Znany dietetyk tłumaczy. Lepiej zostawić na talerzu mięso czy ziemniaki?

Wielu z nas ma wciąż z pamięci kultowy tekst z dzieciństwa - "zjedz mięsko, ziemniaczki zostaw". Tak często mówiły babcie i mamy. Czy miały racje? Wypowiedział się na ten temat dietetyk.

Kotlet z tłuczonymi ziemniakami i surówkąKotlet z tłuczonymi ziemniakami i surówką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Dorota Gepert

Michał Wrzosek jest dietetykiem, który lubi wypowiadać się w sieci i dzielić się wiedzą ze swoimi obserwatorami. Tym razem na Tiktoku poruszył temat obiadu, a konkretnie drugiego dania. Jeszcze kilka lat temu ta porada wydawała się nie do podważenia. Powszechnie uważano, że lepiej zjeść mięso niż ziemniaki. A co na to ekspert?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Silna pozycja mięsa

Zdanie Michała Wrzoska może okazać się istotne, bo jak wykazują badania, Polacy wciąż jedzą bardzo dużo mięsa. I choć trend wegetariański wydaje się coraz silniejszy, to jednak w naszych posiłkach jest więcej mięsa niż u innych mieszkańców UE. Na pierwszym miejscu jest wieprzowina. Co ma na to wpływ to, że w Polsce jest silnie ugruntowana pozycja mięsa?

Spór rozwiązany

Zdanie w tej kwestii Michała Wrzoska może zaskakiwać. Ekspert podkreśla, że przez wiele lat zachęcano do jedzenia mięsa, bo było ono zwyczajnie sporo droższe. Jednak przyznaje, że zarówno mięso, jak i ziemniaki mają swoje mocne strony. Mięso jest źródłem białka ważnego dla budowy mięśni i ogólnego zdrowia, ale może zawierać dużo tłuszczu i kalorii. Ten ostatni argument ma znaczenie zwłaszcza dla osób odchudzających się. A co zawierają ziemniaki? Dostarczają węglowodanów, które są głównym źródłem energii. Ponadto mają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych.

Michał Wrzosek dodaje jeszcze jedną ważną rzecz w "sporze" między mięsem, a ziemniakami.

- Ważne jest, by nie traktować ich jako przeciwników, ale raczej jako uzupełniające się składniki zdrowej diety. No i nie zapominajmy dodać do tego dużej porcji warzyw, ich nigdy nie zostawiaj na talerzu - podsumowuje ekspert.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟