Smakują sto razy lepiej niż kotlety mielone. Robię je z taniego sezonowego warzywa

Cukinia to bez wątpienia jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Ma delikatny neutralny smak, niewiele kalorii, nadaje się do gotowania, grillowania, zapiekania czy smażenia. Grecy przygotowują z cukinii przepyszne kotleciki.

KOLOKITOKEFTEDES kotleciki z cukinii KOLOKITOKEFTEDES kotleciki z cukinii
Źródło zdjęć: © Kefi
Katarzyna Gileta

Greckie kotleciki z cukinii są proste i szybkie w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet kulinarny amator. Z powodzeniem mogą konkurować z tradycyjnymi kotletami mielonymi. Możesz podać je z ryżem i sałatką z sezonowych warzyw lub dipem czosnkowym. W każdej wersji będą smakować wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

KOLOKITOKEFTEDES - kotleciki z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 2 cebule,
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 170 gramów fety,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej mięty,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • oliwa do smażenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce, a następnie przełóż na ścierkę lub do durszlaka i porządnie odciśnij. Dodaj szczyptę soli, a po kilku minutach ponownie odciśnij, delikatnie ugniatając.
  2. Odciśnięte cukinie przełóż do miski. Dodaj jajka, bułkę tartą, przyprawy, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i pokruszoną fetę.
  3. Dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i dość zbite. Jeśli ma rzadszą konsystencję, dodaj 1 lub 2 łyżki mąki lub bułki tartej więcej.
  4. Formuj kule wielkości piłeczki do ping-ponga i smaż przez kilka minut na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionym dipem.
  5. Kotleciki z cukinii i bakłażana możesz podgrzewać w piekarniku nagrzanym do około 100 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"

Kefi
Kefi © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska