PrzepisTłusty CzwartekPrzepis ma ponad 150 lat. Szybka i chrupiąca alternatywa dla faworków

Przepis ma ponad 150 lat. Szybka i chrupiąca alternatywa dla faworków

Nadchodzi tłusty czwartek, a wraz z nim raczenie się tradycyjnymi słodkościami. Wśród nich, tuż obok nieodłącznych pączków, na szczególną uwagę zasługują faworki. Przygotowanie klasycznych słodkości zgodnie z tym przepisem może wymagać nieco wysiłku, ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza tę pracę!

Lany chrust. Przygotuj go na najbliższy tłusty czwartek!
Lany chrust. Przygotuj go na najbliższy tłusty czwartek!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Janna Denilova

01.02.2024 | aktual.: 01.02.2024 14:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jednym z tradycyjnych przysmaków na tłusty czwartek jest lany chrust, czyli cieniutkie i kruche ciasteczka. Jak można się domyślić po samej nazwie, do ich przygotowania niezbędny jest lejek, a w tej roli doskonale sprawdzi się rękaw cukierniczy. Przepis na lany chrust, który prezentujemy poniżej, pochodzi jeszcze z XIX wieku. To chyba wystarczająco, by nazwać go "tradycyjnym"?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wśród składników zawartych w recepturze znajdują się takie produkty jak cynamon czy wino, które jednak bez problemu możemy zastąpić mlekiem. Tak jak tradycyjne faworki, lany chrust smażymy na głębokim i mocno rozgrzanym tłuszczu. Poniżej znajdziesz pełną instrukcję. Powodzenia!

Lany chrust. Przepis z XIX wieku

Składniki:

  • 3 większe lub 4 mniejsze jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 170 ml mleka (lub wina),
  • 200 g mąki,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do obsypania,
  • smalec lub olej do smażenia.
Lany chrust doskonała alternatywa dla zwykłych faworków
Lany chrust doskonała alternatywa dla zwykłych faworków© Canva | photka

Sposób przygotowania:

  1. Rozpoczynamy od rozgrzania tłuszczu w garnku o grubym dnie. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie, na przemian dodajemy mleko (lub wino) i przesianą mąkę, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem, aby uniknąć powstania grudek.
  2. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie dodajemy do reszty składników, cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę nakładamy do rękawa cukierniczego.
  3. Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący (jak na klasyczne faworki), wyciskamy z niego kształty, kręcąc w różne strony, aby utworzyć poplątane koło. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe ciasteczka wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po ostygnięciu chrust posypujemy cukrem pudrem. Lany chrust możemy podawać jako samodzielną przekąskę, lub połączyć go z klasycznymi faworkami i dać gościom możliwość wyboru. Które słodkości okażą się bardziej rozchwytywane?