PrzepisŚniadanieNajlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Jarzynowa pasta kanapkowa
Jarzynowa pasta kanapkowa
Źródło zdjęć: © Pyszności

19.08.2024 11:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jarzynowa pasta kanapkowa to gwarancja smacznego śniadania. Jeśli znudzą ci się zwykłe kanapki i przeje pasta jajeczna, sięgnij po ten przepis. Po takim posiłku nie zostaną nawet okruszki.

Sałatka jarzynowa to dla wielu Polaków nieodzowny element świąt. Jemy ją na kilogramy, a potem zapominamy o niej na wiele miesięcy. Tym razem wraca nie jako zwykła sałatka, a pyszna pasta na kanapki. W połączeniu z pajdą świeżego pieczywa smakuje po prostu obłędnie.

Jarzynowa pasta kanapkowa

Skład jest bardzo prosty i nikogo nie zaskoczy - głównie są to jajka oraz warzywa. Aby ułatwić sobie zadania, wybierz gotową mieszankę, na przykład w słoiku. Dzięki temu stworzenie pasty na kanapki będzie bardzo proste i bardzo szybkie. To również dobry patent na przemycenie do diety dodatkowej porcji warzyw. Pasta kanapkowa jest lżejsza niż klasyczny sałatka - nie ma tutaj majonezu, a rolę spoiwa pełni serek wiejski. Dzięki temu jest zdrowo, smacznie i pożywnie.

Idealnie pasuje do świeżych bułek lub chleba, można wyłożyć ją na tosty, chociaż znam takich fanów tego przysmaku, którzy nie mogą powstrzymać się od wyjadania prosto z miseczki. Kiedy zabieram kanapki z pastą jarzynową do pracy, wszyscy znajomi mi zazdroszczą. Przepis szybko zdobył uznanie i wygryzł znacznie popularniejszą pastę jajeczną czy nawet twarożek z rzodkiewką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 280 g mieszanki jarzynowej,
  • 220 serka wiejskiego,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ugotowane jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Krok 2 Na duży talerz lub do miski przełóż mieszankę jarzynową. Dodaj odsączony z zalewy serek wiejski oraz starte wcześniej jajka. Dopraw solą oraz pieprzem.

Pasta jarzynowa
Pasta jarzynowa© Pyszności

Krok 3. Następnie sięgnij po tłuczek do ziemniaków i rozgnieć ziemniaki na pastę. Konsystencja powinna być dość gładka, ale nie jednolita, więc tłuczek lub widelec sprawdzi się o wiele lepiej niż blender.

Pasta z jarzyn
Pasta z jarzyn© Pyszności

Krok 4. Chleb pokrój na kromki, najlepiej niezbyt cienkie. Posmaruj przygotowaną pastą jarzynową. Możesz dodatkowo posypać kanapkę zielonym akcentem w postaci natki pietruszki czy szczypiorku. Smacznego!

Jarzynowa pasta kanapkowa
Jarzynowa pasta kanapkowa© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także