Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Sałatka Waldorf to klasyk na kulinarnej mapie świata. Wywodzi się z eleganckich restauracji hotelowych, jednak już dawno wyszła poza ich progi. Dzięki swojej eleganckiej prostocie i wyrafinowanym smakom stała się popularna zarówno w najdroższych restauracjach, jak i w domowych kuchniach. W moim domu szybko stała się imprezowym hitem, który zastąpił sałatkę gyrosową czy klasyczną jarzynową.

Sałatka WaldorfSałatka Waldorf
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Sałatka Waldorf zawdzięcza swoje powstanie legendarnemu nowojorskiemu hotelowi Waldorf-Astoria, gdzie po raz pierwszy zaserwowano ją w 1896 roku. Oscar Tschirky, ówczesny szef kuchni, został poproszony o stworzenie wyjątkowej potrawy na nadchodzący bankiet. Połączył on cienko pokrojone jabłko z selerem oraz majonezem, inspirowany niemiecką sałatką ziemniaczaną. Proste składniki zjednały sobie serca gości i rozkochały resztę świata.

Sałatka Waldorf

Lista składników jest krótka, ale ich połączenie po prostu zachwyca. Struktury się uzupełniają i wzbogacają. To finezyjna gra smaków, której nie sposób nie polubić. Chrupiące orzechy, seler naciowy i rześkie jabłko połączone sosem jogurtowo-majonezowym to pyszny przepis na sukces.

Sałatka Waldorf świetnie sprawdzi się na lekki lunch lub imprezę. Od kiedy poznałam ten kultowy przepis, robię ją na okrągło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Składniki:

Sos:

  • 80 g jogurtu naturalnego,
  • 60 g majonezu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka miodu.

Reszta składników:

  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 jabłka,
  • 150 g czerwonego winogrona,
  • 100 g uprażonych orzechów włoskich,
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Seler naciowy dokładnie myję, dzielę wzdłuż na pół, a następnie kroję w kostkę. Jabłko również kroję w kostkę, ale nie obieram go ze skórki. Winogrona przekrajam na pół.

Krojenie jabłka
Krojenie jabłka © Pyszności

Krok 2. Jogurt naturalny mieszam z majonezem, miodem oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.

Sos jogurtowo-majonezowy
Sos jogurtowo-majonezowy © Pyszności

Krok 3. Wszystkie składniki przekładam do miski. Dorzucam podprażone orzechy oraz natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Przekładam do dużej miski i serwuję. Smacznego!

Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇