PrzepisZupyEwa Wachowicz gotuje zupę jarzynową po włosku. Spróbowałem i zapisałem przepis, bo jest przepyszna

Ewa Wachowicz gotuje zupę jarzynową po włosku. Spróbowałem i zapisałem przepis, bo jest przepyszna

Przepis na zupę jarzynową Ewy Wachowicz.
Przepis na zupę jarzynową Ewy Wachowicz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

14.10.2024 17:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa jarzynowa to klasyka polskiej kuchni, ale czy wiecie, że Włosi mają swoją własną, równie pyszną wersję tego dania? To właśnie minestrone – aromatyczna, pełna warzyw zupa, która rozgrzeje was w chłodne dni. Inspiracją do dzisiejszego przepisu była sama Ewa Wachowicz, która podzieliła się sekretami przygotowania prawdziwego włoskiego minestrone.

Zupa jarzynowa to jedno z tych dań, które można przygotować na wiele sposobów. Ewa Wachowicz w swoim przepisie przenosi nas do słonecznej Italii, wprowadzając włoskie akcenty, które dodają tradycyjnej zupie nowego, niebanalnego charakteru. Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego, co zaskoczy domowników i gości, zupa jarzynowa po włosku będzie strzałem w dziesiątkę! Warto spróbować tej wersji, zwłaszcza że jej przygotowanie jest proste, a efekt smakowy – zachwycający.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa jarzynowa po włosku – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Włoska kuchnia słynie z prostoty i wykorzystywania świeżych składników, a ten przepis na zupę jarzynową idealnie oddaje te cechy. Sekretem tej potrawy jest doskonałe połączenie warzyw, ziół i aromatycznych dodatków. Zupa jarzynowa z przepisu Ewy Wachowicz to doskonała alternatywa dla tradycyjnych polskich zup – ma wyraźnie śródziemnomorski charakter, co sprawia, że jest lekka, ale jednocześnie pełna smaku.

Przepis na zupę jarzynową Ewy Wachowicz

Zupa jarzynowa z przepisu Ewy Wachowicz to doskonała alternatywa dla tradycyjnych polskich zup – ma wyraźnie śródziemnomorski charakter, co sprawia, że jest lekka, ale jednocześnie pełna smaku.

Składniki (4 porcje):

  • 1,5 l wywaru jarzynowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • ½ selera,
  • garść groszku zielonego,
  • garść fasolki szparagowej zielonej,
  • garść fasolki szparagowej żółtej,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ papryki zielonej,
  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżka oregano,
  • sól,
  • garść szpinaku,
  • garść białej fasoli z puszki.


Do podania: pesto, oliwa, tarty oscypek 

Przygotowanie minestrone jest niezwykle proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Smażymy warzywa: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler.
  2. Dodajemy pozostałe warzywa: Do podsmażonych warzyw dodajemy groszek, fasolkę szparagową, paprykę, cebulę i seler naciowy.
  3. Bulion i przyprawy: Zalewamy wszystko wywarem jarzynowym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oregano i sól. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut.
  4. Finisz: Dodajemy szpinak, fasolę z puszki i gotujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Gotową zupę podajemy gorącą, posypaną tartym oscypkiem i skropioną pesto wymieszanym z oliwą. To połączenie smaków sprawia, że minestrone jest niezwykle aromatyczne i sycące.