich smak zostanie z tobą na bardzo długo. Takie są pyszne! Oczywiście muszę dodać, że efekt końcowy cieszy też oko, dlatego w tym przepisie znajdziesz dosłownie wszystko!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błyskawiczne oponki serowe. Idealne na ostatnią chwilę
Ekspresowa alternatywa dla zabieganych na tłusty czwartek już czeka!
Składniki:
- 500 g sera półtłustego,
- 500 g mąki pszennej,
- 80 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 żółtka,
- 1 łyżeczka octu,
- 125 g śmietany 18 proc.,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania składników. Najpierw rozgniatam ser, po czym przesiewam mąkę przez sitko i oddzielam żółtka od białek. Następnie do dużej miski przesypuję twaróg, cukier, cukier wanilinowy oraz sodę oczyszczoną.
Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: ocet, żółtka oraz przesiana wcześniej mąka.
Krok 3. Składniki zaczynam wyrabiać na gładkie ciasto. W międzyczasie do miski dodaję jeszcze śmietanę.
Krok 4. Kiedy ciasto jest już jednolite i gładkie, dzielę je na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie elementy dodatkowo rozwałkowuję na cienki placek. Z każdego kawałka wycinam małe kółka przy pomocy szklanki, po czym robię dodatkową dziurkę centralnie na środku. I kształt oponki już jest!
Krok 5. Przygotowane w ten sposób słodkości smażę na koniec z każdej strony w głębokim oleju. Oczywiście musi być od dobrze rozgrzany.
Krok 6. Gotowe oponki odsączam na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec przekładam domowe łakocie na duży talerz i posypuję je cukrem pudrem. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, napisz mi jakie łakocie będą gości w tłusty czwartek na twoim stole. Będą to pączki, faworki, a może oponki?