Musisz ugotować chociaż raz. To połączenie smakuje wyśmienicie

Odpowiednio przygotowane polędwiczki rozpływają się w ustach. Bardzo łatwo je przesuszyć i dlatego kotlety powinno się smażyć jedynie 3–4 minuty z każdej strony.

Musisz ugotować chociaż raz. To połączenie smakuje wyśmieniciePolędwiczki wieprzowe duszone w cebuli i piwie
Źródło zdjęć: © Getty Images
SKOMENTUJ

Dania mięsne zawsze doprawiam do smaku pod koniec gotowania. W ten sposób udaje mi się uzyskać prawdziwą mięsną bazę smakową, którą można delikatnie wzbogacić przyprawami. Tak przygotowaną polędwiczkę możesz podać z dowolnymi dodatkami.

Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli i piwie

Składniki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • duża cebula
  • 100 ml jasnego piwa
  • sól, czarny pieprz
  • chili w płatkach
  • 2–3 łyżki oleju

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokrój na kotlety grubości 1½–2 cm i delikatnie rozgnieć dłonią. Przypraw solą i obsmaż krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  2. Zdejmij z patelni i odłóż. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa zrumień pokrojoną w półplastry cebulę.
  3. Zmniejsz ogień, dolej piwo i gotuj całość, aż płyn będzie parować. Gdy sos zredukuje się mniej więcej do połowy, włóż polędwiczki.
  4. Oprósz je chili w płatkach i gotuj ok. 3 minut z każdej strony. Na koniec oprósz czarnym pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"

okładka
okładka © Wydawnictwo RM

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka