Błyskawiczne oponki serowe. Idealne na ostatnią chwilę
Nie możesz doczekać się już tłustego czwartku? Przychodzę z przepisem, który możesz zrobić w każdej chwili. Jest mega szybki i prosty.
06.02.2024 | aktual.: 20.03.2024 10:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przygotowanie domowej roboty pączków i faworków wymaga nie tylko sporo czasu, ale i zaangażowania. A, że święto tego typu słodkości wypada w środku tygodnia, mam dla ciebie ciekawą alternatywę.
Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, aby spędzić w kuchni kilku godzin, wykorzystaj patent na błyskawiczne oponki serowe. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze ich smak zostanie z tobą na bardzo długo. Takie są pyszne! Oczywiście muszę dodać, że efekt końcowy cieszy też oko, dlatego w tym przepisie znajdziesz dosłownie wszystko!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa alternatywa dla zabieganych na tłusty czwartek już czeka!
Składniki:
- 500 g sera półtłustego,
- 500 g mąki pszennej,
- 80 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 żółtka,
- 1 łyżeczka octu,
- 125 g śmietany 18 proc.,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania składników. Najpierw rozgniatam ser, po czym przesiewam mąkę przez sitko i oddzielam żółtka od białek. Następnie do dużej miski przesypuję twaróg, cukier, cukier wanilinowy oraz sodę oczyszczoną.
Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: ocet, żółtka oraz przesiana wcześniej mąka.
Krok 3. Składniki zaczynam wyrabiać na gładkie ciasto. W międzyczasie do miski dodaję jeszcze śmietanę.
Krok 4. Kiedy ciasto jest już jednolite i gładkie, dzielę je na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie elementy dodatkowo rozwałkowuję na cienki placek. Z każdego kawałka wycinam małe kółka przy pomocy szklanki, po czym robię dodatkową dziurkę centralnie na środku. I kształt oponki już jest!
Krok 5. Przygotowane w ten sposób słodkości smażę na koniec z każdej strony w głębokim oleju. Oczywiście musi być od dobrze rozgrzany.
Krok 6. Gotowe oponki odsączam na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec przekładam domowe łakocie na duży talerz i posypuję je cukrem pudrem. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, napisz mi jakie łakocie będą gości w tłusty czwartek na twoim stole. Będą to pączki, faworki, a może oponki?