Moja babcia robiła najlepszy krupnik. Jej sekretem był dodatek podsmażony na maśle

Kiedy za oknem robi się chłodno, a dni stają się coraz krótsze, z czeluści kuchennych szafek pora wyciągnąć duże garnki na zupę. Jesienią zajadaliśmy się krupnikiem mojej babci, który nie tylko rozgrzewał i sycił, ale również zachwycał smakiem.

Najlepszy przepis na krupnikNajlepszy przepis na krupnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Miska gorącej zupy skutecznie poprawia humor i umila powrót do domu. Wśród polskich klasyków nie można nie wymienić krupniku, czyli zupy na warzywno-mięsnym wywarze z dodatkiem ziemniaków oraz kaszy. Żeby była jeszcze smaczniejsza, moja babcia na patelni podsmażała przyniesione z lasu grzybki. Ich smak niesamowicie aromatyzował całe danie i sprawiał, że po dokładki ustawiały się kolejki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

80 kg śliwek i 6 godzin smażenia. Tak tradycyjnie robi się powidła

Krupnik z grzybami leśnymi

Gdy gotuje się ta zupa, w domu pachnie tak, że do kuchni cały czas zaglądają zniecierpliwieni domownicy. W szczególności, gdy w wywarze lądują również podsmażone na masełku grzyby, przyniesione z pobliskiego lasu. Ten mały dodatek odmienia smak dania i sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze.

Krupnik z dodatkiem kurek bije inne zupy na głowę
Krupnik z dodatkiem kurek bije inne zupy na głowę © Canva | powerofforever

Krupnik to zupa, która przy odgrzewaniu zyskuje na smaku, więc warto ugotować większy garnek, by zjeść ją nawet następnego dnia. Przepis na zupę jest prosty i tak smaczny, że nieraz będziesz do niego wracać. Tradycyjnie krupnik gotuje się na mięsie, np. na kawałku wołowiny lub kurczaka. Możesz dodać mięso na początku gotowania, a następnie wyjąć przed podaniem.

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 300 g mieszanych grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki),
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler korzeniowy,
  • 1 por,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż grzyby do zarumienienia.
  2. Cebulę posiekaj, marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Por pokrój w półksiężyce.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj podsmażone grzyby, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj przez około 30 minut.
  4. Dodaj kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości kaszy i ziemniaków.
  5. Przed podaniem posyp krupnik świeżą natką pietruszki.

Jeśli gotowałeś wywar na mięsie, możesz je dorzucić do talerza z zupą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła