Pączki gniazda z domowym lukrem. Idealne na tłusty czwartek!

Miękkie i delikatne parzone pączki gniazda z domowym lukrem to obowiązkowa pozycja na tłusty czwartek. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste.

ObrazekPączki gniazda- Pysznośi
Ewa
SKOMENTUJ

Domowe gniazdka

W tłusty czwartek zjedzenie pączka znajduje się wysoko na liście priorytetów. Ceny w cukierniach potrafią być naprawdę zaskakujące i potrafią przyprawić o zawrót głowy. Alternatywą są domowe pączki, których przygotowanie wychodzi nawet kilkukrotnie taniej. Jednym z ulubionych wypieków na tłusty czwartek są gniazdka z delikatnego ciasta, oblane słodkim lukrem. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, a sam proces jest naprawdę prosty. Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka- bez względu na to, jak je nazywasz, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Pączki gniazda

Składniki:

       
  • 500 ml wody
  • 140 g masła
  • 6 jajek
  • 2 żółtka
  • 320 g mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Podstawą tych pączków jest ciasto parzone. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Do rondelka wlej wodę i wrzuć masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, stopniowo zacznij dosypywać mąkę, cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita masa- zdejmij ją z palnika.

Obrazek
Pączki gniazda- Pyszności

Do ciasta dodawaj porcjami jajka, miksując masę. Następnie przełóż ją do rękawa cukierniczego. Wytnij z papieru do pieczenia niezbyt duży kwadrat. Wyciskaj na niego kształt pączków, tworząc dwa pięterka. Zsuń pączka z papieru do garnka z rozgrzanym olejem. Nie wrzucaj na raz zbyt dużo gniazdek. Obniży to temperaturę oleju i pączki zaczną chłonąć tłuszcz.

Pączki gniazda- Pyszności
Pączki gniazda- Pyszności

Smaż pączki aż się zarumienią. Przewróć je w międzyczasie dwoma widelcami lub metalową łyżką. Po wyjęciu odsącz pączki na kawałku ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe gniazdka polej domowym lukrem lub opcjonalne cukrem pudrem.

Smacznego!

Obrazek
Pączki gniazda- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze