Zupa gulaszowa z białą fasolą rozgrzeje jak ciepły piec. Idealnie sprawdzi się jesienią i zimą
Gdy za oknem temperatura spada, a po powrocie do domu marzymy o czymś, co otuli nas ciepłem od środka. Do łask wracają wtedy zupy, a wśród nich pyszna gulaszowa z dodatkiem białej fasoli. Nie tylko rozgrzeje, ale również sprawi, że kiszki w żołądku przestaną już grać marsza.
24.10.2024 15:03
Jeśli ktoś mówi, że zupą nie da się najeść, to zdecydowanie nie jadł tej gulaszowej. Dzieje się w niej dużo, bo zawiera nie tylko białą fasolę, ale również marchewkę, cukinię czy paprykę. Całość skąpana jest w aromatycznych przyprawach i pomidorach. Jest treściwie i pysznie, chociaż mięsa tutaj nie znajdziesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa gulaszowa z białą fasolą - wegetariański obiad
Kuchnia bez mięsa może być nie tylko smaczna, ale również sycąca. W tym przypadku główną rolę gra fasola. Jest znakomitym źródłem białka, duże ilości błonnika, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak magnez, żelazo i potas. Zawartość białka w fasoli pozwala jej konkurować z mięsem pod względem wartości odżywczych.
To idealny przepis na jesienne i zimowe dni, bo już po kilku łyżkach poczujesz przepływające przez ciało ciepło. Przygotować można większy garnek, by wystarczył na dwa lub trzy obiady - ta zupa tylko zyskuje przy podgrzaniu.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 200 g ugotowanej białej fasoli,
- 1 litr bulionu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 garście świeżego szpinaku.
Zasmażka:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, cukinię, czerwoną paprykę oraz plasterki czosnku i podsmaż całość.
Krok 2. Do podsmażonych warzyw dodaj przyprawy, pomidory krojone oraz ugotowaną wcześniej fasolę. Zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy oraz posiekany szpinak i wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.
Krok 3. Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj do niej porcję wywaru z zupy, dokładnie wymieszaj i wlej z powrotem do garnka z całą zupą.
Krok 4. Porcję zupy przelej do miski, posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się placki ziemniaczane czy świeże pieczywo. Smacznego!