PrzepisProste przepisyZamiast gotować jajko na miękko, wbijam do szklanki. Ze świeżą kajzerką smakuje jak marzenie

Zamiast gotować jajko na miękko, wbijam do szklanki. Ze świeżą kajzerką smakuje jak marzenie

Jajko na śniadanie to zawsze dobry pomysł!
Jajko na śniadanie to zawsze dobry pomysł!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Victoria Kotlyarchuk

16.05.2024 07:59, aktual.: 16.05.2024 08:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajka na śniadanie nigdy się nie znudzą. W tym stwierdzeniu nie ma nawet grama przesady. Na miękko, na twardo, w koszulce, jajecznica, sadzone, szakszuka, omlet - lista nie ma końca. Jednak zdecydowanie najrzadziej robimy jajka po wiedeńsku, bo wydają się trudne. A jest wręcz przeciwnie! Radzę wypróbować ten sposób.

Choć jajka nazywają się po wiedeńsku, prawdopodobnie ten sposób ich podawania wcale nie pochodzi ze stolicy Austrii. Były popularne w kawiarniach w okresie międzywojennym i raczej chodziło o elegancką nazwę w karcie. Podawano je z kromką pieczywa z masłem i czarną kawą. Do dziś to świetny zestaw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis

Jajko po wiedeńsku to po prostu jajko na miękko, chodzi o inny sposób podania. Zamiast gotować je w skorupce, rozbija się je wprost do żaroodpornej, szerokiej szklanki i w niej gotuje. Jak to zrobić dokładnie? Przepis jest bardzo prosty, a lista składników krótka. Potrzebne jest jajko, odrobina masła i ulubione przyprawy. Oprócz soli i pieprzu, sprawdzi się drobno pokrojony szczypiorek, koperek lub bazylia.

Jak ugotować jajko po wiedeńsku?

  1. W rondelku zagotuj wodę. W międzyczasie wybij jajko do żaroodpornej szklanki, tak aby żółtko zachowało swoją formę i nie rozpłynęło się.
  2. Do gotującej się wody wstaw naczynie z jajkiem. Po upływie około 3-5 minut, wyjmij szklankę. Białko ma być ścięte. Natomiast żółtko powinno odznaczać się płynną konsystencją. Na końcu przypraw jajko solą i pieprzem. Świetnie smakuje z łyżeczką masła, a następnie posypane szczypiorkiem lub koperkiem.

Z wolnego wybiegu

Smak tego dnia zależy w głównej mierze od jajka. Powinno być jak najświeższe. Najlepiej wybrać takie od kury z wolnego wybiegu - oznaczone numerem 1, bądź z chowu ekologicznego - oznaczone numerem 0.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także