Biorę serek wiejski i łączę z jajkami. Mój mąż zachwala śniadanie jak nigdy

Serek wiejski to uniwersalny produkt, który w ostatnich miesiącach wybija się w popularnych filmikach w social media. Jeśli twoja tablica jeszcze nie kipi od inspiracji na cottage cheese, to mam jeden sprawdzony przepis, który powinien poznać każdy. To omlet na bazie serka wiejskiego, który kusi puszystością bez sztucznych dodatków.

Serek wiejski - uniwersalny produkt nie tylko na śniadanieSerek wiejski - uniwersalny produkt nie tylko na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ihar Balaikin
Magdalena Pomorska

Wyrośnięty omlet z serka wiejskiego to pewnie dla wielu osób abstrakcja. Podobnie jak kanapka czy wrap, ale w tym szalonym przepisie jest metoda! Zrobiłam takie śniadanie raz i zebrałam mnóstwo pochwał od męża. Teraz polecam ten trik innym.

Jaki serek wiejski wybrać?

Najlepszy będzie klasyczny serek wiejski w opakowaniu 200 g. Przy takiej wadze najłatwiej dobrać proporcje zarówno do omleta, jak i placków. Nie polecam serków wysokobiałkowych do tego dania, bo i tak dodajemy jeszcze jajka, ani serków z dodatkami, np. w postaci szczypiorku. Te najlepiej wybrać świeże.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Jak zrobić omlet z serka wiejskiego?

Serek wiejski ma charakterystyczną ziarnistą strukturę. O ile nie przeszkadza ona w placuszkach, o tyle omlet musi być jednak płaski. Dlatego wszystkie składniki bazowe na omlet przed smażeniem dokładnie należy zblendować lub zmiksować.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 średnie jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • do podania pomidorki koktajlowe, roszponka, kiełki itp.,
  • do przyprawienia sól i pieprz,
  • do smażenia odrobina oliwy lub masło klarowane.

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć i osuszyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno.
  2. Żółtka zblendować lub zmiksować z mąką i serkiem wiejskim. Na koniec do masy wmieszać delikatnie białka.
  3. Na większej patelni (26-28 cm średnicy) rozgrzej tłuszcz i wylej masę. Smaż pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
  4. Po tym czasie za pomocą łopatki albo talerza przewróć omlet na drugą stronę i smaż na złoto.

W przygotowaniu można pominąć ubijanie białka, ale tylko to da efekt puszystości omleta.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska