Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Sałatka ziemniaczana kojarzy się raczej z dość ciężkim daniem, bo od razu przed oczami pojawia się ta niemiecka, z dużą dawką majonezu. Ten przepis to jednak zupełnie coś innego, lżejszego i zaskakującego smakiem. Takie sałatce po prostu nie da się oprzeć.

Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Sałatka z pieczonymi ziemniaczaki we włoskim stylu to idealny przepis na imprezę, rodzinne spotkanie czy wspólne grillowanie. Chociaż wygląda niepozornie, to dzieje się w niej sporo: jest fasolka szparagowa, są kapary i suszone pomidory. Całość łączy wyjątkowy dressing na bazie octu z czerwonego wina i musztardy dijon. Smakuje obłędnie i szybko skrada serca wszystkich, którzy skuszą się na porcję.

Sałatka z pieczonych ziemniaków po włosku

Jeśli myślisz, że ziemniaki cię już nie zaskoczą, to jeszcze nie próbowałeś tej sałatki. Występują w niej w formie pieczonej, zaskakując już na samym wstępie. Latem świetnie smakować będą młode ziemniaczki, które dodają nieco słodyczy całemu daniu.

Tej sałatce z pieczonych ziemniaków daleko do kartoffelsalat. Jest lżejsza, bo zamiast majonezu i śmietany mamy pyszny dressing z octu winnego, musztardy francuskiej i oliwy z oliwek. Są też włoskie akcenty w postaci kaparów i suszonych pomidorów w oleju oraz letni must have z babcinego ogródka, czyli fasolka szparagowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Składniki:

  • 1.2 kg młodych ziemniaczków,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli.

Dressing:

  • 50 ml octu z czerwonego wina,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 100 ml oliwy z oliwek.

Reszta składników:

  • 200 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 80 g pomidorów w oleju,
  • ⅓ szklanki natki pietruszki,
  • 60 g kaparów w oleju.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Młode ziemniaki dokładnie szoruję i kroję na mniejsze części. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewam olejem roślinnym i posypuję solą. Mieszam, aby dodatki dobrze otoczyły kawałki ziemniaków. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Ziemniaki gotowe do pieczenia
Ziemniaki gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 2. Przygotowuję dressing. Łączę ocet winny z musztardą dijon, solą oraz pieprzem. Następnie wlewam oliwę z oliwek i dokładnie mieszam całość.

Dressing do sałatki
Dressing do sałatki © Pyszności

Krok 3. Do upieczonych i przestudzonych ziemniaków dodaję fasolkę szparagową oraz pomidory w oleju. Dorzucam pokrojoną czerwoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz kapary i mieszam.

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana © Pyszności

Krok 4. Dodaję dressing i mieszam składniki. Pyszna sałatka z pieczonych ziemniaków we włoskim stylu jest już gotowa. Smacznego!

Sałatki z pieczonych ziemniaków
Sałatki z pieczonych ziemniaków © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇