PrzepisProste przepisyWzbogaciłam pastę jajeczną o dwa składniki. Nie zostało jej na dokładki

Wzbogaciłam pastę jajeczną o dwa składniki. Nie zostało jej na dokładki

Pastę jajeczną można przygotowywać z różnymi dodatkami.
Pastę jajeczną można przygotowywać z różnymi dodatkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa

25.08.2024 06:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śniadania z jajkami w roli głównej należą do moich ulubionych. Pierwsza trójka to jajka na miękko, jajecznica oraz pasta jajeczna. I właśnie tę ostatnio postanowiłam zrobić inaczej niż zwykle. Wyszło nadspodziewanie dobrze!

Jajka są tak pyszne same w sobie, że nie lubię do nich zbyt wielu dodatków. Szczypiorek i sól w zupełności wystarczają. Jednak ostatnio robiłam pastę jajeczną dla większej grupy osób, miałam też trochę składników, które chciałam wykorzystać i postanowiłam nie trzymać się swoich przyzwyczajeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie zawsze klasycznie

Pasta jajeczna to klasyka wśród śniadaniowych smarowideł, ale dodanie do niej nietypowych składników może przenieść ją na zupełnie nowy poziom. Zawsze trzeba to robić w sposób wyważony, by jajka pełniły w niej najważniejszą rolę i nie dominowały nad nimi inne smaki. W tej kompozycji to się udało.

Szybko i prosto

Aby przygotować pastę jajeczną, trzeba wygospodarować rano trochę czasu. Przede wszystkim trzeba ugotować jajka. Po ostudzeniu wystarczy je drobno posiekać, doprawić i dołożyć zieleninę, wymieszać z majonezem. Gdy zdecydujesz się na dołożenie jeszcze kilku składników, zajmie to trochę więcej czasu. Jednak ciągle można spokojnie stwierdzić, że to łatwy i prosty przepis. Dadzą sobie z nim radę nawet dzieci. Pasta świetnie pasuje do tradycyjnego chleba na zakwasie.

Pasta jajeczna z dodatkami

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 200 g szynki konserwowej w kawałku,
  • 200 g sera żółtego w kawałku,
  • kilka rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj.
  2. Ser żółty, szynkę oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj.
  4. Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Do składników dodaj sos, wymieszaj.

...

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także