PrzepisWegetariańskaNadziej na patyk i otul sosem. Lepszych pieczarek nie jadłeś

Nadziej na patyk i otul sosem. Lepszych pieczarek nie jadłeś

Szaszłyki kojarzą się z letnim grillowaniem, grzyby z kolei z jesiennymi wyprawami do lasu. Gdy te dwa światy się spotkają, otrzymamy pyszną, całoroczną przekąskę w postaci szaszłyków z pieczarkami i zielonym pesto. Prosta przekąska zaskoczy smakiem i sprawi, że nawet miłośnicy mięsa nie zatęsknią za dodatkiem kurczaka.

Pieczarkowe szaszłyki z pesto
Pieczarkowe szaszłyki z pesto
Źródło zdjęć: © Pyszności

21.11.2024 13:48

Pieczarki to bardzo dobra baza do wielu potraw. Zwykle odgrywają drugą rolę w sosach, trafiają do zupy, farszów czy nadziewane są mięsem mielonym. W tym przypadku nadziały się jednak na patyk i upiekły w piekarniku. Przepis jest prosty i szybki, ale zdecydowanie daleko mu do banalnego. Na pierwszy rzut oka połączenie pieczarek z pesto może wydawać się dziwne, ale ten smak przekona nawet największych sceptyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszyłki z pieczarkami i pesto

Do wykonania tego przepisu naprawdę nie potrzeba wiele - wystarczą pieczarki i domowe ziołowe pesto. Przygotowanie domowego pesto jest proste i szybkie. Główną rolę gra w nim szpinak i pietruszka zamiast tradycyjnej bazylii. Do tego szalotka, czosnek i obowiązkowo parmezan. Sos jest tak smaczny, że aż chce się wyjadać go łyżeczkami.

To danie proste i szybkie, a na dodatek jeszcze bardzo smaczne. Wegetariańskie szaszłyki z pieczarkami możesz podać jako przystawkę, zaserwować na obiad zamiast tradycyjnego kotleta lub przygotować na ciepłą kolację.

Składniki:

  • 400 g brązowych pieczarek.

Ziołowe pesto:

  • 50 g świeżego szpinaku,
  • pół szklanki natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała szalotka,
  • 30 g parmezanu,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Brązowe pieczarki umyj i dokładnie osusz, nie musisz ich obierać. Pokrój je w cienkie plasterki - najłatwiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego lub na mandolinie.

Cienko pokrojone pieczarki
Cienko pokrojone pieczarki© Pyszności

Krok 2. Tak przygotowane pieczarki nadziej na patyczki do szaszłyków. Zrób to dość ciasno, aby były zwarte.

Szaszłyki z pieczarek
Szaszłyki z pieczarek© Pyszności

Krok 3. W blenderze umieść świeży szpinak, natkę pietruszki, obraną szalotkę, ząbki czosnku bez łupiny, starty parmezan oraz oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj na jednolitą masę.

Ziołowe pesto
Ziołowe pesto© Pyszności

Krok 4. Nad blaszką umieść szaszłyki i posmaruj je przygotowanym pesto ziołowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 15 minut.

Szaszłyki pieczarkowe z pesto
Szaszłyki pieczarkowe z pesto© Pyszności

Krok 5. Gotowe szaszłyki przełóż na talerz i podawaj na ciepło. Smacznego!

Wegetariańskie szaszłyki pieczarkowe z pesto
Wegetariańskie szaszłyki pieczarkowe z pesto© Pyszności
przepiswideoobiad bez mięsa
Wybrane dla Ciebie