W Polsce mało kto zna. Pobudza lepiej od kawy i pomaga schudnąć

Mangostan charakteryzuje kremowa konsystencja i unikatowy smak. Najlepiej smakuje świeży, warto jednak też sięgać po napar z suszonych owoców. Świetnie sprawdzi się, kiedy potrzebujesz energetycznego kopa z rana oraz chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

MangostanMangostan
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mangostan to tropikalne drzewo wiecznie zielone z jadalnymi owocami. Roślina pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, od Półwyspu Malajskiego po Borneo, w tropikalnej Azji uprawiana jest od czasów starożytnych. Mangostan nazywany jest też smaczeliną, żółcieczą lub garcynią i należy do grupy superowoców. W Tajlandii mówi się, że to "królowa" wśród owoców, a "królem" zaś jest durian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Właściwości zdrowotne mangostanu

Owoc mangostanu jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina B9 (kwas foliowy), witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), mangan i miedź, które są ważne dla wielu funkcji organizmu, w tym produkcji DNA, gojenia ran, odporności i pracy systemu nerwowego. Ponadto mangostan dodaje energii i poprawia humor. Rano warto więc sięgać po napar z suszonych owoców, który stawia na nogi.

Mangostan zawiera również ksantony. To unikalny rodzaj związku roślinnego, który znany jest ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Badania wykazały, że aktywność antyoksydacyjna ksantonów może promować działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe i przeciwcukrzycowe. Dlatego ksantony w mangostanie mogą być odpowiedzialne za wiele z jego potencjalnych korzyści zdrowotnych.

Owoce mangostanu mogą obniżać poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Są również źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, oraz chityny. Związek ten również wpływa na zdrowie jelit, a także wzmacnia odporność. Od niedawna też ekstrakty pozyskane z mangostanu stosuje się jako środki wspierające odchudzanie. Polecany jest też napar z suszonych owoców mangostanu, który również wspiera w utracie kilogramów, pomagając spalić tkankę tłuszczową i usprawniając pracę całego układu pokarmowego.

Mangostan
Mangostan © Pixabay

Najsmaczniejszy owoc tropikalny. Jak jeść mangostan?

Dla Azjatów mangostan to nie tylko owoc o szerokim zastosowaniu w medycynie alternatywnej. Według legend sam Budda zachwycił się mangostanem podczas wędrówek przez dżungle i pobłogosławił owoc. Dzisiaj mangostan w Azji uważa się za "dar niebios" oraz jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych.

Owoc mangostanu jest ceniony za soczystą i delikatną teksturę. Smak owocu często opisywany jest jako słodki i lekko kwaskowaty, z nutami brzoskwini, wiśni i truskawki - zdecydowanie wyróżnia mangostan spośród innych tropikalnych owoców.

W kuchni mangostan może być spożywany na surowo lub łączony z innymi owocami w świeżej sałatce owocowej. Niektórzy wyciskają z niego sok oraz robią przetwory. Mangostan ląduje też w lodach, sorbetach, a także wielu innych deserów. Świetnie sprawdza się jako ozdoba na wierzchu azjatyckich puddingów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀