WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Smakują sto razy lepiej niż kotlety mielone. Robię je z taniego sezonowego warzywa

Cukinia to bez wątpienia jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Ma delikatny neutralny smak, niewiele kalorii, nadaje się do gotowania, grillowania, zapiekania czy smażenia. Grecy przygotowują z cukinii przepyszne kotleciki.

KOLOKITOKEFTEDES kotleciki z cukinii KOLOKITOKEFTEDES kotleciki z cukinii
Źródło zdjęć: © Kefi
Katarzyna Gileta

Greckie kotleciki z cukinii są proste i szybkie w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet kulinarny amator. Z powodzeniem mogą konkurować z tradycyjnymi kotletami mielonymi. Możesz podać je z ryżem i sałatką z sezonowych warzyw lub dipem czosnkowym. W każdej wersji będą smakować wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

KOLOKITOKEFTEDES - kotleciki z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 2 cebule,
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 170 gramów fety,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej mięty,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • oliwa do smażenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce, a następnie przełóż na ścierkę lub do durszlaka i porządnie odciśnij. Dodaj szczyptę soli, a po kilku minutach ponownie odciśnij, delikatnie ugniatając.
  2. Odciśnięte cukinie przełóż do miski. Dodaj jajka, bułkę tartą, przyprawy, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i pokruszoną fetę.
  3. Dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i dość zbite. Jeśli ma rzadszą konsystencję, dodaj 1 lub 2 łyżki mąki lub bułki tartej więcej.
  4. Formuj kule wielkości piłeczki do ping-ponga i smaż przez kilka minut na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionym dipem.
  5. Kotleciki z cukinii i bakłażana możesz podgrzewać w piekarniku nagrzanym do około 100 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści"

Kefi
Kefi © Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste