Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Jarzynowa pasta kanapkowa to gwarancja smacznego śniadania. Jeśli znudzą ci się zwykłe kanapki i przeje pasta jajeczna, sięgnij po ten przepis. Po takim posiłku nie zostaną nawet okruszki.

Jarzynowa pasta kanapkowaJarzynowa pasta kanapkowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Sałatka jarzynowa to dla wielu Polaków nieodzowny element świąt. Jemy ją na kilogramy, a potem zapominamy o niej na wiele miesięcy. Tym razem wraca nie jako zwykła sałatka, a pyszna pasta na kanapki. W połączeniu z pajdą świeżego pieczywa smakuje po prostu obłędnie.

Jarzynowa pasta kanapkowa

Skład jest bardzo prosty i nikogo nie zaskoczy - głównie są to jajka oraz warzywa. Aby ułatwić sobie zadania, wybierz gotową mieszankę, na przykład w słoiku. Dzięki temu stworzenie pasty na kanapki będzie bardzo proste i bardzo szybkie. To również dobry patent na przemycenie do diety dodatkowej porcji warzyw. Pasta kanapkowa jest lżejsza niż klasyczny sałatka - nie ma tutaj majonezu, a rolę spoiwa pełni serek wiejski. Dzięki temu jest zdrowo, smacznie i pożywnie.

Idealnie pasuje do świeżych bułek lub chleba, można wyłożyć ją na tosty, chociaż znam takich fanów tego przysmaku, którzy nie mogą powstrzymać się od wyjadania prosto z miseczki. Kiedy zabieram kanapki z pastą jarzynową do pracy, wszyscy znajomi mi zazdroszczą. Przepis szybko zdobył uznanie i wygryzł znacznie popularniejszą pastę jajeczną czy nawet twarożek z rzodkiewką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Składniki:

  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 280 g mieszanki jarzynowej,
  • 220 serka wiejskiego,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ugotowane jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Krok 2 Na duży talerz lub do miski przełóż mieszankę jarzynową. Dodaj odsączony z zalewy serek wiejski oraz starte wcześniej jajka. Dopraw solą oraz pieprzem.

Pasta jarzynowa
Pasta jarzynowa © Pyszności

Krok 3. Następnie sięgnij po tłuczek do ziemniaków i rozgnieć ziemniaki na pastę. Konsystencja powinna być dość gładka, ale nie jednolita, więc tłuczek lub widelec sprawdzi się o wiele lepiej niż blender.

Pasta z jarzyn
Pasta z jarzyn © Pyszności

Krok 4. Chleb pokrój na kromki, najlepiej niezbyt cienkie. Posmaruj przygotowaną pastą jarzynową. Możesz dodatkowo posypać kanapkę zielonym akcentem w postaci natki pietruszki czy szczypiorku. Smacznego!

Jarzynowa pasta kanapkowa
Jarzynowa pasta kanapkowa © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna