Babcina zupa na domowym bulionie. Ten smak przypomni obiad z dzieciństwa

Moja babcia mawiała, że kiedy w domu jest bulion, to o obiad zawsze można być spokojnym. Rzeczywiście, wywar służył jej do nieskończonej liczby przepisów, z których jednym z moich ulubionych był ten na zupę ziemniaczaną. Dzisiaj jesień oznacza dla mnie właśnie tę potrawę!

Babcina zupa na bulionieBabcina zupa na bulionie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdalena Kucova

Rozpoczęcie jesieni to dobry moment na to, by powrócić myślami do przepisów z dzieciństwa, które rozgrzewały nas po powrocie do domu z podwórkowych szaleństw. Umorusane, zziębnięte i przemoknięte dzieciaki trzeba porządnie rozgrzać, a przecież każdy wie, że nie ma do tego lepszego sposobu niż miska parującej zupy. Oczywiście można tu postawić na zwykły rosół, ale mi te dziecięce momenty kojarzą się z inną potrawą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

To właśnie zupa ziemniaczana tworzona z mocnego, aromatycznego bulionu drobiowego sprawiała, że temperatura mojego ciała wracała wtedy do przyzwoitego standardu. Dzisiaj sam gotuję taką zupę i z przyjemnością obserwuję to, jak jabłko spada niedaleko jabłoni – moje dzieciaki też uwielbiają to danie. I, tak jak mówiła babcia, kiedy bulion jest już gotowy, o całą resztę rzeczywiście można być spokojnym. To już zaledwie kulinarna igraszka, z którą każdy poradzi sobie bez najmniejszego problemu.

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana na bulionie drobiowym

Składniki:

  • 1500 ml bulionu z kury,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 laska kiełbasy (około 150 g),
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka mąki,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion podgrzewam, a ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę. To samo robię z marchewką.
  2. Cebulę obieram z łupin i szatkuję w piórka.
  3. Do bulionu wrzucam ziemniaki, marchewkę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
  4. W międzyczasie cebulę podsmażam na maśle. Dodaję mąkę i w ten sposób przygotowuję zasmażkę.
  5. Łączę ją na patelni z niewielką ilością bulionu, a następnie całość przekładam do zupy. Mieszam i czekam, aż zupa zgęstnieje.
  6. Jest to dobry czas na to, by podsmażyć pokrojoną w plastry lub kostkę kiełbasę. Robię to na rozgrzanym oleju. Potem wrzucam mięso do zupy; dosłownie na sam koniec.
  7. Gotuję kilka minut i gotowe. Podaję z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze