Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Sałatka ziemniaczana kojarzy się raczej z dość ciężkim daniem, bo od razu przed oczami pojawia się ta niemiecka, z dużą dawką majonezu. Ten przepis to jednak zupełnie coś innego, lżejszego i zaskakującego smakiem. Takie sałatce po prostu nie da się oprzeć.

Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Sałatka z pieczonymi ziemniaczaki we włoskim stylu to idealny przepis na imprezę, rodzinne spotkanie czy wspólne grillowanie. Chociaż wygląda niepozornie, to dzieje się w niej sporo: jest fasolka szparagowa, są kapary i suszone pomidory. Całość łączy wyjątkowy dressing na bazie octu z czerwonego wina i musztardy dijon. Smakuje obłędnie i szybko skrada serca wszystkich, którzy skuszą się na porcję.

Sałatka z pieczonych ziemniaków po włosku

Jeśli myślisz, że ziemniaki cię już nie zaskoczą, to jeszcze nie próbowałeś tej sałatki. Występują w niej w formie pieczonej, zaskakując już na samym wstępie. Latem świetnie smakować będą młode ziemniaczki, które dodają nieco słodyczy całemu daniu.

Tej sałatce z pieczonych ziemniaków daleko do kartoffelsalat. Jest lżejsza, bo zamiast majonezu i śmietany mamy pyszny dressing z octu winnego, musztardy francuskiej i oliwy z oliwek. Są też włoskie akcenty w postaci kaparów i suszonych pomidorów w oleju oraz letni must have z babcinego ogródka, czyli fasolka szparagowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Składniki:

  • 1.2 kg młodych ziemniaczków,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli.

Dressing:

  • 50 ml octu z czerwonego wina,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 100 ml oliwy z oliwek.

Reszta składników:

  • 200 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 80 g pomidorów w oleju,
  • ⅓ szklanki natki pietruszki,
  • 60 g kaparów w oleju.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Młode ziemniaki dokładnie szoruję i kroję na mniejsze części. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewam olejem roślinnym i posypuję solą. Mieszam, aby dodatki dobrze otoczyły kawałki ziemniaków. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Ziemniaki gotowe do pieczenia
Ziemniaki gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 2. Przygotowuję dressing. Łączę ocet winny z musztardą dijon, solą oraz pieprzem. Następnie wlewam oliwę z oliwek i dokładnie mieszam całość.

Dressing do sałatki
Dressing do sałatki © Pyszności

Krok 3. Do upieczonych i przestudzonych ziemniaków dodaję fasolkę szparagową oraz pomidory w oleju. Dorzucam pokrojoną czerwoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz kapary i mieszam.

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana © Pyszności

Krok 4. Dodaję dressing i mieszam składniki. Pyszna sałatka z pieczonych ziemniaków we włoskim stylu jest już gotowa. Smacznego!

Sałatki z pieczonych ziemniaków
Sałatki z pieczonych ziemniaków © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć