WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Zupa pieczarkowa z tego przepisu jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Każdy się nią zachwyca

Chciałbyś przygotować zupę pieczarkową w najlepszym wydaniu? Tak, aby smakowała jak u mamy? Z nami na pewno osiągniesz takie efekty. I to w prosty i szybki sposób.

Zupa pieczarkowa z tego przepisu jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Każdy się nią zachwycaJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Sebastian Lubera
SKOMENTUJ

Zupa pieczarkowa cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Dlatego warto wiedzieć, jak dokładnie ją przygotować, by zachwycała smakiem za każdym razem. Jak się okazuje, cały proces nie musi być bardzo skomplikowany i czasochłonny. Wręcz przeciwnie, jeśli ma się pod ręką sprawdzoną recepturę, będzie to proste i przyjemne zadanie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Aby pyszna zupa jeszcze dziś pojawiała się na twoim stole, przygotuj ją na bazie domowego bulionu. Nie może zabraknąć w niej oczywiście pieczarek, ziemniaków, marchewek i aromatycznych przypraw. Połączone w ten sposób składniki stworzą idealną kombinację smakową, której nie oprze się nawet największy niejadek. Po prostu nie ma takiej opcji.

Zrób zupę pieczarkową w ten sposób, a cała rodzina od razu poprosi o dokładkę

Składniki:

  • 40 g masła,
  • 1 cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • 2 łyżki suszonego estragonu,
  • 5 młodych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1,5 litra domowego bulionu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pieczarek. W tym celu najpierw dzielę grzyby na pół, po czym kroję je jeszcze w cienkie paseczki. 

W pierwszej kolejności zajmuję się pieczarkami
W pierwszej kolejności zajmuję się pieczarkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucam obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodaję wcześniej przygotowane grzyby i smażę je przez kilka minut. Kiedy są już miękkie, doprawiam je do smaku suszonym estragonem. 

Smak mieszanki z patelni podkręcam przy pomocy estragonu
Smak mieszanki z patelni podkręcam przy pomocy estragonu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie obieram młode ziemniaki oraz marchewki, po czym kroję je w drobną kostkę i wrzucam do garnka, w którym będę gotować zupę. 

Jako pierwsze w garnku lądują ziemniaki i marchewki
Jako pierwsze w garnku lądują ziemniaki i marchewki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po chwili do warzyw dodaję też pieczarki z patelni, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Na koniec do garnka trafia też domowej roboty bulion. 

Jako ostatni element dodaję domowy bulion
Jako ostatni element dodaję domowy bulion © Licencjodawca | Pyszności

Przygotowaną w ten sposób mieszankę gotuję na małym ogniu ok. 20 minut. 

Krok 5. I to tak naprawdę wszystko. Zupę po ugotowaniu wystarczy przelać do talerzy i podawać z dodatkiem świeżych ziół. Świetnie w tej roli spisze się m.in. tymianek, pietruszka lub koperek. Smacznego!

Pyszna zupa na stałe zadomowi się w twoim menu
Pyszna zupa na stałe zadomowi się w twoim menu © Licencjodawca | Pyszności

Zupa pieczarkowa z tego przpisu jest bardzo pożywna, więc spokojnie możesz serwować ją solo. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją z chrupiącym pieczywem. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada.

© materiały partnera
Płatna współpraca z marką European Mushrooms

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób