Smakują sto razy lepiej niż kotlety mielone. Robię je z taniego sezonowego warzywa

Cukinia to bez wątpienia jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Ma delikatny neutralny smak, niewiele kalorii, nadaje się do gotowania, grillowania, zapiekania czy smażenia. Grecy przygotowują z cukinii przepyszne kotleciki.

KOLOKITOKEFTEDES kotleciki z cukinii KOLOKITOKEFTEDES kotleciki z cukinii
Źródło zdjęć: © Kefi
Katarzyna Gileta

Greckie kotleciki z cukinii są proste i szybkie w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet kulinarny amator. Z powodzeniem mogą konkurować z tradycyjnymi kotletami mielonymi. Możesz podać je z ryżem i sałatką z sezonowych warzyw lub dipem czosnkowym. W każdej wersji będą smakować wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

KOLOKITOKEFTEDES - kotleciki z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 2 cebule,
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 170 gramów fety,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej mięty,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • oliwa do smażenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce, a następnie przełóż na ścierkę lub do durszlaka i porządnie odciśnij. Dodaj szczyptę soli, a po kilku minutach ponownie odciśnij, delikatnie ugniatając.
  2. Odciśnięte cukinie przełóż do miski. Dodaj jajka, bułkę tartą, przyprawy, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i pokruszoną fetę.
  3. Dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i dość zbite. Jeśli ma rzadszą konsystencję, dodaj 1 lub 2 łyżki mąki lub bułki tartej więcej.
  4. Formuj kule wielkości piłeczki do ping-ponga i smaż przez kilka minut na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionym dipem.
  5. Kotleciki z cukinii i bakłażana możesz podgrzewać w piekarniku nagrzanym do około 100 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"

Kefi
Kefi © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥