PrzepisTłusty CzwartekPączki z piekarnika bez grama tłuszczu. Specjalny przepis na tłusty czwartek

Pączki z piekarnika bez grama tłuszczu. Specjalny przepis na tłusty czwartek

Pączki z piekarnika bez grama tłuszczu. Specjalny przepis na tłusty czwartek.
Pączki z piekarnika bez grama tłuszczu. Specjalny przepis na tłusty czwartek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
25.01.2024 11:01

Pączki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pączków smażonych w tłuszczu. Są równie pyszne, a jednocześnie mniej kaloryczne i lżejsze dla układu pokarmowego. Idealne na tłusty czwartek dla osób, które dbają o linię.

Tłusty czwartek to dzień, w którym pączki stają się gwiazdą wielu stołów. Dla tych, którzy pragną zredukować ilość spożywanego tłuszczu, mamy idealne rozwiązanie. Oto specjalny przepis na pączki z piekarnika, które zachwycają smakiem, a jednocześnie nie obciążają nas kaloriami. Przekonaj się, jak łatwo i smacznie przygotować te pyszne słodkości!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z piekarnika kuszą smakiem

W tłusty czwartek tradycyjnie poddajemy się pokusie smażonych pączków i chrustów. Dla tych, którzy pragną świętować ten dzień w bardziej zdrowy sposób, mamy propozycję pączków pieczonych z piekarnika. Cieszą się one równie intensywnym smakiem, a dzięki uniknięciu smażenia w głębokim oleju, stają się lżejsze i bardziej przyjazne dla sylwetki.

Pączki z piekarnika bez grama tłuszczu - przepis

Osoby dbające o linię często rezygnują z tych pysznych słodkości ze względu na ich wysoką kaloryczność. Na szczęście istnieje sposób, aby cieszyć się pączkami bez obawy o sylwetkę. Wystarczy przygotować je w piekarniku, bez użycia tłuszczu.

Składniki (ok. 15 pączków):

  • 50 g drożdży świeżych,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła, roztopionego,
  • szczypta soli,
  • 30-35 dag marmolady różanej lub innej ulubionej,
  • 1 cytryna,
  • 200 g cukru pudru.

Wersja fit pączków pozwala na dostosowanie składników do indywidualnych preferencji. Mąkę pszenną można zastąpić migdałową lub gryczaną, a masło tradycyjne zamienić na olej kokosowy. Dla osób z nietolerancją glutenu idealnym wyborem będzie mąka migdałowa lub gryczana.

Przygotowanie:

  1. W misce rozmieszaj drożdże z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut, aż zaczyn urośnie.
  2. Do miski z zaczynem wbij jajka i wlej resztę mleka. Wymieszaj.
  3. Dodaj mąkę i sól. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Dodaj masło i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące.
  5. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  7. Wykrój z ciasta krążki o średnicy około 6-7 cm.
  8. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę marmolady i sklej ciasto, tworząc pączki.
  9. Ułóż pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż się zarumienią.
  12. Wystudzone pączki udekoruj cukrem pudrem lub lukrem.

Świetny pomysł na zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych pączków. Pączki pieczone bez grama tłuszczu są równie pyszne, a przy tym lżejsze i mniej kaloryczne. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim, którzy dbają o linię lub po prostu chcą zjeść coś zdrowszego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także