PrzepisZupyMoja babcia robiła najlepszy krupnik. Jej sekretem był dodatek podsmażony na maśle

Moja babcia robiła najlepszy krupnik. Jej sekretem był dodatek podsmażony na maśle

Najlepszy przepis na krupnik
Najlepszy przepis na krupnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.10.2024 08:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy za oknem robi się chłodno, a dni stają się coraz krótsze, z czeluści kuchennych szafek pora wyciągnąć duże garnki na zupę. Jesienią zajadaliśmy się krupnikiem mojej babci, który nie tylko rozgrzewał i sycił, ale również zachwycał smakiem.

Miska gorącej zupy skutecznie poprawia humor i umila powrót do domu. Wśród polskich klasyków nie można nie wymienić krupniku, czyli zupy na warzywno-mięsnym wywarze z dodatkiem ziemniaków oraz kaszy. Żeby była jeszcze smaczniejsza, moja babcia na patelni podsmażała przyniesione z lasu grzybki. Ich smak niesamowicie aromatyzował całe danie i sprawiał, że po dokładki ustawiały się kolejki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krupnik z grzybami leśnymi

Gdy gotuje się ta zupa, w domu pachnie tak, że do kuchni cały czas zaglądają zniecierpliwieni domownicy. W szczególności, gdy w wywarze lądują również podsmażone na masełku grzyby, przyniesione z pobliskiego lasu. Ten mały dodatek odmienia smak dania i sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze.

Krupnik z dodatkiem kurek bije inne zupy na głowę
Krupnik z dodatkiem kurek bije inne zupy na głowę © Canva | powerofforever

Krupnik to zupa, która przy odgrzewaniu zyskuje na smaku, więc warto ugotować większy garnek, by zjeść ją nawet następnego dnia. Przepis na zupę jest prosty i tak smaczny, że nieraz będziesz do niego wracać. Tradycyjnie krupnik gotuje się na mięsie, np. na kawałku wołowiny lub kurczaka. Możesz dodać mięso na początku gotowania, a następnie wyjąć przed podaniem.

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 300 g mieszanych grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki),
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler korzeniowy,
  • 1 por,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż grzyby do zarumienienia.
  2. Cebulę posiekaj, marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Por pokrój w półksiężyce.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj podsmażone grzyby, pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj przez około 30 minut.
  4. Dodaj kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości kaszy i ziemniaków.
  5. Przed podaniem posyp krupnik świeżą natką pietruszki.

Jeśli gotowałeś wywar na mięsie, możesz je dorzucić do talerza z zupą. Smacznego!

przepiskrupnikobiad dla całej rodziny