PrzepisZupyZapomnisz o rosole. W chłodne dni ta zupa rozgrzewa lepiej niż termofor

Zapomnisz o rosole. W chłodne dni ta zupa rozgrzewa lepiej niż termofor

Zupa curry - Pyszności
Zupa curry - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

23.10.2024 15:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ma lepszego sposobu na szybkie rozgrzanie niż talerz gorącej zupy. W jesienne i zimowe dni to nieoceniona pomoc, gdy po powrocie do domu głośno słychać grające marsza kiszki. Zamiast klasycznego rosołu postaw jednak na zupełnie inny, nieco egzotyczny smak.

Przygotowanie garnka z zupą rozwiązuje dwa problemy. Szybko można ją odgrzać i rozgrzeje tak, że łatwo zapomnieć o chłodzie za oknem. Chociaż w polskiej kuchni wachlarz zup jest naprawdę pokaźny, to warto sięgać również do przepisów z innych stron świata. Wśród jesiennych ulubieńców szybko zagości zupa curry, która zachwyci aromatem i sprawi, że już po pierwszej łyżce poczujesz rozlewające się ciepło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa curry

To prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. Kiedy jest przygotowywana, cały dom wypełnia aromat intensywnych przypraw. W wywarze nie może zabraknąć nie tylko samej mieszanki curry, ale również cebuli, czosnku oraz imbiru. Ta trójka świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy zacznie dopadać nas jesienne przeziębienie.

Zupa curry
Zupa curry© Adobe Stock

Zupę curry przygotujesz na bazie rosołu, który został po obiedzie. To świetny pomysł na zamianę w coś innego niż pomidorowa.

Składniki:

  • ok. 1,5 l rosołu,
  • 5 cebul,
  • 2 główki czosnku,
  • 5-7 cm kawałek imbiru,
  • 3 marchewki,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 4-5 listków laurowych,
  • 1 opakowanie przyprawy curry lub 1 łyżka pasty curry,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj cebulę. Obierz ją i przekrój na pół. Następnie umieść na dnie suchego garnka i mocno przypal na ogniu.
  2. Kiedy zbrązowieje, dodaj trochę oleju i przewróć na drugą stronę.
  3. Do przypalonej cebuli dodaj główki czosnku przekrojone na pół. Smaż wszystko razem, aż cebula będzie brązowa, a czosnek miękki.
  4. Drewnianą łyżką zeskrob wszystkie przypalenia z dna garnka.
  5. Zalej całość rosołem i dodaj obraną oraz pokrojoną w plastry marchewkę.
  6. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka.
  7. Kiedy marchewka będzie gotowa, dodaj curry i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gotową zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. W zupie ugotować możesz również krewetki, a w wersji wegańskiej (jeśli bulion był warzywny) tofu. Jeśli smak jest zbyt intensywny, możesz wlać nieco mleka kokosowego. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinyzupa