Sałatka jajeczna na Wielkanoc. Nie napracujesz się, a goście oniemieją z zachwytu

Sałatka jajeczna to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Delikatna w smaku, idealnie komponuje się z różnymi potrawami, stanowiąc pyszne uzupełnienie świątecznego menu. Proponujemy prosty przepis na sałatkę jajeczną z dodatkiem świeżego koperku, szczypiorku i rzodkiewki, która zachwyci gości swoim smakiem i prostotą wykonania.

Sałatka jajeczna na Wielkanoc.Sałatka jajeczna na Wielkanoc.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Szukasz szybkiego, ale efektownego pomysłu na sałatkę na Wielkanoc? Oto przepis na pyszną sałatkę jajeczną, która zachwyci twoich gości. Delikatna w smaku, idealnie komponuje się z innymi potrawami świątecznymi. Nie spędzaj godzin w kuchni – ta sałatka zrobi furorę, a jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny

Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka jajeczna

Sekretem pysznej sałatki jajecznej są świeże i aromatyczne dodatki. W naszym przepisie proponujemy użyć rzodkiewki, szczypiorku i koperku, które nadają sałatce wiosennego charakteru i podkreślają jej smak. Możesz również poeksperymentować z innymi warzywami, takimi jak ogórki kiszone, papryka czy pieczarki.

Przepis na sałatkę jajeczną

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 5 rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  2. Szczypiorek i koperek umyj, osusz i posiekaj.
  3. Rzodkiewkę umyj i pokrój w drobną kostkę.
  4. Połącz wszystkie składniki w misce.
  5. Dopraw majonezem, musztardą, solą i pieprzem do smaku.
  6. Dokładnie wymieszaj i gotowe!

Wskazówki:

  • Do sałatki jajecznej możesz dodać inne warzywa, np. ogórki kiszone, paprykę lub pieczarki.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej pikantny smak, możesz dodać do sałatki odrobinę chili w proszku.
  • Sałatkę jajeczną możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.

Pamiętaj, że możesz zmodyfikować przepis zgodnie z własnymi preferencjami. Eksperymentuj z różnymi dodatkami i znajdź swój idealny sposób na sałatkę jajeczną!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze