Znany dietetyk tłumaczy. Lepiej zostawić na talerzu mięso czy ziemniaki?

Wielu z nas ma wciąż z pamięci kultowy tekst z dzieciństwa - "zjedz mięsko, ziemniaczki zostaw". Tak często mówiły babcie i mamy. Czy miały racje? Wypowiedział się na ten temat dietetyk.

Kotlet z tłuczonymi ziemniakami i surówkąKotlet z tłuczonymi ziemniakami i surówką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Dorota Gepert

Michał Wrzosek jest dietetykiem, który lubi wypowiadać się w sieci i dzielić się wiedzą ze swoimi obserwatorami. Tym razem na Tiktoku poruszył temat obiadu, a konkretnie drugiego dania. Jeszcze kilka lat temu ta porada wydawała się nie do podważenia. Powszechnie uważano, że lepiej zjeść mięso niż ziemniaki. A co na to ekspert?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Silna pozycja mięsa

Zdanie Michała Wrzoska może okazać się istotne, bo jak wykazują badania, Polacy wciąż jedzą bardzo dużo mięsa. I choć trend wegetariański wydaje się coraz silniejszy, to jednak w naszych posiłkach jest więcej mięsa niż u innych mieszkańców UE. Na pierwszym miejscu jest wieprzowina. Co ma na to wpływ to, że w Polsce jest silnie ugruntowana pozycja mięsa?

Spór rozwiązany

Zdanie w tej kwestii Michała Wrzoska może zaskakiwać. Ekspert podkreśla, że przez wiele lat zachęcano do jedzenia mięsa, bo było ono zwyczajnie sporo droższe. Jednak przyznaje, że zarówno mięso, jak i ziemniaki mają swoje mocne strony. Mięso jest źródłem białka ważnego dla budowy mięśni i ogólnego zdrowia, ale może zawierać dużo tłuszczu i kalorii. Ten ostatni argument ma znaczenie zwłaszcza dla osób odchudzających się. A co zawierają ziemniaki? Dostarczają węglowodanów, które są głównym źródłem energii. Ponadto mają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych.

Michał Wrzosek dodaje jeszcze jedną ważną rzecz w "sporze" między mięsem, a ziemniakami.

- Ważne jest, by nie traktować ich jako przeciwników, ale raczej jako uzupełniające się składniki zdrowej diety. No i nie zapominajmy dodać do tego dużej porcji warzyw, ich nigdy nie zostawiaj na talerzu - podsumowuje ekspert.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo