PrzepisDania mięsneMusisz ugotować chociaż raz. To połączenie smakuje wyśmienicie

Musisz ugotować chociaż raz. To połączenie smakuje wyśmienicie

Odpowiednio przygotowane polędwiczki rozpływają się w ustach. Bardzo łatwo je przesuszyć i dlatego kotlety powinno się smażyć jedynie 3–4 minuty z każdej strony.

Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli i piwie
Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli i piwie
Źródło zdjęć: © Getty Images

04.02.2024 11:03

Dania mięsne zawsze doprawiam do smaku pod koniec gotowania. W ten sposób udaje mi się uzyskać prawdziwą mięsną bazę smakową, którą można delikatnie wzbogacić przyprawami. Tak przygotowaną polędwiczkę możesz podać z dowolnymi dodatkami.

Polędwiczki wieprzowe duszone w cebuli i piwie

Składniki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • duża cebula
  • 100 ml jasnego piwa
  • sól, czarny pieprz
  • chili w płatkach
  • 2–3 łyżki oleju

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokrój na kotlety grubości 1½–2 cm i delikatnie rozgnieć dłonią. Przypraw solą i obsmaż krótko z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  2. Zdejmij z patelni i odłóż. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa zrumień pokrojoną w półplastry cebulę.
  3. Zmniejsz ogień, dolej piwo i gotuj całość, aż płyn będzie parować. Gdy sos zredukuje się mniej więcej do połowy, włóż polędwiczki.
  4. Oprósz je chili w płatkach i gotuj ok. 3 minut z każdej strony. Na koniec oprósz czarnym pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"

okładka
okładka© Wydawnictwo RM
Wybrane dla Ciebie