Zapomnij o zwykłej paście jajecznej. Ta jest o niebo lepsza i ma mega dużo białka
Klasyczna pasta jajeczna jest wspaniała, ale wystarczy dodać do niej kilka składników, a jej zalety się jeszcze pomnożą. Wszystko przez to, że będzie w niej znacznie więcej białka. A jest ono bardzo ważne, szczególnie dla kobiet dojrzałych.
Śniadania białkowe? Sporo się o nich teraz mówi. Taki posiłek powinien być tak ułożony, by zawierał więcej białka niż węglowodanów. Są one polecane praktycznie dla każdego, ale szczególnie dla kobiet dojrzałych. Wzięłam to sobie do serca, bo do kolejnych urodzin coraz bliżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie
Białko potrzebne od rana
Wraz z wiekiem zmienia się funkcjonowanie organizmu. Im więcej lat, tym wolniejszy metabolizm, dlatego znacznie łatwiej przybieramy na wadze. Zmniejsza się też przyswajalność składników odżywczych, dlatego tak ważna jest dobrze skomponowana dieta. Jednym z jej najważniejszych elementów jest białko, które warto sobie dostarczać już od rana.
Białko syci na długo
Śniadanie bogate w białko daje dużo korzyści. Przede wszystkim zapewnia poczucie sytości. Przez wiele godzin nie czuje się głodu i nie ma się ochoty na przekąski. Według jednego z badań po takim posiłku w ciągu dnia zjemy nawet o 100 kalorii mniej. Białko jest też ważnym budulcem kości i mięśni, które u osób dojrzałych są coraz słabsze. Gdy jest go w organizmie pod dostatkiem, wszystkie tkanki szybciej się regenerują.
Idealne śniadanie
Co zjeść na śniadanie, by dostarczyć sobie dużą ilość białka? Moim ostatnim odkryciem jest pyszna pasta do kanapek.
Pasta z dużą zawartością białka
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego wysokobiałkowego,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- kilka gałązek szczypiorku,
- 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki,
- 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym z puszki,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka drobno pokrój i wymieszaj z jogurtem. Możesz użyć blendera.
- Dodaj tuńczyka i fasolę, wymieszaj.
- Dołóż drobno pokrojony szczypiorek.
- Pastę dopraw musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Podawaj z pieczywem.