Przygotujesz w 20 minut. Smakują jak z najlepszej restauracji

Krewetki są banalnie proste w przygotowaniu, a ich zaserwowanie to nie tylko kulinarna przygoda, ale również nadanie jedzeniu wyjątkowego klimatu. Dzisiaj, za pomocą sprawdzonego i łatwego przepisu, chcemy ci podpowiedzieć, jak przygotować krewetki.

ObrazekJak przygotować krewetki? - Pyszności; foto: Canva

Krewetki osiągnęły w Polsce status jedzenia, które jest już na tyle popularne, by można je było dostać praktycznie w każdym dużym sklepie spożywczym, ale jeszcze nie na tyle powszechne, byśmy mieli w zwyczaju zastępowanie nimi schabowego czy mielonych. Dlatego do ich przygotowania dochodzi zwykle wtedy, kiedy mamy wyjątkową okazję. My proponujemy, żeby takie okoliczności przydarzały nam się jak najczęściej. A kiedy już nadejdą - koniecznie zastosuj ten przepis.

Obrazek
Jak przygotować krewetki? - Pyszności; foto: Canva

Zanim pomyślisz, że kupno krewetek oznacza duże finansowe obciążenie, musimy zaktualizować twoją wiedzę. Import tych skorupiaków postępuje z każdym rokiem (za czym w dużej mierze odpowiedzialny jest rozwój rynku restauracji sushi w Polsce), a wraz z nim spadają ich ceny. Zauważysz to zresztą przy kasie, kiedy okaże się, że kupno krewetek dla dwóch osób wyszło taniej, niż w przypadku na przykład wołowiny.

Nie przedłużajmy więc; oto przepis.

Spaghetti z krewetkami

Składniki:

  • 250 g mrożonych krewetek
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jak przygotować krewetki? To bardzo proste. Najpierw musisz je rozmrozić. Jeśli kupiłeś krewetki z głową, pozbądź się jej. Jeśli nie - możesz od razu przejść do obrania krewetek z pancerza. Kolejny obowiązkowy krok to usunięcie przewodu pokarmowego skorupiaków. Jest to żyłka biegnąca wzdłuż tułowia. Jeśli jej nie widzisz, możesz delikatnie naciąć krewetkę wzdłuż, żeby się do niej dostać. Usuń też ogonki.

Obrazek
Oczyszczenie krewetek na grilla - Pyszności; foto: Canva

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a do wody dodaj odrobinę oliwy. Kluski odcedź, a wodę zostaw jeszcze w garnku.

Ząbki czosnku cienko poszatkuj, a pomidory pokrój na drobniejsze kawałki. Podsmaż je teraz na oliwie, zaczynając od czosnku, a później dodając pomidory. Po 2-3 minutach nałóż na patelnię masło, a kiedy się nagrzeje, wrzuć też krewetki. Sygnałem tego, że są już one odpowiednie usmażone, jest wyraźna zmiana koloru. Zwykle trwa to tylko kilka minut.

Dodaj wtedy szpinak, szczyptę soli i pieprzu. Kiedy warzywo się zredukuje, wrzuć na patelnię makaron i wino, i duś pod przykryciem, aż alkohol wyparuje. Na koniec dolej jeszcze 2 łyżki wody po gotowaniu makaronu i duś kolejne kilka minut.

Teraz pozostaje ci już tylko wyłożyć danie na talerze i cieszyć się jego boskim smakiem. Smacznego!

Zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę