Znany dietetyk tłumaczy. Lepiej zostawić na talerzu mięso czy ziemniaki?

Wielu z nas ma wciąż z pamięci kultowy tekst z dzieciństwa - "zjedz mięsko, ziemniaczki zostaw". Tak często mówiły babcie i mamy. Czy miały racje? Wypowiedział się na ten temat dietetyk.

Kotlet z tłuczonymi ziemniakami i surówkąKotlet z tłuczonymi ziemniakami i surówką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Michał Wrzosek jest dietetykiem, który lubi wypowiadać się w sieci i dzielić się wiedzą ze swoimi obserwatorami. Tym razem na Tiktoku poruszył temat obiadu, a konkretnie drugiego dania. Jeszcze kilka lat temu ta porada wydawała się nie do podważenia. Powszechnie uważano, że lepiej zjeść mięso niż ziemniaki. A co na to ekspert?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Silna pozycja mięsa

Zdanie Michała Wrzoska może okazać się istotne, bo jak wykazują badania, Polacy wciąż jedzą bardzo dużo mięsa. I choć trend wegetariański wydaje się coraz silniejszy, to jednak w naszych posiłkach jest więcej mięsa niż u innych mieszkańców UE. Na pierwszym miejscu jest wieprzowina. Co ma na to wpływ to, że w Polsce jest silnie ugruntowana pozycja mięsa?

Spór rozwiązany

Zdanie w tej kwestii Michała Wrzoska może zaskakiwać. Ekspert podkreśla, że przez wiele lat zachęcano do jedzenia mięsa, bo było ono zwyczajnie sporo droższe. Jednak przyznaje, że zarówno mięso, jak i ziemniaki mają swoje mocne strony. Mięso jest źródłem białka ważnego dla budowy mięśni i ogólnego zdrowia, ale może zawierać dużo tłuszczu i kalorii. Ten ostatni argument ma znaczenie zwłaszcza dla osób odchudzających się. A co zawierają ziemniaki? Dostarczają węglowodanów, które są głównym źródłem energii. Ponadto mają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych.

Michał Wrzosek dodaje jeszcze jedną ważną rzecz w "sporze" między mięsem, a ziemniakami.

- Ważne jest, by nie traktować ich jako przeciwników, ale raczej jako uzupełniające się składniki zdrowej diety. No i nie zapominajmy dodać do tego dużej porcji warzyw, ich nigdy nie zostawiaj na talerzu - podsumowuje ekspert.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył