PrzepisWielkanocSałatka jajeczna na Wielkanoc. Nie napracujesz się, a goście oniemieją z zachwytu

Sałatka jajeczna na Wielkanoc. Nie napracujesz się, a goście oniemieją z zachwytu

Sałatka jajeczna na Wielkanoc.
Sałatka jajeczna na Wielkanoc.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.03.2024 13:32, aktual.: 18.03.2024 13:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatka jajeczna to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Delikatna w smaku, idealnie komponuje się z różnymi potrawami, stanowiąc pyszne uzupełnienie świątecznego menu. Proponujemy prosty przepis na sałatkę jajeczną z dodatkiem świeżego koperku, szczypiorku i rzodkiewki, która zachwyci gości swoim smakiem i prostotą wykonania.

Szukasz szybkiego, ale efektownego pomysłu na sałatkę na Wielkanoc? Oto przepis na pyszną sałatkę jajeczną, która zachwyci twoich gości. Delikatna w smaku, idealnie komponuje się z innymi potrawami świątecznymi. Nie spędzaj godzin w kuchni – ta sałatka zrobi furorę, a jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka jajeczna

Sekretem pysznej sałatki jajecznej są świeże i aromatyczne dodatki. W naszym przepisie proponujemy użyć rzodkiewki, szczypiorku i koperku, które nadają sałatce wiosennego charakteru i podkreślają jej smak. Możesz również poeksperymentować z innymi warzywami, takimi jak ogórki kiszone, papryka czy pieczarki.

Przepis na sałatkę jajeczną

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 5 rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  2. Szczypiorek i koperek umyj, osusz i posiekaj.
  3. Rzodkiewkę umyj i pokrój w drobną kostkę.
  4. Połącz wszystkie składniki w misce.
  5. Dopraw majonezem, musztardą, solą i pieprzem do smaku.
  6. Dokładnie wymieszaj i gotowe!

Wskazówki:

  • Do sałatki jajecznej możesz dodać inne warzywa, np. ogórki kiszone, paprykę lub pieczarki.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej pikantny smak, możesz dodać do sałatki odrobinę chili w proszku.
  • Sałatkę jajeczną możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.

Pamiętaj, że możesz zmodyfikować przepis zgodnie z własnymi preferencjami. Eksperymentuj z różnymi dodatkami i znajdź swój idealny sposób na sałatkę jajeczną!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
sałatka z jajkamiwielkanocprzepis