W jesienne popołudnie rozgrzej się zupą enchilada. Od stołu nikt nie odejdzie głodny

Zupa to nie tylko preludium do głównego dania, bo odpowiednio przygotowana śmiało może zagrać pierwszą rolę. Taką zupą zachwycisz wszystkich domowników, a zza talerzy dobiegać będą tylko pełne uznania pomruki. Jest tak smaczna, że z garnka zniknie szybciej niż myślisz.

Zupa enchiladasZupa enchiladas
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Zupa enchilada to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni meksykańskiej, ale również dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego niż zwykły krupnik, rosół czy pomidorówka. To danie łączy w sobie aromatyczne przyprawy, sycącą fasolą, mięso oraz odrobinę pikanterii. Przygotowanie tej zupy nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zdecydowanie zachwyca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa enchilada jest idealna na jesienny obiad. Syci i rozgrzewa

Zupa enchilada

To nie tylko smaczne, ale również sycące połączenie, które idealnie rozgrzeje w jesienne popołudnie. Zupa jest pełna wartościowych składników, takich jak fasola, kukurydza, kurczak i warzywa. Słodka papryka, wyrazisty kumin i pikantna jalapeno podkręcają smak całego dania.

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryczka jalapeno,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • ½ łyżki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 400 g krojonych pomidorów,
  • 160 g czarnej fasoli z puszki,
  • 280 g kukurydzy z puszki,
  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • 1 litr bulionu,
  • 60 g serka śmietankowego.

Posypka:

  • 2 tortille pełnoziarniste,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

Dodatki na 1 porcję:

  • 15 g tartego sera cheddar,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojoną w plasterki papryczkę jalapeno i podsmaż chwilę. Następnie dodaj przyprawy: słodką paprykę, kmin rzymski, kolendrę, sól oraz pieprz.

Cebula podsmażona wraz z warzywami
Cebula podsmażona wraz z warzywami © Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj krojone pomidory, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę. Dodaj w filet z kurczaka w całości i zalej bulionem. Gotuj przez 20 minut.

Zupa enchilada
Zupa enchilada © Pyszności

Krok 3. Po tym czasie wyjmij kurczaka z zupy i przy pomocy widelca porwij go na mniejsze kawałki.

Szarpany kurczak
Szarpany kurczak © Pyszności

Krok 4. Przygotuj posypkę. Tortillę zawiń w rulon, a następnie pokrój w paski. Ułóż je na blaszce, polej oliwą lub olejem i dopraw solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 10 minut.

Tortilla pszenna
Tortilla pszenna © Pyszności

Krok 5. Do osobnego naczynia przełóż serek śmietankowy. Dodaj do niego chochlę zupy i wymieszaj. Zahartowany płyn dodaj do garnka z zupą. Dorzuć również przygotowanego wcześniej kurczaka.

Zupa enchilada
Zupa enchilada © Pyszności

Krok 6. Gotową zupę przelej do miski. Posyp pokruszonymi, upieczonymi kawałkami tortilli oraz startym serem cheddar. Smacznego!

Zupa enchilada
Zupa enchilada © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne