Rozgniatam z twarogiem i smaruję kanapki. Taką pastą zajadałam się w dzieciństwie

Teraz pasty do kanapek są bardzo popularne, a ich smaki często zaskakują. Wykorzystuje się do nich nieoczywiste składniki. W czasach PRL-u smarowidła też były znane, ale było ich znacznie mniej. Do jednego z nich wykorzystywano malutkie ryby z puszki.

Takie kanapki mogą przypomnieć dzieciństwoTakie kanapki mogą przypomnieć dzieciństwo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Najczęściej jemy wędlinę i żółty ser, bo przygotowanie kanapek z nimi jest proste. Jednak gdy mamy chociaż trochę więcej czasu, warto zrobić pastę, która całkowicie odmieni śniadanie. Ta na bazie szprotek będzie gotowa nawet szybciej niż jajeczna. To peerelowski hit, ale ja wciąż chętnie do niego wracam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Ta pasta była hitem w PRL-u

Puszkę szprotek wędzonych zawsze mam w zapasie. Taki nawyk przejęłam po mojej mamie, która często wykorzystywała te małe rybki na piątkowe śniadanie, przygotowując z nich pastę na kanapki.

Choć szprotki mają rozmiar mini, to jednak smak zdecydowanie maxi. Trudno odmówić im zdecydowanego charakteru. Dlatego dobrym sposobem jest złagodzenie go twarogiem, zwłaszcza jeśli nie lubisz intensywnych aromatów lub kanapki z pastą będą jadły dzieci. Pasta szprotkowa w wydaniu z PRL-u była bardzo prosta. Teraz można uzupełnić ją o dodatkowe składniki, jak suszone pomidory czy jajka lub skórkę z cytryny.

Szprotki poleca dietetyk

Szprotki długo były traktowane trochę lekceważąco. Jednak moda na nie powraca. Pojawiają się coraz częściej w turystycznych kurortach i są sprzedawane w formie rybnego fast foodu.

Bardzo dobre zdanie na ich temat ma także Michał Wrzosek. Znany dietetyk podkreśla, że te małe ryby zawierają wszystko, co powinny. Nie brakuje w nich kwasów tłuszczowych omega-3, a także selenu i wapnia. Ponadto są źródłem wysokiej jakości białka, witaminy D i B12.

Do wakacji nad morzem jeszcze daleko, ale z najbliższych zakupów możesz wrócić z puszką szprotek. Poniżej znajdziesz przepis na prostą, ale pyszną pastę ze szprotek. Jest idealna do kanapek, ale pasuje też do jajek na twardo.

Pasta ze szprotek

Składniki:

  • 220 g białego sera,
  • puszka wędzonych szprotek,
  • łyżka jogurtu lub serka śniadaniowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek szczypiorku lub koperku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Szprotki pozbaw ogonków, odcedź z nadmiaru oleju. Rozdrobnij je widelcem.
  2. Biały ser również rozdrobnij widelcem. Dodaj jogurt lub serek.
  3. Połącz szprotki z twarogiem, dopraw do smaku.
  4. Pastę posyp zieleniną.

Pasta ze szprotek jest świetnym dodatkiem do kanapek. Smakuje zwłaszcza na ciemnym chlebie.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką