Na imprezy gotuję gulasz grzybowy. Gościom smakuje bardziej niż klasyczny

Szukasz pomysłu na danie główne, które zachwyci zarówno mięsożerców, jak i wegetarian? Gulasz grzybowy to doskonała alternatywa dla tradycyjnego gulaszu mięsnego. Jego bogaty smak i aromat, a także sycąca konsystencja sprawiają, że jest idealny na rodzinne obiady, przyjęcia i imprezy. A co najważniejsze, jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.

Na imprezy gotuję gulasz grzybowy. Na imprezy gotuję gulasz grzybowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni, jak aromatyczny gulasz grzybowy. To danie jednogarnkowe nie tylko zadowala podniebienia, ale również syci na długi czas. Dzięki prostocie wykonania i wyjątkowemu smakowi jest idealne na każdą okazję – od rodzinnego obiadu po spotkania z przyjaciółmi. Co więcej, brak mięsa wcale nie oznacza, że potrawa jest mniej sycąca. Wręcz przeciwnie, odpowiednio przygotowany gulasz grzybowy często zyskuje uznanie nawet wśród zadeklarowanych miłośników mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Gulasz grzybowy – idealny wybór na każdą okazję

Gulasz grzybowy to świetne rozwiązanie, gdy chcemy podać coś pysznego, a jednocześnie łatwego w przygotowaniu. Jego ogromną zaletą jest uniwersalność – możesz serwować go z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, ryż, makaron czy kasza. Właśnie z kaszą gryczaną lub jęczmienną gulasz smakuje najlepiej, tworząc pożywny posiłek pełen aromatów.

Jakie grzyby wybrać do gulaszu?

Choć najczęściej do przygotowania gulaszu używa się leśnych grzybów, takich jak borowiki czy podgrzybki, doskonale sprawdzą się również grzyby uprawiane, takie jak pieczarki czy boczniaki. Możesz również połączyć kilka rodzajów grzybów, tworząc w ten sposób bardziej złożony smak.

Przepis na aromatyczny gulasz grzybowy

Składniki:

  • 350 g dowolnych grzybów (np. borowiki, podgrzybki, pieczarki, boczniaki),
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyść i pokrój w paski. Cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, dodaj marchewkę i pietruszkę, a następnie grzyby. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Zalej całość bulionem, dodaj przyprawy, musztardę i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut.
  4. W miseczce rozprowadź mąkę ziemniaczaną w wodzie i dodaj do gulaszu. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Gotowy gulasz podawaj z ulubionym dodatkiem, np. kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem.

Gulasz grzybowy to danie, które łączy w sobie prostotę wykonania z niezwykłym smakiem. Dzięki wykorzystaniu zarówno grzybów leśnych, jak i pieczarek czy boczniaków, możesz cieszyć się jego aromatem przez cały rok. Podany z kaszą, ziemniakami lub ulubionym pieczywem, stanie się ozdobą każdego stołu. A jeśli przygotujesz go na imprezę, możesz być pewien, że szybko zniknie z talerzy, zyskując uznanie wśród wszystkich gości.

Wybrane dla Ciebie
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯