Dodaję do pasty jajecznej zamiast szczypiorku. Śniadaniowy hit na kanapki

Pasta jajeczna to klasyka wśród śniadaniowych smarowideł. Znały już ją nasze babcie na długo przed tym, zanim pojawiły się modne teraz pasty warzywne. Obok jajecznicy, jajek na miękko i twardo, pasta to zdecydowanie ulubiony sposób na przygotowanie jajek.

Pasta jajecznaKanapki z pastą jajeczną to śniadaniowy klasyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Dorota Gepert

Choć wydaje się, że jajka nigdy się nie znudzą, czasami warto lekko zmodyfikować nawet klasyczne przepisy. Najlepszym przykładem jest właśnie pasta jajeczna. W bardzo prosty sposób można lekko odmienić jej smak, bo przecież nie chodzi o to, by powstała z niej zupełnie inna pasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Najlepsze śniadanie

Jajka są bardzo często polecane przez dietetyków na śniadanie. Zawierają wszystko, czego potrzebujemy, by sprawnie funkcjonować od rana. Dostarczają sporo białka, które doda ci energii i zaspokoi na długo głód. Dzięki temu raczej nie grozi podjadanie przed kolejnym posiłkiem. Mają też cholesterol, a także mnóstwo witamin – D, A, E oraz z grupy B. Ich ważne składniki to także jod, fosfor, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3.

Nie gotuj ich za długo

Na przygotowanie pasty jajecznej na śniadanie wystarczy dosłownie kwadrans. Trzeba odpowiednio ugotować jajka, a najczęściej gotujemy je za długo. Wtedy żółtko staje się twarde lub gumowate, a wokół niego pojawia się zielona obwódka. Takie jajko nie jest szkodliwe, ale ze względu na smak, lepiej tego unikać. Zbyt długo gotowane jajka tracą też niektóre witaminy, zwłaszcza te z grupy B.

Ważna zasada

Aby jajka były odpowiednie powinny być gotowane we wrzątku przez ok. 6-8 minut. Czas jest uzależniony od wielkości jajka. Małe będą gotowe po 6 minutach, duże – dopiero po 8. Jednak zasada ta obowiązuje tylko w przypadku włożenia jajek do zimnej wody – tak są gotowane najczęściej.

Jak wzbogacić smak?

Jeśli chciałabyś dodać paście jajecznej trochę świeżości i kwaskowatości, postaw na ogórki. W zależności od efektu smakowego, sprawdzą się zarówno te świeże, jak i kiszone. Wystarczy zetrzeć je na tarce i odcisnąć nadmiar wilgoci. Do takiego połączenia łagodzę też nieco smak majonezu dodając serek śmietankowy.

Pasta jajeczna z ogórkiem

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3 ogórki gruntowe lub kiszone,
  • 3 łyżki serka śmietankowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce, odciśnij z nich nadmiar wilgoci.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj.
  4. Serek wymieszaj z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Jajka wymieszaj z ogórkami, a następnie dodaj sos. Ponownie wymieszaj.
  6. Podawaj na kanapkach, najlepiej posyp pastę drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury