Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Sałatka ziemniaczana kojarzy się raczej z dość ciężkim daniem, bo od razu przed oczami pojawia się ta niemiecka, z dużą dawką majonezu. Ten przepis to jednak zupełnie coś innego, lżejszego i zaskakującego smakiem. Takie sałatce po prostu nie da się oprzeć.

Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Sałatka z pieczonymi ziemniaczaki we włoskim stylu to idealny przepis na imprezę, rodzinne spotkanie czy wspólne grillowanie. Chociaż wygląda niepozornie, to dzieje się w niej sporo: jest fasolka szparagowa, są kapary i suszone pomidory. Całość łączy wyjątkowy dressing na bazie octu z czerwonego wina i musztardy dijon. Smakuje obłędnie i szybko skrada serca wszystkich, którzy skuszą się na porcję.

Sałatka z pieczonych ziemniaków po włosku

Jeśli myślisz, że ziemniaki cię już nie zaskoczą, to jeszcze nie próbowałeś tej sałatki. Występują w niej w formie pieczonej, zaskakując już na samym wstępie. Latem świetnie smakować będą młode ziemniaczki, które dodają nieco słodyczy całemu daniu.

Tej sałatce z pieczonych ziemniaków daleko do kartoffelsalat. Jest lżejsza, bo zamiast majonezu i śmietany mamy pyszny dressing z octu winnego, musztardy francuskiej i oliwy z oliwek. Są też włoskie akcenty w postaci kaparów i suszonych pomidorów w oleju oraz letni must have z babcinego ogródka, czyli fasolka szparagowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Składniki:

  • 1.2 kg młodych ziemniaczków,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli.

Dressing:

  • 50 ml octu z czerwonego wina,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 100 ml oliwy z oliwek.

Reszta składników:

  • 200 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 80 g pomidorów w oleju,
  • ⅓ szklanki natki pietruszki,
  • 60 g kaparów w oleju.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Młode ziemniaki dokładnie szoruję i kroję na mniejsze części. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewam olejem roślinnym i posypuję solą. Mieszam, aby dodatki dobrze otoczyły kawałki ziemniaków. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Ziemniaki gotowe do pieczenia
Ziemniaki gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 2. Przygotowuję dressing. Łączę ocet winny z musztardą dijon, solą oraz pieprzem. Następnie wlewam oliwę z oliwek i dokładnie mieszam całość.

Dressing do sałatki
Dressing do sałatki © Pyszności

Krok 3. Do upieczonych i przestudzonych ziemniaków dodaję fasolkę szparagową oraz pomidory w oleju. Dorzucam pokrojoną czerwoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz kapary i mieszam.

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana © Pyszności

Krok 4. Dodaję dressing i mieszam składniki. Pyszna sałatka z pieczonych ziemniaków we włoskim stylu jest już gotowa. Smacznego!

Sałatki z pieczonych ziemniaków
Sałatki z pieczonych ziemniaków © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy