Pączki gniazda z domowym lukrem. Idealne na tłusty czwartek!

Miękkie i delikatne parzone pączki gniazda z domowym lukrem to obowiązkowa pozycja na tłusty czwartek. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste.

ObrazekPączki gniazda- Pysznośi
Ewa

Domowe gniazdka

W tłusty czwartek zjedzenie pączka znajduje się wysoko na liście priorytetów. Ceny w cukierniach potrafią być naprawdę zaskakujące i potrafią przyprawić o zawrót głowy. Alternatywą są domowe pączki, których przygotowanie wychodzi nawet kilkukrotnie taniej. Jednym z ulubionych wypieków na tłusty czwartek są gniazdka z delikatnego ciasta, oblane słodkim lukrem. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, a sam proces jest naprawdę prosty. Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka- bez względu na to, jak je nazywasz, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Pączki gniazda

Składniki:

       
  • 500 ml wody
  • 140 g masła
  • 6 jajek
  • 2 żółtka
  • 320 g mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Podstawą tych pączków jest ciasto parzone. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Do rondelka wlej wodę i wrzuć masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, stopniowo zacznij dosypywać mąkę, cały czas mieszając. Gdy powstanie jednolita masa- zdejmij ją z palnika.

Obrazek
Pączki gniazda- Pyszności

Do ciasta dodawaj porcjami jajka, miksując masę. Następnie przełóż ją do rękawa cukierniczego. Wytnij z papieru do pieczenia niezbyt duży kwadrat. Wyciskaj na niego kształt pączków, tworząc dwa pięterka. Zsuń pączka z papieru do garnka z rozgrzanym olejem. Nie wrzucaj na raz zbyt dużo gniazdek. Obniży to temperaturę oleju i pączki zaczną chłonąć tłuszcz.

Pączki gniazda- Pyszności
Pączki gniazda- Pyszności

Smaż pączki aż się zarumienią. Przewróć je w międzyczasie dwoma widelcami lub metalową łyżką. Po wyjęciu odsącz pączki na kawałku ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe gniazdka polej domowym lukrem lub opcjonalne cukrem pudrem.

Smacznego!

Obrazek
Pączki gniazda- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane