Kuzynka poczęstowała mnie pierogami po wiejsku. Zamiast ziemniaków, dodaje do twarogu inny składnik

Kuzynka zaprosiła mnie na pierogi i od razu dodała, że mogę być trochę zaskoczona. Postanowiła do farszu nie używać ziemniaków, a tak do tej pory robiła najczęściej.

Pierogi natychmiast kojarzą się z kuchnią polskąPierogi natychmiast kojarzą się z kuchnią polską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Dorota Gepert

Pierogi można przygotować na tysiące sposobów. Jeszcze w grudniu zajadaliśmy się tymi z kapustą i grzybami, teraz wracamy do mięsnych czy z serem. Specjalnością mojej kuzynki były ruskie pierogi, czyli z farszem przygotowanym z ziemniaków z dodatkiem twarogu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Pierogi dają mnóstwo możliwości

Choć pierogi dają tyle możliwości, często robimy je z tym samym farszem. Wiadomo, to kwestia smaku. Przygotowujemy takie, jakie lubimy najbardziej. Jednak warto otworzyć się także na nowości. Moja kuzynka postawiła na kaszę gryczaną. Jeśli chodzi o wykorzystywanie jej w nadzieniach do pierogów to żadna rewolucja, ale dla niej na pewno tak, bo zawsze gotowała ruskie pierogi.

Jaki jest sekret pierogów z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną pochodzą prawdopodobnie z kuchni Łemków. Kiedyś przygotowywano je nawet na dwa sposoby. W wersji na słodko dodawano do nich rodzynki i podawano ze śmietaną. Teraz znacznie bardziej popularne są na wytrawnie. Kaszę gryczaną doprawia się solą i pieprzem, miesza z twarogiem, a często dodaje jeszcze miętę. Takie pierogi to dobra propozycja na zimę. Kasza gryczana dostarcza energii na długo. Jest bogata w białko i kwasy tłuszczowe.

Pierogi po wiejsku z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • ok. 2 szklanki maślanki naturalnej,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • ok. 1 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 0,5 kg twarogu w kostce,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, maślanki i soli wyrób sprężyste ciasto. Odłóż je na około pół godziny pod przykryciem, by odpoczęło.
  2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszaj widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dobrze dopraw solą i pieprzem.
  3. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kółka, można to robić za pomocą szklanki.
  4. Na każdy placek nakładaj farsz, starannie zlepiając brzegi.
  5. Pierogi gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Wyjmuj je po kilku minutach od wypłynięcia.
  6. Podawaj je z przesmażoną cebulką podsmażoną lub kwaśną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie