Pączki à la Kinder Bueno to prawdziwy hit. Koniecznie zrób je w Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym wyjątkowym dniu nie może zabraknąć genialnych pączków domowej roboty. Jak je zrobić? Śpieszę z pomocą!
04.02.2024 07:48
Już niebawem, bo 8 lutego będziemy zajadać się pysznymi pączkami i faworkami. Jeśli nadal szukasz ciekawego, oryginalnego i przede wszystkim smacznego przepisu, którym chcesz zaskoczyć całą rodzinę, trafiłeś w odpowiednie miejsce.
Z naszą recepturą przygotujesz genialne pączki inspirowane kultowym batonem Kinder Bueno White. Puszyste ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem na bazie orzechów laskowych i pyszną polewą to gotowa receptura na perfekcyjne słodkości, którym wręcz nie sposób się oprzeć. Tak pięknie się prezentują!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Puszyste pączki wypełnione orzechowym nadzieniem z cudowną dekoracją od razu przykuwają uwagę
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 5 g suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 3/4 szklanki wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka spirytusu.
Nadzienie:
- 150 g kremu z orzechów laskowych.
Dekoracja:
- 200 g białej czekolady,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 2 batony Kinder Bueno White.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na przyszłe pączki. W tym celu przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą: przesianą mąkę, suche drożdże oraz cukier.
Krok 2. Jako kolejne składniki do misy urządzenia trafiają: ekstrakt waniliowy, jajka, olej oraz woda.
Po krótkim wyrabianiu ciasta dodaję do niego jeszcze sól oraz spirytus. Drugi składnik sprawi, że pączki nie wpiją za dużo tłuszczu w trakcie smażenia.
Krok 3. Jednolite i gładkie ciasto przekładam następnie do miski, po czym przykrywam je folią spożywczą. Dopiero w takim wydaniu odkładam je na godzinę w ciepłe miejsce, aby mogło spokojnie wyrosnąć.
Krok 4. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkowuję, po czym wycinam z niego pączki. Odstawiam je na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 5. Na koniec smażę pączki w rozgrzanym i głębokim oleju z każdej strony po kilka minut. W tym czasie słodkości mają nabrać złocistych rumieńców.
Krok 6. Usmażone pączki odkładam na papier do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną, każdy kawałek nadziewam kremem na bazie orzechów laskowych.
Krok 7. Na koniec wszystkie pączki dekoruję przy pomocy białej i mlecznej czekolady w roztopionej wersji. Dodatkowo na każdy deserze układam po kawału batonika Kinder Bueno White. I to wszystko, smacznego!