Wzbogaciłam pastę jajeczną o dwa składniki. Nie zostało jej na dokładki

Śniadania z jajkami w roli głównej należą do moich ulubionych. Pierwsza trójka to jajka na miękko, jajecznica oraz pasta jajeczna. I właśnie tę ostatnio postanowiłam zrobić inaczej niż zwykle. Wyszło nadspodziewanie dobrze!

Pastę jajeczną można przygotowywać z różnymi dodatkami. Pastę jajeczną można przygotowywać z różnymi dodatkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert

Jajka są tak pyszne same w sobie, że nie lubię do nich zbyt wielu dodatków. Szczypiorek i sól w zupełności wystarczają. Jednak ostatnio robiłam pastę jajeczną dla większej grupy osób, miałam też trochę składników, które chciałam wykorzystać i postanowiłam nie trzymać się swoich przyzwyczajeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Nie zawsze klasycznie

Pasta jajeczna to klasyka wśród śniadaniowych smarowideł, ale dodanie do niej nietypowych składników może przenieść ją na zupełnie nowy poziom. Zawsze trzeba to robić w sposób wyważony, by jajka pełniły w niej najważniejszą rolę i nie dominowały nad nimi inne smaki. W tej kompozycji to się udało.

Szybko i prosto

Aby przygotować pastę jajeczną, trzeba wygospodarować rano trochę czasu. Przede wszystkim trzeba ugotować jajka. Po ostudzeniu wystarczy je drobno posiekać, doprawić i dołożyć zieleninę, wymieszać z majonezem. Gdy zdecydujesz się na dołożenie jeszcze kilku składników, zajmie to trochę więcej czasu. Jednak ciągle można spokojnie stwierdzić, że to łatwy i prosty przepis. Dadzą sobie z nim radę nawet dzieci. Pasta świetnie pasuje do tradycyjnego chleba na zakwasie.

Pasta jajeczna z dodatkami

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 200 g szynki konserwowej w kawałku,
  • 200 g sera żółtego w kawałku,
  • kilka rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj.
  2. Ser żółty, szynkę oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj.
  4. Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Do składników dodaj sos, wymieszaj.

...

Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka