Babcia często robi te kotlety. Są znacznie smaczniejsze niż zwykłe mielone
Kotlety jajeczne to szybki sposób na udany i smaczny obiad bez mięsa. To bardzo syty i odżywczy posiłek, który wspaniale odnajdzie się obok przeróżnych dodatków: kasz czy ziemniaków, surówek i sosów. Możliwości jest mnóstwo. Zobacz przepis.
03.02.2024 17:59
Zastąp tradycyjne mielone bezmięsną alternatywą. Kotlety jajeczne do gustu przypadną również mięsożercom. Są pełne aromatu i smaku, do tego sycą na długo i odnajdą się w wielu różnych połączeniach. To idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Moja babci jest mistrzynią w przyrządzaniu kotlecików jajecznych i za każdym razem, gdy je podaje, znikają w okamgnieniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety jajeczne - przysmak z PRL wraca na stoły
Kotlety jajeczne są łatwe do zrobienia i stosunkowo tanie - poza przyprawami i bułką tartą, których zwykle nie brakuje w kuchennych zapasach, potrzebujemy jedynie jajek i cebuli. Smak można urozmaicić również pieczarkami i papryką, jak również bakłażanem cukinią, marchewką itd. Nie obędzie się bez świeżych ziół, np. pietruszki i koperku.
Do kotletów jajecznych warto podać śmietanę oprószoną posiekanym szczypiorkiem lub sos jogurtowo-ziołowy. Doskonale sprawdzą się również sosy na ciepło: pieczarkowy lub grzybowy, pomidorowy, a nawet musztardowy. Do kotletów jajecznych można podać kasze, ziemniaki lub ryż, a także bukiet świeżych warzyw lub surówkę, np. z kapusty pekińskiej, z selera lub mizerię.
Zobacz także
Kotlety jajeczne. Przepis
Składniki
- 6 jajek,
- 6 pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- mały pęczek natki pietruszki,
- mały pęczek koperku,
- bułka tarta do panierowania,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz i drobno pokrój.
- Wszystkie warzywa i pieczarki pokrój drobno kosteczkę, zioła posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojone paprykę, cebulę i pieczarki. Gotowe przełóż do pojemnika z pokrojonymi jajkami, dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dokładnie całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i innymi dodatkami wedle uznania.
- Z przygotowanej masy uformuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.