Wzbogaciłam pastę jajeczną o dwa składniki. Nie zostało jej na dokładki

Śniadania z jajkami w roli głównej należą do moich ulubionych. Pierwsza trójka to jajka na miękko, jajecznica oraz pasta jajeczna. I właśnie tę ostatnio postanowiłam zrobić inaczej niż zwykle. Wyszło nadspodziewanie dobrze!

Pastę jajeczną można przygotowywać z różnymi dodatkami. Pastę jajeczną można przygotowywać z różnymi dodatkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert

Jajka są tak pyszne same w sobie, że nie lubię do nich zbyt wielu dodatków. Szczypiorek i sól w zupełności wystarczają. Jednak ostatnio robiłam pastę jajeczną dla większej grupy osób, miałam też trochę składników, które chciałam wykorzystać i postanowiłam nie trzymać się swoich przyzwyczajeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Nie zawsze klasycznie

Pasta jajeczna to klasyka wśród śniadaniowych smarowideł, ale dodanie do niej nietypowych składników może przenieść ją na zupełnie nowy poziom. Zawsze trzeba to robić w sposób wyważony, by jajka pełniły w niej najważniejszą rolę i nie dominowały nad nimi inne smaki. W tej kompozycji to się udało.

Szybko i prosto

Aby przygotować pastę jajeczną, trzeba wygospodarować rano trochę czasu. Przede wszystkim trzeba ugotować jajka. Po ostudzeniu wystarczy je drobno posiekać, doprawić i dołożyć zieleninę, wymieszać z majonezem. Gdy zdecydujesz się na dołożenie jeszcze kilku składników, zajmie to trochę więcej czasu. Jednak ciągle można spokojnie stwierdzić, że to łatwy i prosty przepis. Dadzą sobie z nim radę nawet dzieci. Pasta świetnie pasuje do tradycyjnego chleba na zakwasie.

Pasta jajeczna z dodatkami

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 200 g szynki konserwowej w kawałku,
  • 200 g sera żółtego w kawałku,
  • kilka rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj.
  2. Ser żółty, szynkę oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj.
  4. Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Do składników dodaj sos, wymieszaj.

...

Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy