Biorę serek wiejski i łączę z jajkami. Mój mąż zachwala śniadanie jak nigdy

Serek wiejski to uniwersalny produkt, który w ostatnich miesiącach wybija się w popularnych filmikach w social media. Jeśli twoja tablica jeszcze nie kipi od inspiracji na cottage cheese, to mam jeden sprawdzony przepis, który powinien poznać każdy. To omlet na bazie serka wiejskiego, który kusi puszystością bez sztucznych dodatków.

Serek wiejski - uniwersalny produkt nie tylko na śniadanieSerek wiejski - uniwersalny produkt nie tylko na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ihar Balaikin
Magdalena Pomorska

Wyrośnięty omlet z serka wiejskiego to pewnie dla wielu osób abstrakcja. Podobnie jak kanapka czy wrap, ale w tym szalonym przepisie jest metoda! Zrobiłam takie śniadanie raz i zebrałam mnóstwo pochwał od męża. Teraz polecam ten trik innym.

Jaki serek wiejski wybrać?

Najlepszy będzie klasyczny serek wiejski w opakowaniu 200 g. Przy takiej wadze najłatwiej dobrać proporcje zarówno do omleta, jak i placków. Nie polecam serków wysokobiałkowych do tego dania, bo i tak dodajemy jeszcze jajka, ani serków z dodatkami, np. w postaci szczypiorku. Te najlepiej wybrać świeże.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Jak zrobić omlet z serka wiejskiego?

Serek wiejski ma charakterystyczną ziarnistą strukturę. O ile nie przeszkadza ona w placuszkach, o tyle omlet musi być jednak płaski. Dlatego wszystkie składniki bazowe na omlet przed smażeniem dokładnie należy zblendować lub zmiksować.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 średnie jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • do podania pomidorki koktajlowe, roszponka, kiełki itp.,
  • do przyprawienia sól i pieprz,
  • do smażenia odrobina oliwy lub masło klarowane.

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć i osuszyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno.
  2. Żółtka zblendować lub zmiksować z mąką i serkiem wiejskim. Na koniec do masy wmieszać delikatnie białka.
  3. Na większej patelni (26-28 cm średnicy) rozgrzej tłuszcz i wylej masę. Smaż pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
  4. Po tym czasie za pomocą łopatki albo talerza przewróć omlet na drugą stronę i smaż na złoto.

W przygotowaniu można pominąć ubijanie białka, ale tylko to da efekt puszystości omleta.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości