Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Jarzynowa pasta kanapkowa to gwarancja smacznego śniadania. Jeśli znudzą ci się zwykłe kanapki i przeje pasta jajeczna, sięgnij po ten przepis. Po takim posiłku nie zostaną nawet okruszki.

Jarzynowa pasta kanapkowaJarzynowa pasta kanapkowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Sałatka jarzynowa to dla wielu Polaków nieodzowny element świąt. Jemy ją na kilogramy, a potem zapominamy o niej na wiele miesięcy. Tym razem wraca nie jako zwykła sałatka, a pyszna pasta na kanapki. W połączeniu z pajdą świeżego pieczywa smakuje po prostu obłędnie.

Jarzynowa pasta kanapkowa

Skład jest bardzo prosty i nikogo nie zaskoczy - głównie są to jajka oraz warzywa. Aby ułatwić sobie zadania, wybierz gotową mieszankę, na przykład w słoiku. Dzięki temu stworzenie pasty na kanapki będzie bardzo proste i bardzo szybkie. To również dobry patent na przemycenie do diety dodatkowej porcji warzyw. Pasta kanapkowa jest lżejsza niż klasyczny sałatka - nie ma tutaj majonezu, a rolę spoiwa pełni serek wiejski. Dzięki temu jest zdrowo, smacznie i pożywnie.

Idealnie pasuje do świeżych bułek lub chleba, można wyłożyć ją na tosty, chociaż znam takich fanów tego przysmaku, którzy nie mogą powstrzymać się od wyjadania prosto z miseczki. Kiedy zabieram kanapki z pastą jarzynową do pracy, wszyscy znajomi mi zazdroszczą. Przepis szybko zdobył uznanie i wygryzł znacznie popularniejszą pastę jajeczną czy nawet twarożek z rzodkiewką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Składniki:

  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 280 g mieszanki jarzynowej,
  • 220 serka wiejskiego,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ugotowane jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Krok 2 Na duży talerz lub do miski przełóż mieszankę jarzynową. Dodaj odsączony z zalewy serek wiejski oraz starte wcześniej jajka. Dopraw solą oraz pieprzem.

Pasta jarzynowa
Pasta jarzynowa © Pyszności

Krok 3. Następnie sięgnij po tłuczek do ziemniaków i rozgnieć ziemniaki na pastę. Konsystencja powinna być dość gładka, ale nie jednolita, więc tłuczek lub widelec sprawdzi się o wiele lepiej niż blender.

Pasta z jarzyn
Pasta z jarzyn © Pyszności

Krok 4. Chleb pokrój na kromki, najlepiej niezbyt cienkie. Posmaruj przygotowaną pastą jarzynową. Możesz dodatkowo posypać kanapkę zielonym akcentem w postaci natki pietruszki czy szczypiorku. Smacznego!

Jarzynowa pasta kanapkowa
Jarzynowa pasta kanapkowa © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy