Wielu nadal nie ma pojęcia. Ekspertka wprost o tym, czy ziemniaki tuczą

Kiedy tylko ziemniak pojawił się na naszych stołach, zmiótł z powierzchni ziemi wiele innych warzyw, stając się głównym składnikiem diety. Z czasem jednak zaczęły narastać wokół niego mity, za sprawą których ziemniak stał się symbolem tego, co tuczy, symbolem "złych" węglowodanów i ciężkostrawnych produktów. Jak wiele jest w tym prawdy?

Czy ziemniaki tuczą? Czy ziemniaki tuczą?
Źródło zdjęć: © Canva | matthiasboeckel

Ewa Trusewicz, dietetyk kliniczny i ekspertka VII edycji kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz", obala popularne mity dotyczące ziemniaków. Czy są trudne do strawienia, tuczą i stanowią źródło "złych" węglowodanów?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Mity dotyczące ziemniaków. Czy rzeczywiście tuczą?

Dietetyczka kliniczna Ewa Trusewicz wskazuje wprost: to nie ziemniaki mogą powodować zwiększenie masy ciała, lecz sposób ich przygotowania. Gotowane i pieczone są niskokaloryczne i mogą stanowić element zrównoważonej diety. Problematyczne są potrawy, w których ziemniaki są łączone z dużą ilością tłuszczu, jak na przykład frytki smażone w głębokim oleju czy chipsy. Mitem więc jest stwierdzenie, że ziemniaki tuczą.

Podobnie jest z powielanym nierzadko twierdzeniem, że ziemniaki są źródłem "złych" węglowodanów. Skrobia obecna w ziemniakach to węglowodany złożone, które organizm metabolizuje inaczej – wolniej niż cukry proste. Dzięki temu dostarczają energii na dłuższy czas, nie powodując szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Ponadto schładzając ugotowane ziemniaki, powstaje skrobia oporna (odporna na działanie enzymów trawiennych). Taka skrobia nie jest trawiona, a więc nie powstaje z niej czysta glukoza, która następnie, przedostając się do krwiobiegu, mogłaby podnieść poziom cukru we krwi.

Warto też rozprawić się z mitem dotyczącym tego, że ziemniaki są szkodliwe dla diabetyków. Jak wyjaśnia dietetyczka Ewa Trusewicz, mimo że ziemniaki są bogate w węglowodany, ich wpływ na poziom cukru we krwi można zrównoważyć odpowiednim połączeniem z białkami i tłuszczami. Ważne jest także wybieranie metod obróbki termicznej, które obniżają indeks glikemiczny, jak gotowanie w skórce czy spożywanie schłodzonych ziemniaków, na przykład w sałatkach.

Mity dotyczące ziemniaków
Mity dotyczące ziemniaków © Canva | JamesHills

Ziemniak gorszy od innych warzyw? Ekspertka wyjaśnia

Być może ze względu na to, że jadane często i od małego, ziemniaki spowszedniały na tyle, że uznajemy je za mniej wartościowe warzywo. Ewa Trusewicz przekonuje jednak, że to błędne przekonanie. Każde warzywo posiada swoje unikalne korzyści, a ziemniaki nie są gorsze od innych. Są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, potas – kluczowy dla zdrowia serca, mięśni i układu nerwowego – oraz błonnik, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości.

Warto też rozprawić się z mitem mówiącym, że ziemniaki są trudne do strawienia. Wbrew temu, co powielane jest w internecie, ziemniaki są jednym z łatwiejszych do strawienia źródeł skrobi, pod warunkiem że są odpowiednio przygotowane. Problemy trawienne mogą pojawić się w wyniku użycia dodatków, takich jak ciężkie sosy czy skwarki, albo dużej ilości tłuszczu w smażonych potrawach, takich jak frytki czy placki ziemniaczane.

Jak włączyć ziemniaki do diety?

Ziemniaki można włączyć do diety zgodnie z obowiązującymi normami żywienia na wiele sposobów. Chcąc zachować ich walory odżywcze, warto gotować je w skórce, na parze, piec lub dusić. Wówczas stają się znakomitym składnikiem różnorodnych posiłków, bez konieczności dodawania nadmiernej ilości tłuszczu.

Ziemniaki nie są nudne. Dietetyczka podkreśla, że to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Istnieją setki odmian, z których każda ma swoje unikalne właściwości, smaki, oraz zastosowania kulinarne. Od młodych ziemniaków, przez te idealne do pieczenia i sałatek, po odmiany doskonałe do przyrządzania purée.

Źródło: ziemniakiczykartofle.com.pl

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej