Kuzynka poczęstowała mnie pierogami po wiejsku. Zamiast ziemniaków, dodaje do twarogu inny składnik
Kuzynka zaprosiła mnie na pierogi i od razu dodała, że mogę być trochę zaskoczona. Postanowiła do farszu nie używać ziemniaków, a tak do tej pory robiła najczęściej.
Pierogi można przygotować na tysiące sposobów. Jeszcze w grudniu zajadaliśmy się tymi z kapustą i grzybami, teraz wracamy do mięsnych czy z serem. Specjalnością mojej kuzynki były ruskie pierogi, czyli z farszem przygotowanym z ziemniaków z dodatkiem twarogu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?
Pierogi dają mnóstwo możliwości
Choć pierogi dają tyle możliwości, często robimy je z tym samym farszem. Wiadomo, to kwestia smaku. Przygotowujemy takie, jakie lubimy najbardziej. Jednak warto otworzyć się także na nowości. Moja kuzynka postawiła na kaszę gryczaną. Jeśli chodzi o wykorzystywanie jej w nadzieniach do pierogów to żadna rewolucja, ale dla niej na pewno tak, bo zawsze gotowała ruskie pierogi.
Jaki jest sekret pierogów z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną pochodzą prawdopodobnie z kuchni Łemków. Kiedyś przygotowywano je nawet na dwa sposoby. W wersji na słodko dodawano do nich rodzynki i podawano ze śmietaną. Teraz znacznie bardziej popularne są na wytrawnie. Kaszę gryczaną doprawia się solą i pieprzem, miesza z twarogiem, a często dodaje jeszcze miętę. Takie pierogi to dobra propozycja na zimę. Kasza gryczana dostarcza energii na długo. Jest bogata w białko i kwasy tłuszczowe.
Pierogi po wiejsku z kaszą gryczaną
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- ok. 2 szklanki maślanki naturalnej,
- szczypta soli.
Farsz:
- ok. 1 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
- 0,5 kg twarogu w kostce,
- 2 cebule,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, maślanki i soli wyrób sprężyste ciasto. Odłóż je na około pół godziny pod przykryciem, by odpoczęło.
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszaj widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dobrze dopraw solą i pieprzem.
- Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kółka, można to robić za pomocą szklanki.
- Na każdy placek nakładaj farsz, starannie zlepiając brzegi.
- Pierogi gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Wyjmuj je po kilku minutach od wypłynięcia.
- Podawaj je z przesmażoną cebulką podsmażoną lub kwaśną śmietaną.