PrzepisProste przepisyBiorę serek wiejski i łączę z jajkami. Mój mąż zachwala śniadanie jak nigdy

Biorę serek wiejski i łączę z jajkami. Mój mąż zachwala śniadanie jak nigdy

Serek wiejski - uniwersalny produkt nie tylko na śniadanie
Serek wiejski - uniwersalny produkt nie tylko na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ihar Balaikin
Magdalena Pomorska

11.08.2024 07:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Serek wiejski to uniwersalny produkt, który w ostatnich miesiącach wybija się w popularnych filmikach w social media. Jeśli twoja tablica jeszcze nie kipi od inspiracji na cottage cheese, to mam jeden sprawdzony przepis, który powinien poznać każdy. To omlet na bazie serka wiejskiego, który kusi puszystością bez sztucznych dodatków.

Wyrośnięty omlet z serka wiejskiego to pewnie dla wielu osób abstrakcja. Podobnie jak kanapka czy wrap, ale w tym szalonym przepisie jest metoda! Zrobiłam takie śniadanie raz i zebrałam mnóstwo pochwał od męża. Teraz polecam ten trik innym.

Jaki serek wiejski wybrać?

Najlepszy będzie klasyczny serek wiejski w opakowaniu 200 g. Przy takiej wadze najłatwiej dobrać proporcje zarówno do omleta, jak i placków. Nie polecam serków wysokobiałkowych do tego dania, bo i tak dodajemy jeszcze jajka, ani serków z dodatkami, np. w postaci szczypiorku. Te najlepiej wybrać świeże.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić omlet z serka wiejskiego?

Serek wiejski ma charakterystyczną ziarnistą strukturę. O ile nie przeszkadza ona w placuszkach, o tyle omlet musi być jednak płaski. Dlatego wszystkie składniki bazowe na omlet przed smażeniem dokładnie należy zblendować lub zmiksować.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 średnie jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • do podania pomidorki koktajlowe, roszponka, kiełki itp.,
  • do przyprawienia sól i pieprz,
  • do smażenia odrobina oliwy lub masło klarowane.

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć i osuszyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno.
  2. Żółtka zblendować lub zmiksować z mąką i serkiem wiejskim. Na koniec do masy wmieszać delikatnie białka.
  3. Na większej patelni (26-28 cm średnicy) rozgrzej tłuszcz i wylej masę. Smaż pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
  4. Po tym czasie za pomocą łopatki albo talerza przewróć omlet na drugą stronę i smaż na złoto.

W przygotowaniu można pominąć ubijanie białka, ale tylko to da efekt puszystości omleta.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także