Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę
Sałatka ziemniaczana kojarzy się raczej z dość ciężkim daniem, bo od razu przed oczami pojawia się ta niemiecka, z dużą dawką majonezu. Ten przepis to jednak zupełnie coś innego, lżejszego i zaskakującego smakiem. Takie sałatce po prostu nie da się oprzeć.
22.07.2024 10:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatka z pieczonymi ziemniaczaki we włoskim stylu to idealny przepis na imprezę, rodzinne spotkanie czy wspólne grillowanie. Chociaż wygląda niepozornie, to dzieje się w niej sporo: jest fasolka szparagowa, są kapary i suszone pomidory. Całość łączy wyjątkowy dressing na bazie octu z czerwonego wina i musztardy dijon. Smakuje obłędnie i szybko skrada serca wszystkich, którzy skuszą się na porcję.
Sałatka z pieczonych ziemniaków po włosku
Jeśli myślisz, że ziemniaki cię już nie zaskoczą, to jeszcze nie próbowałeś tej sałatki. Występują w niej w formie pieczonej, zaskakując już na samym wstępie. Latem świetnie smakować będą młode ziemniaczki, które dodają nieco słodyczy całemu daniu.
Tej sałatce z pieczonych ziemniaków daleko do kartoffelsalat. Jest lżejsza, bo zamiast majonezu i śmietany mamy pyszny dressing z octu winnego, musztardy francuskiej i oliwy z oliwek. Są też włoskie akcenty w postaci kaparów i suszonych pomidorów w oleju oraz letni must have z babcinego ogródka, czyli fasolka szparagowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1.2 kg młodych ziemniaczków,
- ¼ szklanki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka soli.
Dressing:
- 50 ml octu z czerwonego wina,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- ¾ łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- 100 ml oliwy z oliwek.
Reszta składników:
- 200 g żółtej fasolki szparagowej,
- 1 czerwona cebula,
- 80 g pomidorów w oleju,
- ⅓ szklanki natki pietruszki,
- 60 g kaparów w oleju.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Młode ziemniaki dokładnie szoruję i kroję na mniejsze części. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewam olejem roślinnym i posypuję solą. Mieszam, aby dodatki dobrze otoczyły kawałki ziemniaków. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Krok 2. Przygotowuję dressing. Łączę ocet winny z musztardą dijon, solą oraz pieprzem. Następnie wlewam oliwę z oliwek i dokładnie mieszam całość.
Krok 3. Do upieczonych i przestudzonych ziemniaków dodaję fasolkę szparagową oraz pomidory w oleju. Dorzucam pokrojoną czerwoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz kapary i mieszam.
Krok 4. Dodaję dressing i mieszam składniki. Pyszna sałatka z pieczonych ziemniaków we włoskim stylu jest już gotowa. Smacznego!