Babcia często robi te kotlety. Są znacznie smaczniejsze niż zwykłe mielone

Kotlety jajeczne to szybki sposób na udany i smaczny obiad bez mięsa. To bardzo syty i odżywczy posiłek, który wspaniale odnajdzie się obok przeróżnych dodatków: kasz czy ziemniaków, surówek i sosów. Możliwości jest mnóstwo. Zobacz przepis.

Kotlety jajeczneKotlety jajeczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zastąp tradycyjne mielone bezmięsną alternatywą. Kotlety jajeczne do gustu przypadną również mięsożercom. Są pełne aromatu i smaku, do tego sycą na długo i odnajdą się w wielu różnych połączeniach. To idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Moja babci jest mistrzynią w przyrządzaniu kotlecików jajecznych i za każdym razem, gdy je podaje, znikają w okamgnieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba smażona jak faworek. Idealna na karnawałowy obiad

Kotlety jajeczne - przysmak z PRL wraca na stoły

Kotlety jajeczne są łatwe do zrobienia i stosunkowo tanie - poza przyprawami i bułką tartą, których zwykle nie brakuje w kuchennych zapasach, potrzebujemy jedynie jajek i cebuli. Smak można urozmaicić również pieczarkami i papryką, jak również bakłażanem cukinią, marchewką itd. Nie obędzie się bez świeżych ziół, np. pietruszki i koperku.

Do kotletów jajecznych warto podać śmietanę oprószoną posiekanym szczypiorkiem lub sos jogurtowo-ziołowy. Doskonale sprawdzą się również sosy na ciepło: pieczarkowy lub grzybowy, pomidorowy, a nawet musztardowy. Do kotletów jajecznych można podać kasze, ziemniaki lub ryż, a także bukiet świeżych warzyw lub surówkę, np. z kapusty pekińskiej, z selera lub mizerię.

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne © Adobe Stock

Kotlety jajeczne. Przepis

Składniki

  • 6 jajek,
  • 6 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • mały pęczek koperku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz i drobno pokrój.
  2. Wszystkie warzywa i pieczarki pokrój drobno kosteczkę, zioła posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojone paprykę, cebulę i pieczarki. Gotowe przełóż do pojemnika z pokrojonymi jajkami, dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dokładnie całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i innymi dodatkami wedle uznania.
  4. Z przygotowanej masy uformuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej