Do ziemniaków dodaję modny ser i robię kopytka. Wychodzą dużo smaczniejsze
Kopytka to popularne danie. Kojarzą się z domowym obiadem u babci. Kluski, podane z sosem i surówką smakują zawsze. Ostatnio zrobiłam je trochę inaczej niż zwykle. Wyszły bardziej mięciutkie i pulchne.
06.11.2024 15:34
Kopytka to najłatwiejszy w przygotowaniu rodzaj klusek ziemniaczanych. Nie są pracochłonne, a w recepturze jest tylko kilka składników. Wystarczą ugotowane ziemniaki, jajko i mąka. Klasyczną recepturę można wzbogacić o jeszcze jeden dodatek, który sprawi, że kopytka będą smaczniejsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najważniejsze są ziemniaki
Podstawą kopytek są ziemniaki. Jeśli nie wybierzemy odpowiednich, to niestety żaden dodatek nie uratuje tego dania. To warzywo ma duży wpływ na smak potrawy. Aby kopytka były naprawdę smaczne, potrzebne są mączyste odmiany. Takie ziemniaki trzeba ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Kolejny krok to połączenie ich z pozostałymi składnikami i zagniatanie ciasta. Mąkę trzeba dodawać stopniowo, cały czas obserwując konsystencję ciasta. Nie może być jej zbyt dużo, bo kopytka będą twarde.
Dodatek ekstra do ciasta na kopytka
Co jeszcze można dodać do ciasta na kopytka? Niektórzy stawiają na kaszę mannę, która dobrze wiąże masę w czasie gotowania. Na pewno zachowają ładny kształt, a ich konsystencja będzie delikatna. Kolejny popularny dodatek to posiekana zielenina. Drobno pokrojony koperek czy natka pietruszki sprawią, że kluski będą atrakcyjnie wyglądać na talerzu. Do masy ziemniaczanej można też dorzucić nabiałowy dodatek. Wystarczy dodać dosłownie łyżkę kwaśnego, kremowego twarogu lub włoskiej ricotty, by kopytka zyskały wręcz aksamitną konsystencję i przyjemny posmak. Nie można przesadzić, by masa nie była zbyt rzadka. I trzeba wybrać ser o zwartej konsystencji.
Kopytka z ricottą
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 1 łyżka ricotty,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, opłucz, a potem ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź je, następnie przepuść przez praskę. Dobrze je wystudź.
- Tak przygotowane ziemniaki przełóż na stolnicę. Dodaj do nich ricottę i rozmieszaj je z częścią ziemniaków. Potem dodaj jeszcze jajko, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną oraz trochę soli. Wymieszaj składniki, szybko wyrób z nich gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz i pokrój na ukośne kluski.
- W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją i wrzuć do niej kopytka. Gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.