Znany dietetyk tłumaczy. Lepiej zostawić na talerzu mięso czy ziemniaki?

Wielu z nas ma wciąż z pamięci kultowy tekst z dzieciństwa - "zjedz mięsko, ziemniaczki zostaw". Tak często mówiły babcie i mamy. Czy miały racje? Wypowiedział się na ten temat dietetyk.

Kotlet z tłuczonymi ziemniakami i surówkąKotlet z tłuczonymi ziemniakami i surówką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Dorota Gepert

Michał Wrzosek jest dietetykiem, który lubi wypowiadać się w sieci i dzielić się wiedzą ze swoimi obserwatorami. Tym razem na Tiktoku poruszył temat obiadu, a konkretnie drugiego dania. Jeszcze kilka lat temu ta porada wydawała się nie do podważenia. Powszechnie uważano, że lepiej zjeść mięso niż ziemniaki. A co na to ekspert?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Silna pozycja mięsa

Zdanie Michała Wrzoska może okazać się istotne, bo jak wykazują badania, Polacy wciąż jedzą bardzo dużo mięsa. I choć trend wegetariański wydaje się coraz silniejszy, to jednak w naszych posiłkach jest więcej mięsa niż u innych mieszkańców UE. Na pierwszym miejscu jest wieprzowina. Co ma na to wpływ to, że w Polsce jest silnie ugruntowana pozycja mięsa?

Spór rozwiązany

Zdanie w tej kwestii Michała Wrzoska może zaskakiwać. Ekspert podkreśla, że przez wiele lat zachęcano do jedzenia mięsa, bo było ono zwyczajnie sporo droższe. Jednak przyznaje, że zarówno mięso, jak i ziemniaki mają swoje mocne strony. Mięso jest źródłem białka ważnego dla budowy mięśni i ogólnego zdrowia, ale może zawierać dużo tłuszczu i kalorii. Ten ostatni argument ma znaczenie zwłaszcza dla osób odchudzających się. A co zawierają ziemniaki? Dostarczają węglowodanów, które są głównym źródłem energii. Ponadto mają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych.

Michał Wrzosek dodaje jeszcze jedną ważną rzecz w "sporze" między mięsem, a ziemniakami.

- Ważne jest, by nie traktować ich jako przeciwników, ale raczej jako uzupełniające się składniki zdrowej diety. No i nie zapominajmy dodać do tego dużej porcji warzyw, ich nigdy nie zostawiaj na talerzu - podsumowuje ekspert.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku