Do ziemniaków dodaję modny ser i robię kopytka. Wychodzą dużo smaczniejsze

Kopytka to popularne danie. Kojarzą się z domowym obiadem u babci. Kluski, podane z sosem i surówką smakują zawsze. Ostatnio zrobiłam je trochę inaczej niż zwykle. Wyszły bardziej mięciutkie i pulchne.

Ten dodatek sprawia, że kopytka są mięciutkie. Ten dodatek sprawia, że kopytka są mięciutkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk
Dorota Gepert

Kopytka to najłatwiejszy w przygotowaniu rodzaj klusek ziemniaczanych. Nie są pracochłonne, a w recepturze jest tylko kilka składników. Wystarczą ugotowane ziemniaki, jajko i mąka. Klasyczną recepturę można wzbogacić o jeszcze jeden dodatek, który sprawi, że kopytka będą smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Najważniejsze są ziemniaki

Podstawą kopytek są ziemniaki. Jeśli nie wybierzemy odpowiednich, to niestety żaden dodatek nie uratuje tego dania. To warzywo ma duży wpływ na smak potrawy. Aby kopytka były naprawdę smaczne, potrzebne są mączyste odmiany. Takie ziemniaki trzeba ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Kolejny krok to połączenie ich z pozostałymi składnikami i zagniatanie ciasta. Mąkę trzeba dodawać stopniowo, cały czas obserwując konsystencję ciasta. Nie może być jej zbyt dużo, bo kopytka będą twarde.

Dodatek ekstra do ciasta na kopytka

Co jeszcze można dodać do ciasta na kopytka? Niektórzy stawiają na kaszę mannę, która dobrze wiąże masę w czasie gotowania. Na pewno zachowają ładny kształt, a ich konsystencja będzie delikatna. Kolejny popularny dodatek to posiekana zielenina. Drobno pokrojony koperek czy natka pietruszki sprawią, że kluski będą atrakcyjnie wyglądać na talerzu. Do masy ziemniaczanej można też dorzucić nabiałowy dodatek. Wystarczy dodać dosłownie łyżkę kwaśnego, kremowego twarogu lub włoskiej ricotty, by kopytka zyskały wręcz aksamitną konsystencję i przyjemny posmak. Nie można przesadzić, by masa nie była zbyt rzadka. I trzeba wybrać ser o zwartej konsystencji.

Kopytka z ricottą

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 łyżka ricotty,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, a potem ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź je, następnie przepuść przez praskę. Dobrze je wystudź.
  2. Tak przygotowane ziemniaki przełóż na stolnicę. Dodaj do nich ricottę i rozmieszaj je z częścią ziemniaków. Potem dodaj jeszcze jajko, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną oraz trochę soli. Wymieszaj składniki, szybko wyrób z nich gładkie ciasto.
  3. Ciasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz i pokrój na ukośne kluski.
  4. W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją i wrzuć do niej kopytka. Gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej