Dodaję do pasty jajecznej zamiast szczypiorku. Śniadaniowy hit na kanapki

Pasta jajeczna to klasyka wśród śniadaniowych smarowideł. Znały już ją nasze babcie na długo przed tym, zanim pojawiły się modne teraz pasty warzywne. Obok jajecznicy, jajek na miękko i twardo, pasta to zdecydowanie ulubiony sposób na przygotowanie jajek.

Kanapki z pastą jajeczną to śniadaniowy klasyk
Kanapki z pastą jajeczną to śniadaniowy klasyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Choć wydaje się, że jajka nigdy się nie znudzą, czasami warto lekko zmodyfikować nawet klasyczne przepisy. Najlepszym przykładem jest właśnie pasta jajeczna. W bardzo prosty sposób można lekko odmienić jej smak, bo przecież nie chodzi o to, by powstała z niej zupełnie inna pasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze śniadanie

Jajka są bardzo często polecane przez dietetyków na śniadanie. Zawierają wszystko, czego potrzebujemy, by sprawnie funkcjonować od rana. Dostarczają sporo białka, które doda ci energii i zaspokoi na długo głód. Dzięki temu raczej nie grozi podjadanie przed kolejnym posiłkiem. Mają też cholesterol, a także mnóstwo witamin – D, A, E oraz z grupy B. Ich ważne składniki to także jod, fosfor, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3.

Nie gotuj ich za długo

Na przygotowanie pasty jajecznej na śniadanie wystarczy dosłownie kwadrans. Trzeba odpowiednio ugotować jajka, a najczęściej gotujemy je za długo. Wtedy żółtko staje się twarde lub gumowate, a wokół niego pojawia się zielona obwódka. Takie jajko nie jest szkodliwe, ale ze względu na smak, lepiej tego unikać. Zbyt długo gotowane jajka tracą też niektóre witaminy, zwłaszcza te z grupy B.

Ważna zasada

Aby jajka były odpowiednie powinny być gotowane we wrzątku przez ok. 6-8 minut. Czas jest uzależniony od wielkości jajka. Małe będą gotowe po 6 minutach, duże – dopiero po 8. Jednak zasada ta obowiązuje tylko w przypadku włożenia jajek do zimnej wody – tak są gotowane najczęściej.

Jak wzbogacić smak?

Jeśli chciałabyś dodać paście jajecznej trochę świeżości i kwaskowatości, postaw na ogórki. W zależności od efektu smakowego, sprawdzą się zarówno te świeże, jak i kiszone. Wystarczy zetrzeć je na tarce i odcisnąć nadmiar wilgoci. Do takiego połączenia łagodzę też nieco smak majonezu dodając serek śmietankowy.

Pasta jajeczna z ogórkiem

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3 ogórki gruntowe lub kiszone,
  • 3 łyżki serka śmietankowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce, odciśnij z nich nadmiar wilgoci.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj.
  4. Serek wymieszaj z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Jajka wymieszaj z ogórkami, a następnie dodaj sos. Ponownie wymieszaj.
  6. Podawaj na kanapkach, najlepiej posyp pastę drobno posiekanym szczypiorkiem.
jajkapasta jajecznaogórki

Wybrane dla Ciebie