WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Sałatka Waldorf to klasyk na kulinarnej mapie świata. Wywodzi się z eleganckich restauracji hotelowych, jednak już dawno wyszła poza ich progi. Dzięki swojej eleganckiej prostocie i wyrafinowanym smakom stała się popularna zarówno w najdroższych restauracjach, jak i w domowych kuchniach. W moim domu szybko stała się imprezowym hitem, który zastąpił sałatkę gyrosową czy klasyczną jarzynową.

Sałatka WaldorfSałatka Waldorf
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Sałatka Waldorf zawdzięcza swoje powstanie legendarnemu nowojorskiemu hotelowi Waldorf-Astoria, gdzie po raz pierwszy zaserwowano ją w 1896 roku. Oscar Tschirky, ówczesny szef kuchni, został poproszony o stworzenie wyjątkowej potrawy na nadchodzący bankiet. Połączył on cienko pokrojone jabłko z selerem oraz majonezem, inspirowany niemiecką sałatką ziemniaczaną. Proste składniki zjednały sobie serca gości i rozkochały resztę świata.

Sałatka Waldorf

Lista składników jest krótka, ale ich połączenie po prostu zachwyca. Struktury się uzupełniają i wzbogacają. To finezyjna gra smaków, której nie sposób nie polubić. Chrupiące orzechy, seler naciowy i rześkie jabłko połączone sosem jogurtowo-majonezowym to pyszny przepis na sukces.

Sałatka Waldorf świetnie sprawdzi się na lekki lunch lub imprezę. Od kiedy poznałam ten kultowy przepis, robię ją na okrągło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Składniki:

Sos:

  • 80 g jogurtu naturalnego,
  • 60 g majonezu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka miodu.

Reszta składników:

  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 jabłka,
  • 150 g czerwonego winogrona,
  • 100 g uprażonych orzechów włoskich,
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Seler naciowy dokładnie myję, dzielę wzdłuż na pół, a następnie kroję w kostkę. Jabłko również kroję w kostkę, ale nie obieram go ze skórki. Winogrona przekrajam na pół.

Krojenie jabłka
Krojenie jabłka © Pyszności

Krok 2. Jogurt naturalny mieszam z majonezem, miodem oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.

Sos jogurtowo-majonezowy
Sos jogurtowo-majonezowy © Pyszności

Krok 3. Wszystkie składniki przekładam do miski. Dorzucam podprażone orzechy oraz natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Przekładam do dużej miski i serwuję. Smacznego!

Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo