PrzepisTłusty CzwartekBłyskawiczne oponki serowe. Idealne na ostatnią chwilę

Błyskawiczne oponki serowe. Idealne na ostatnią chwilę

Oponki serowe idealnie wpiszą się w menu tłustego czwartku
Oponki serowe idealnie wpiszą się w menu tłustego czwartku
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

06.02.2024 10:10, aktual.: 20.03.2024 10:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie możesz doczekać się już tłustego czwartku? Przychodzę z przepisem, który możesz zrobić w każdej chwili. Jest mega szybki i prosty.

Przygotowanie domowej roboty pączkówfaworków wymaga nie tylko sporo czasu, ale i zaangażowania. A, że święto tego typu słodkości wypada w środku tygodnia, mam dla ciebie ciekawą alternatywę

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, aby spędzić w kuchni kilku godzin, wykorzystaj patent na błyskawiczne oponki serowe. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze ich smak zostanie z tobą na bardzo długo. Takie są pyszne! Oczywiście muszę dodać, że efekt końcowy cieszy też oko, dlatego w tym przepisie znajdziesz dosłownie wszystko!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa alternatywa dla zabieganych na tłusty czwartek już czeka!

Składniki:

  • 500 g sera półtłustego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 125 g śmietany 18 proc.,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania składników. Najpierw rozgniatam ser, po czym przesiewam mąkę przez sitko i oddzielam żółtka od białek. Następnie do dużej miski przesypuję twaróg, cukier, cukier wanilinowy oraz sodę oczyszczoną.

Bazą oponek jest twaróg
Bazą oponek jest twaróg© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: ocet, żółtka oraz przesiana wcześniej mąka

W mieszance nie może zabraknąć też żółtek
W mieszance nie może zabraknąć też żółtek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Składniki zaczynam wyrabiać na gładkie ciasto. W międzyczasie do miski dodaję jeszcze śmietanę

Jako ostatni produkt do mieszanki trafia śmietana
Jako ostatni produkt do mieszanki trafia śmietana© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy ciasto jest już jednolitegładkie, dzielę je na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie elementy dodatkowo rozwałkowuję na cienki placek. Z każdego kawałka wycinam małe kółka przy pomocy szklanki, po czym robię dodatkową dziurkę centralnie na środku. I kształt oponki już jest!

A tak prezentuje się gotowa oponka
A tak prezentuje się gotowa oponka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób słodkości smażę na koniec z każdej strony w głębokim oleju. Oczywiście musi być od dobrze rozgrzany

Na koniec oponki trafiają do rozgrzanego oleju
Na koniec oponki trafiają do rozgrzanego oleju© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe oponki odsączam na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec przekładam domowe łakocie na duży talerz i posypuję je cukrem pudrem. Smacznego!

W tłusty czwartek nie może zabraknąć pysznych oponek
W tłusty czwartek nie może zabraknąć pysznych oponek© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, napisz mi jakie łakocie będą gości w tłusty czwartek na twoim stole. Będą to pączki, faworki, a może oponki?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także