Zapomnij o zwykłej paście jajecznej. Ta jest o niebo lepsza i ma mega dużo białka

Klasyczna pasta jajeczna jest wspaniała, ale wystarczy dodać do niej kilka składników, a jej zalety się jeszcze pomnożą. Wszystko przez to, że będzie w niej znacznie więcej białka. A jest ono bardzo ważne, szczególnie dla kobiet dojrzałych.

Ta pasta jest idealna do ciemnego pieczywaTa pasta jest idealna do ciemnego pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Dorota Gepert

Śniadania białkowe? Sporo się o nich teraz mówi. Taki posiłek powinien być tak ułożony, by zawierał więcej białka niż węglowodanów. Są one polecane praktycznie dla każdego, ale szczególnie dla kobiet dojrzałych. Wzięłam to sobie do serca, bo do kolejnych urodzin coraz bliżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Białko potrzebne od rana

Wraz z wiekiem zmienia się funkcjonowanie organizmu. Im więcej lat, tym wolniejszy metabolizm, dlatego znacznie łatwiej przybieramy na wadze. Zmniejsza się też przyswajalność składników odżywczych, dlatego tak ważna jest dobrze skomponowana dieta. Jednym z jej najważniejszych elementów jest białko, które warto sobie dostarczać już od rana.

Białko syci na długo

Śniadanie bogate w białko daje dużo korzyści. Przede wszystkim zapewnia poczucie sytości. Przez wiele godzin nie czuje się głodu i nie ma się ochoty na przekąski. Według jednego z badań po takim posiłku w ciągu dnia zjemy nawet o 100 kalorii mniej. Białko jest też ważnym budulcem kości i mięśni, które u osób dojrzałych są coraz słabsze. Gdy jest go w organizmie pod dostatkiem, wszystkie tkanki szybciej się regenerują.

Idealne śniadanie

Co zjeść na śniadanie, by dostarczyć sobie dużą ilość białka? Moim ostatnim odkryciem jest pyszna pasta do kanapek.

Pasta z dużą zawartością białka

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego wysokobiałkowego,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki,
  • 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym z puszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka drobno pokrój i wymieszaj z jogurtem. Możesz użyć blendera.
  2. Dodaj tuńczyka i fasolę, wymieszaj.
  3. Dołóż drobno pokrojony szczypiorek.
  4. Pastę dopraw musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami.
  5. Podawaj z pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje