InspiracjeSmakują sto razy lepiej niż kotlety mielone. Robię je z taniego sezonowego warzywa
Smakują sto razy lepiej niż kotlety mielone. Robię je z taniego sezonowego warzywa
Cukinia to bez wątpienia jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Ma delikatny neutralny smak, niewiele kalorii, nadaje się do gotowania, grillowania, zapiekania czy smażenia. Grecy przygotowują z cukinii przepyszne kotleciki.
KOLOKITOKEFTEDES kotleciki z cukinii
oprac. Katarzyna Gileta
27.10.2023 | aktual.: 20.03.2024 10:38
Greckie kotleciki z cukinii są proste i szybkie w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet kulinarny amator. Z powodzeniem mogą konkurować z tradycyjnymi kotletami mielonymi. Możesz podać je z ryżem i sałatką z sezonowych warzyw lub dipem czosnkowym. W każdej wersji będą smakować wyśmienicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
KOLOKITOKEFTEDES - kotleciki z cukinii
Składniki:
- 3 cukinie,
- 2 cebule,
- 3–4 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 170 gramów fety,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanej mięty,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- oliwa do smażenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Cukinie umyj i zetrzyj na tarce, a następnie przełóż na ścierkę lub do durszlaka i porządnie odciśnij. Dodaj szczyptę soli, a po kilku minutach ponownie odciśnij, delikatnie ugniatając.
- Odciśnięte cukinie przełóż do miski. Dodaj jajka, bułkę tartą, przyprawy, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i pokruszoną fetę.
- Dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i dość zbite. Jeśli ma rzadszą konsystencję, dodaj 1 lub 2 łyżki mąki lub bułki tartej więcej.
- Formuj kule wielkości piłeczki do ping-ponga i smaż przez kilka minut na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionym dipem.
- Kotleciki z cukinii i bakłażana możesz podgrzewać w piekarniku nagrzanym do około 100 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.
Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"