Moja babcia robiła najlepszy krupnik. Jej sekretem był dodatek podsmażony na maśle
Kiedy za oknem robi się chłodno, a dni stają się coraz krótsze, z czeluści kuchennych szafek pora wyciągnąć duże garnki na zupę. Jesienią zajadaliśmy się krupnikiem mojej babci, który nie tylko rozgrzewał i sycił, ale również zachwycał smakiem.
16.10.2024 08:44
Miska gorącej zupy skutecznie poprawia humor i umila powrót do domu. Wśród polskich klasyków nie można nie wymienić krupniku, czyli zupy na warzywno-mięsnym wywarze z dodatkiem ziemniaków oraz kaszy. Żeby była jeszcze smaczniejsza, moja babcia na patelni podsmażała przyniesione z lasu grzybki. Ich smak niesamowicie aromatyzował całe danie i sprawiał, że po dokładki ustawiały się kolejki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krupnik z grzybami leśnymi
Gdy gotuje się ta zupa, w domu pachnie tak, że do kuchni cały czas zaglądają zniecierpliwieni domownicy. W szczególności, gdy w wywarze lądują również podsmażone na masełku grzyby, przyniesione z pobliskiego lasu. Ten mały dodatek odmienia smak dania i sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze.
Krupnik to zupa, która przy odgrzewaniu zyskuje na smaku, więc warto ugotować większy garnek, by zjeść ją nawet następnego dnia. Przepis na zupę jest prosty i tak smaczny, że nieraz będziesz do niego wracać. Tradycyjnie krupnik gotuje się na mięsie, np. na kawałku wołowiny lub kurczaka. Możesz dodać mięso na początku gotowania, a następnie wyjąć przed podaniem.
Składniki:
- 1,5 l wody,
- 300 g mieszanych grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki),
- 1 duża cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 seler korzeniowy,
- 1 por,
- 2 ziemniaki,
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- Sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż grzyby do zarumienienia.
- Cebulę posiekaj, marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Por pokrój w półksiężyce.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj podsmażone grzyby, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj przez około 30 minut.
- Dodaj kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości kaszy i ziemniaków.
- Przed podaniem posyp krupnik świeżą natką pietruszki.
Jeśli gotowałeś wywar na mięsie, możesz je dorzucić do talerza z zupą. Smacznego!