W jesienne popołudnie rozgrzej się zupą enchilada. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Zupa to nie tylko preludium do głównego dania, bo odpowiednio przygotowana śmiało może zagrać pierwszą rolę. Taką zupą zachwycisz wszystkich domowników, a zza talerzy dobiegać będą tylko pełne uznania pomruki. Jest tak smaczna, że z garnka zniknie szybciej niż myślisz.
22.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 13:47
Zupa enchilada to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni meksykańskiej, ale również dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego niż zwykły krupnik, rosół czy pomidorówka. To danie łączy w sobie aromatyczne przyprawy, sycącą fasolą, mięso oraz odrobinę pikanterii. Przygotowanie tej zupy nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zdecydowanie zachwyca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa enchilada
To nie tylko smaczne, ale również sycące połączenie, które idealnie rozgrzeje w jesienne popołudnie. Zupa jest pełna wartościowych składników, takich jak fasola, kukurydza, kurczak i warzywa. Słodka papryka, wyrazisty kumin i pikantna jalapeno podkręcają smak całego dania.
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 1 papryczka jalapeno,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka kolendry,
- ½ łyżki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 400 g krojonych pomidorów,
- 160 g czarnej fasoli z puszki,
- 280 g kukurydzy z puszki,
- 1 filet z piersi z kurczaka,
- 1 litr bulionu,
- 60 g serka śmietankowego.
Posypka:
- 2 tortille pełnoziarniste,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli.
Dodatki na 1 porcję:
- 15 g tartego sera cheddar,
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno i podsmaż chwilę. Następnie dodaj przyprawy: słodką paprykę, kmin rzymski, kolendrę, sól oraz pieprz.
Krok 2. Następnie dodaj krojone pomidory, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę. Dodaj w filet z kurczaka w całości i zalej bulionem. Gotuj przez 20 minut.
Krok 3. Po tym czasie wyjmij kurczaka z zupy i przy pomocy widelca porwij go na mniejsze kawałki.
Krok 4. Przygotuj posypkę. Tortillę zawiń w rulon, a następnie pokrój w paski. Ułóż je na blaszce, polej oliwą lub olejem i dopraw solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 10 minut.
Krok 5. Do osobnego naczynia przełóż serek śmietankowy. Dodaj do niego chochlę zupy i wymieszaj. Zahartowany płyn dodaj do garnka z zupą. Dorzuć również przygotowanego wcześniej kurczaka.
Krok 6. Gotową zupę przelej do miski. Posyp pokruszonymi, upieczonymi kawałkami tortilli oraz startym serem cheddar. Smacznego!