Nadziej na patyk i otul sosem. Lepszych pieczarek nie jadłeś
Szaszłyki kojarzą się z letnim grillowaniem, grzyby z kolei z jesiennymi wyprawami do lasu. Gdy te dwa światy się spotkają, otrzymamy pyszną, całoroczną przekąskę w postaci szaszłyków z pieczarkami i zielonym pesto. Prosta przekąska zaskoczy smakiem i sprawi, że nawet miłośnicy mięsa nie zatęsknią za dodatkiem kurczaka.
21.11.2024 13:48
Pieczarki to bardzo dobra baza do wielu potraw. Zwykle odgrywają drugą rolę w sosach, trafiają do zupy, farszów czy nadziewane są mięsem mielonym. W tym przypadku nadziały się jednak na patyk i upiekły w piekarniku. Przepis jest prosty i szybki, ale zdecydowanie daleko mu do banalnego. Na pierwszy rzut oka połączenie pieczarek z pesto może wydawać się dziwne, ale ten smak przekona nawet największych sceptyków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszyłki z pieczarkami i pesto
Do wykonania tego przepisu naprawdę nie potrzeba wiele - wystarczą pieczarki i domowe ziołowe pesto. Przygotowanie domowego pesto jest proste i szybkie. Główną rolę gra w nim szpinak i pietruszka zamiast tradycyjnej bazylii. Do tego szalotka, czosnek i obowiązkowo parmezan. Sos jest tak smaczny, że aż chce się wyjadać go łyżeczkami.
Zobacz także
To danie proste i szybkie, a na dodatek jeszcze bardzo smaczne. Wegetariańskie szaszłyki z pieczarkami możesz podać jako przystawkę, zaserwować na obiad zamiast tradycyjnego kotleta lub przygotować na ciepłą kolację.
Składniki:
- 400 g brązowych pieczarek.
Ziołowe pesto:
- 50 g świeżego szpinaku,
- pół szklanki natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała szalotka,
- 30 g parmezanu,
- ¾ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Brązowe pieczarki umyj i dokładnie osusz, nie musisz ich obierać. Pokrój je w cienkie plasterki - najłatwiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego lub na mandolinie.
Krok 2. Tak przygotowane pieczarki nadziej na patyczki do szaszłyków. Zrób to dość ciasno, aby były zwarte.
Krok 3. W blenderze umieść świeży szpinak, natkę pietruszki, obraną szalotkę, ząbki czosnku bez łupiny, starty parmezan oraz oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 4. Nad blaszką umieść szaszłyki i posmaruj je przygotowanym pesto ziołowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 15 minut.
Krok 5. Gotowe szaszłyki przełóż na talerz i podawaj na ciepło. Smacznego!