Zupa pieczarkowa z tego przepisu jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Każdy się nią zachwyca
Chciałbyś przygotować zupę pieczarkową w najlepszym wydaniu? Tak, aby smakowała jak u mamy? Z nami na pewno osiągniesz takie efekty. I to w prosty i szybki sposób.
31.05.2024 | aktual.: 06.06.2024 17:10
Zupa pieczarkowa cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Dlatego warto wiedzieć, jak dokładnie ją przygotować, by zachwycała smakiem za każdym razem. Jak się okazuje, cały proces nie musi być bardzo skomplikowany i czasochłonny. Wręcz przeciwnie, jeśli ma się pod ręką sprawdzoną recepturę, będzie to proste i przyjemne zadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aby pyszna zupa jeszcze dziś pojawiała się na twoim stole, przygotuj ją na bazie domowego bulionu. Nie może zabraknąć w niej oczywiście pieczarek, ziemniaków, marchewek i aromatycznych przypraw. Połączone w ten sposób składniki stworzą idealną kombinację smakową, której nie oprze się nawet największy niejadek. Po prostu nie ma takiej opcji.
Zrób zupę pieczarkową w ten sposób, a cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
Składniki:
- 40 g masła,
- 1 cebula,
- 400 g pieczarek,
- 2 łyżki suszonego estragonu,
- 5 młodych ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 liście laurowe,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1,5 litra domowego bulionu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pieczarek. W tym celu najpierw dzielę grzyby na pół, po czym kroję je jeszcze w cienkie paseczki.
Krok 2. Na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucam obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodaję wcześniej przygotowane grzyby i smażę je przez kilka minut. Kiedy są już miękkie, doprawiam je do smaku suszonym estragonem.
Krok 3. W międzyczasie obieram młode ziemniaki oraz marchewki, po czym kroję je w drobną kostkę i wrzucam do garnka, w którym będę gotować zupę.
Krok 4. Po chwili do warzyw dodaję też pieczarki z patelni, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Na koniec do garnka trafia też domowej roboty bulion.
Przygotowaną w ten sposób mieszankę gotuję na małym ogniu ok. 20 minut.
Krok 5. I to tak naprawdę wszystko. Zupę po ugotowaniu wystarczy przelać do talerzy i podawać z dodatkiem świeżych ziół. Świetnie w tej roli spisze się m.in. tymianek, pietruszka lub koperek. Smacznego!
Zupa pieczarkowa z tego przpisu jest bardzo pożywna, więc spokojnie możesz serwować ją solo. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją z chrupiącym pieczywem. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada.