PrzepisDania mięsneMusisz ugotować chociaż raz. To połączenie smakuje wyśmienicie
Musisz ugotować chociaż raz. To połączenie smakuje wyśmienicie
Odpowiednio przygotowane polędwiczki rozpływają się w ustach. Bardzo łatwo je przesuszyć i dlatego kotlety powinno się smażyć jedynie 3–4 minuty z każdej strony.
Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli i piwie
04.02.2024 11:03
Dania mięsne zawsze doprawiam do smaku pod koniec gotowania. W ten sposób udaje mi się uzyskać prawdziwą mięsną bazę smakową, którą można delikatnie wzbogacić przyprawami. Tak przygotowaną polędwiczkę możesz podać z dowolnymi dodatkami.
Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli i piwie
Składniki:
- 600 g polędwicy wieprzowej
- duża cebula
- 100 ml jasnego piwa
- sól, czarny pieprz
- chili w płatkach
- 2–3 łyżki oleju
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób przygotowania:
- Polędwicę pokrój na kotlety grubości 1½–2 cm i delikatnie rozgnieć dłonią. Przypraw solą i obsmaż krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Zdejmij z patelni i odłóż. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa zrumień pokrojoną w półplastry cebulę.
- Zmniejsz ogień, dolej piwo i gotuj całość, aż płyn będzie parować. Gdy sos zredukuje się mniej więcej do połowy, włóż polędwiczki.
- Oprósz je chili w płatkach i gotuj ok. 3 minut z każdej strony. Na koniec oprósz czarnym pieprzem.
Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"