Pączki gniazda z domowym lukrem. Idealne na tłusty czwartek!

Miękkie i delikatne parzone pączki gniazda z domowym lukrem to obowiązkowa pozycja na tłusty czwartek. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste.

ObrazekPączki gniazda- Pysznośi
Ewa

Domowe gniazdka

W tłusty czwartek zjedzenie pączka znajduje się wysoko na liście priorytetów. Ceny w cukierniach potrafią być naprawdę zaskakujące i potrafią przyprawić o zawrót głowy. Alternatywą są domowe pączki, których przygotowanie wychodzi nawet kilkukrotnie taniej. Jednym z ulubionych wypieków na tłusty czwartek są gniazdka z delikatnego ciasta, oblane słodkim lukrem. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, a sam proces jest naprawdę prosty. Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka- bez względu na to, jak je nazywasz, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Pączki gniazda

Składniki:

       
  • 500 ml wody
  • 140 g masła
  • 6 jajek
  • 2 żółtka
  • 320 g mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Podstawą tych pączków jest ciasto parzone. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Do rondelka wlej wodę i wrzuć masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, stopniowo zacznij dosypywać mąkę, cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita masa- zdejmij ją z palnika.

Obrazek
Pączki gniazda- Pyszności

Do ciasta dodawaj porcjami jajka, miksując masę. Następnie przełóż ją do rękawa cukierniczego. Wytnij z papieru do pieczenia niezbyt duży kwadrat. Wyciskaj na niego kształt pączków, tworząc dwa pięterka. Zsuń pączka z papieru do garnka z rozgrzanym olejem. Nie wrzucaj na raz zbyt dużo gniazdek. Obniży to temperaturę oleju i pączki zaczną chłonąć tłuszcz.

Pączki gniazda- Pyszności
Pączki gniazda- Pyszności

Smaż pączki aż się zarumienią. Przewróć je w międzyczasie dwoma widelcami lub metalową łyżką. Po wyjęciu odsącz pączki na kawałku ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe gniazdka polej domowym lukrem lub opcjonalne cukrem pudrem.

Smacznego!

Obrazek
Pączki gniazda- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo