Zupa gulaszowa z białą fasolą rozgrzeje jak ciepły piec. Idealnie sprawdzi się jesienią i zimą

Gdy za oknem temperatura spada, a po powrocie do domu marzymy o czymś, co otuli nas ciepłem od środka. Do łask wracają wtedy zupy, a wśród nich pyszna gulaszowa z dodatkiem białej fasoli. Nie tylko rozgrzeje, ale również sprawi, że kiszki w żołądku przestaną już grać marsza.

Zupa gulaszowa z fasoląZupa gulaszowa z fasolą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Jeśli ktoś mówi, że zupą nie da się najeść, to zdecydowanie nie jadł tej gulaszowej. Dzieje się w niej dużo, bo zawiera nie tylko białą fasolę, ale również marchewkę, cukinię czy paprykę. Całość skąpana jest w aromatycznych przyprawach i pomidorach. Jest treściwie i pysznie, chociaż mięsa tutaj nie znajdziesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Zupa gulaszowa z białą fasolą - wegetariański obiad

Kuchnia bez mięsa może być nie tylko smaczna, ale również sycąca. W tym przypadku główną rolę gra fasola. Jest znakomitym źródłem białka, duże ilości błonnika, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak magnez, żelazo i potas. Zawartość białka w fasoli pozwala jej konkurować z mięsem pod względem wartości odżywczych.

To idealny przepis na jesienne i zimowe dni, bo już po kilku łyżkach poczujesz przepływające przez ciało ciepło. Przygotować można większy garnek, by wystarczył na dwa lub trzy obiady - ta zupa tylko zyskuje przy podgrzaniu.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 200 g ugotowanej białej fasoli,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 garście świeżego szpinaku.

Zasmażka:

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, cukinię, czerwoną paprykę oraz plasterki czosnku i podsmaż całość.

Zupa jest kolorowa od warzyw
Zupa jest kolorwa od warzyw © Pyszności

Krok 2. Do podsmażonych warzyw dodaj przyprawy, pomidory krojone oraz ugotowaną wcześniej fasolę. Zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy oraz posiekany szpinak i wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.


Zupa gulaszowa z fasolą
Zupa gulaszowa z fasolą © Pyszności

Krok 3. Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj do niej porcję wywaru z zupy, dokładnie wymieszaj i wlej z powrotem do garnka z całą zupą.

Wegetariańska zupa fasolowa
Wegetariańska zupa fasolowa © Pyszności

Krok 4. Porcję zupy przelej do miski, posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się placki ziemniaczane czy świeże pieczywo. Smacznego!

Zupa gulaszowa z fasolą
Zupa gulaszowa z fasolą © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej