Doświadczony ogrodnik mówi, jak przechowywać cukinię. Wytrzyma do wiosny

Zbiory cukinii są zazwyczaj bardzo płodne, a okazy całkiem dorodne. Jeśli borykasz się z problemem, jak wykorzystać ogrodowy urodzaj, to mamy proste rozwiązanie. Bez większego wysiłku cukinia wytrzyma nawet do wiosny.

Jak przechowywać cukinię- PysznościJak przechowywać cukinię- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż przepisów na cukinię jest mnóstwo, to jej urodzaj potrafi naprawdę zaskoczyć. Jeśli masz już przygotowane słoiczki z ketchupem, a rodzina ma dość leczo, potrawek i placków, to jest prosty sposób na to, aby nie zmarnować ani jednego okazu. Wcale nie musisz jej mrozić ani wekować. Ten prosty trik sprawi, że przechowasz ją w całości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia dobra na wszystko

Cukinię bez większych problemów dostaniemy w sklepach przez cały rok, chociaż okres jej zbiorów przypada okres sierpnia oraz września. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy (takie jak witamina C, witamina A i witaminy z grupy B) oraz składniki mineralne (takie jak magnez, potas i miedź). Ma dość neutralny smak, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w wielu daniach. Niektórzy dodają ją nawet do słodkiej owsianki, aby dostarczyć w codziennej diecie dodatkową porcję warzyw.

Jak przechowywać cukinię?

Zbiory cukinii zazwyczaj są wyjątkowo obfite. Jeśli cierpisz na urodzaj i już nie wiesz, co zrobić z kolejnymi okazami, to spieszymy z pomocą. Nie musisz ich wekować ani mrozić, a wytrwają bez większego problemu aż do wiosny. Dzięki temu smakiem pysznych, domowych warzyw możesz cieszyć się przez większą część roku.

Zbiory cukinii- Pyszności
Zbiory cukinii- Pyszności © Canva

Wybierz okazy średniej wielkości i mniejsze. Po zerwaniu odłóż je na 48 godzin, najlepiej na świeże powietrze i słońce. Po tym okresie leżakowania zabierz je do domu. Bardzo ważne jest, aby zostawić ogonek nie krótszy niż 5 centymetrów. Warzywa przechowuj w chłodnym, zacienionym i przede wszystkim suchym miejscu, przykrywając cukinie warstwami papieru. Co jakiś czas zerkaj, czy warzywa nie pleśnieją. Na spokojnie wytrzyma tak przynajmniej miesiąc, jeśli zapewnisz jej odpowiednie warunki.

Czy cukinię można mrozić?

Mrożenie cukinii sprawi, że pozbędziemy się jej smaku. Jest jednak dobrym sposobem, jeśli nie masz w planach wykorzystać nadmiaru przez dłuższy czas. W zamrażalniku można przechowywać cukinię przez okres od trzech do dziesięciu miesięcy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje