Musisz ugotować chociaż raz. To połączenie smakuje wyśmienicie

Odpowiednio przygotowane polędwiczki rozpływają się w ustach. Bardzo łatwo je przesuszyć i dlatego kotlety powinno się smażyć jedynie 3–4 minuty z każdej strony.

Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli i piwiePolędwiczki wieprzowe duszone w cebuli i piwie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dania mięsne zawsze doprawiam do smaku pod koniec gotowania. W ten sposób udaje mi się uzyskać prawdziwą mięsną bazę smakową, którą można delikatnie wzbogacić przyprawami. Tak przygotowaną polędwiczkę możesz podać z dowolnymi dodatkami.

Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli i piwie

Składniki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • duża cebula
  • 100 ml jasnego piwa
  • sól, czarny pieprz
  • chili w płatkach
  • 2–3 łyżki oleju

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad z piekarnika, czyli aromatyczny kurczak z pysznymi dodatkami

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokrój na kotlety grubości 1½–2 cm i delikatnie rozgnieć dłonią. Przypraw solą i obsmaż krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  2. Zdejmij z patelni i odłóż. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa zrumień pokrojoną w półplastry cebulę.
  3. Zmniejsz ogień, dolej piwo i gotuj całość, aż płyn będzie parować. Gdy sos zredukuje się mniej więcej do połowy, włóż polędwiczki.
  4. Oprósz je chili w płatkach i gotuj ok. 3 minut z każdej strony. Na koniec oprósz czarnym pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"

okładka
okładka © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości