Zupa pieczarkowa z tego przepisu jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Każdy się nią zachwyca

Chciałbyś przygotować zupę pieczarkową w najlepszym wydaniu? Tak, aby smakowała jak u mamy? Z nami na pewno osiągniesz takie efekty. I to w prosty i szybki sposób.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena PęcakSebastian Lubera

Zupa pieczarkowa cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Dlatego warto wiedzieć, jak dokładnie ją przygotować, by zachwycała smakiem za każdym razem. Jak się okazuje, cały proces nie musi być bardzo skomplikowany i czasochłonny. Wręcz przeciwnie, jeśli ma się pod ręką sprawdzoną recepturę, będzie to proste i przyjemne zadanie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Aby pyszna zupa jeszcze dziś pojawiała się na twoim stole, przygotuj ją na bazie domowego bulionu. Nie może zabraknąć w niej oczywiście pieczarek, ziemniaków, marchewek i aromatycznych przypraw. Połączone w ten sposób składniki stworzą idealną kombinację smakową, której nie oprze się nawet największy niejadek. Po prostu nie ma takiej opcji.

Zrób zupę pieczarkową w ten sposób, a cała rodzina od razu poprosi o dokładkę

Składniki:

  • 40 g masła,
  • 1 cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • 2 łyżki suszonego estragonu,
  • 5 młodych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1,5 litra domowego bulionu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pieczarek. W tym celu najpierw dzielę grzyby na pół, po czym kroję je jeszcze w cienkie paseczki. 

W pierwszej kolejności zajmuję się pieczarkami
W pierwszej kolejności zajmuję się pieczarkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucam obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodaję wcześniej przygotowane grzyby i smażę je przez kilka minut. Kiedy są już miękkie, doprawiam je do smaku suszonym estragonem. 

Smak mieszanki z patelni podkręcam przy pomocy estragonu
Smak mieszanki z patelni podkręcam przy pomocy estragonu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie obieram młode ziemniaki oraz marchewki, po czym kroję je w drobną kostkę i wrzucam do garnka, w którym będę gotować zupę. 

Jako pierwsze w garnku lądują ziemniaki i marchewki
Jako pierwsze w garnku lądują ziemniaki i marchewki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po chwili do warzyw dodaję też pieczarki z patelni, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Na koniec do garnka trafia też domowej roboty bulion. 

Jakoostatni element do garnka trafia domowy bulion
Jako ostatni element dodaję domowy bulion © Licencjodawca | Pyszności

Przygotowaną w ten sposób mieszankę gotuję na małym ogniu ok. 20 minut. 

Krok 5. I to tak naprawdę wszystko. Zupę po ugotowaniu wystarczy przelać do talerzy i podawać z dodatkiem świeżych ziół. Świetnie w tej roli spisze się m.in. tymianek, pietruszka lub koperek. Smacznego!

Pyszna zupa na stałe zadomowi się w twoim menu
Pyszna zupa na stałe zadomowi się w twoim menu © Licencjodawca | Pyszności

Zupa pieczarkowa z tego przpisu jest bardzo pożywna, więc spokojnie możesz serwować ją solo. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją z chrupiącym pieczywem. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada.

© materiały partnera
Płatna współpraca z marką European Mushrooms
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯