W Polsce mało kto zna. Pobudza lepiej od kawy i pomaga schudnąć

Mangostan charakteryzuje kremowa konsystencja i unikatowy smak. Najlepiej smakuje świeży, warto jednak też sięgać po napar z suszonych owoców. Świetnie sprawdzi się, kiedy potrzebujesz energetycznego kopa z rana oraz chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

MangostanMangostan
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mangostan to tropikalne drzewo wiecznie zielone z jadalnymi owocami. Roślina pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, od Półwyspu Malajskiego po Borneo, w tropikalnej Azji uprawiana jest od czasów starożytnych. Mangostan nazywany jest też smaczeliną, żółcieczą lub garcynią i należy do grupy superowoców. W Tajlandii mówi się, że to "królowa" wśród owoców, a "królem" zaś jest durian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Właściwości zdrowotne mangostanu

Owoc mangostanu jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina B9 (kwas foliowy), witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), mangan i miedź, które są ważne dla wielu funkcji organizmu, w tym produkcji DNA, gojenia ran, odporności i pracy systemu nerwowego. Ponadto mangostan dodaje energii i poprawia humor. Rano warto więc sięgać po napar z suszonych owoców, który stawia na nogi.

Mangostan zawiera również ksantony. To unikalny rodzaj związku roślinnego, który znany jest ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Badania wykazały, że aktywność antyoksydacyjna ksantonów może promować działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe i przeciwcukrzycowe. Dlatego ksantony w mangostanie mogą być odpowiedzialne za wiele z jego potencjalnych korzyści zdrowotnych.

Owoce mangostanu mogą obniżać poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Są również źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, oraz chityny. Związek ten również wpływa na zdrowie jelit, a także wzmacnia odporność. Od niedawna też ekstrakty pozyskane z mangostanu stosuje się jako środki wspierające odchudzanie. Polecany jest też napar z suszonych owoców mangostanu, który również wspiera w utracie kilogramów, pomagając spalić tkankę tłuszczową i usprawniając pracę całego układu pokarmowego.

Mangostan
Mangostan © Pixabay

Najsmaczniejszy owoc tropikalny. Jak jeść mangostan?

Dla Azjatów mangostan to nie tylko owoc o szerokim zastosowaniu w medycynie alternatywnej. Według legend sam Budda zachwycił się mangostanem podczas wędrówek przez dżungle i pobłogosławił owoc. Dzisiaj mangostan w Azji uważa się za "dar niebios" oraz jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych.

Owoc mangostanu jest ceniony za soczystą i delikatną teksturę. Smak owocu często opisywany jest jako słodki i lekko kwaskowaty, z nutami brzoskwini, wiśni i truskawki - zdecydowanie wyróżnia mangostan spośród innych tropikalnych owoców.

W kuchni mangostan może być spożywany na surowo lub łączony z innymi owocami w świeżej sałatce owocowej. Niektórzy wyciskają z niego sok oraz robią przetwory. Mangostan ląduje też w lodach, sorbetach, a także wielu innych deserów. Świetnie sprawdza się jako ozdoba na wierzchu azjatyckich puddingów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik