Rozgniatam z twarogiem i smaruję kanapki. Taką pastą zajadałam się w dzieciństwie

Teraz pasty do kanapek są bardzo popularne, a ich smaki często zaskakują. Wykorzystuje się do nich nieoczywiste składniki. W czasach PRL-u smarowidła też były znane, ale było ich znacznie mniej. Do jednego z nich wykorzystywano malutkie ryby z puszki.

Takie kanapki mogą przypomnieć dzieciństwoTakie kanapki mogą przypomnieć dzieciństwo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Najczęściej jemy wędlinę i żółty ser, bo przygotowanie kanapek z nimi jest proste. Jednak gdy mamy chociaż trochę więcej czasu, warto zrobić pastę, która całkowicie odmieni śniadanie. Ta na bazie szprotek będzie gotowa nawet szybciej niż jajeczna. To peerelowski hit, ale ja wciąż chętnie do niego wracam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Ta pasta była hitem w PRL-u

Puszkę szprotek wędzonych zawsze mam w zapasie. Taki nawyk przejęłam po mojej mamie, która często wykorzystywała te małe rybki na piątkowe śniadanie, przygotowując z nich pastę na kanapki.

Choć szprotki mają rozmiar mini, to jednak smak zdecydowanie maxi. Trudno odmówić im zdecydowanego charakteru. Dlatego dobrym sposobem jest złagodzenie go twarogiem, zwłaszcza jeśli nie lubisz intensywnych aromatów lub kanapki z pastą będą jadły dzieci. Pasta szprotkowa w wydaniu z PRL-u była bardzo prosta. Teraz można uzupełnić ją o dodatkowe składniki, jak suszone pomidory czy jajka lub skórkę z cytryny.

Szprotki poleca dietetyk

Szprotki długo były traktowane trochę lekceważąco. Jednak moda na nie powraca. Pojawiają się coraz częściej w turystycznych kurortach i są sprzedawane w formie rybnego fast foodu.

Bardzo dobre zdanie na ich temat ma także Michał Wrzosek. Znany dietetyk podkreśla, że te małe ryby zawierają wszystko, co powinny. Nie brakuje w nich kwasów tłuszczowych omega-3, a także selenu i wapnia. Ponadto są źródłem wysokiej jakości białka, witaminy D i B12.

Do wakacji nad morzem jeszcze daleko, ale z najbliższych zakupów możesz wrócić z puszką szprotek. Poniżej znajdziesz przepis na prostą, ale pyszną pastę ze szprotek. Jest idealna do kanapek, ale pasuje też do jajek na twardo.

Pasta ze szprotek

Składniki:

  • 220 g białego sera,
  • puszka wędzonych szprotek,
  • łyżka jogurtu lub serka śniadaniowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek szczypiorku lub koperku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Szprotki pozbaw ogonków, odcedź z nadmiaru oleju. Rozdrobnij je widelcem.
  2. Biały ser również rozdrobnij widelcem. Dodaj jogurt lub serek.
  3. Połącz szprotki z twarogiem, dopraw do smaku.
  4. Pastę posyp zieleniną.

Pasta ze szprotek jest świetnym dodatkiem do kanapek. Smakuje zwłaszcza na ciemnym chlebie.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza