Gdy na stole pojawiają się pizzowe misie, maluchy szaleją z radości
Lubisz tworzyć pyszne dania w zupełnie nowej i jednocześnie ciekawej formie? Koniecznie zrób pizzowe misie, które od razu przykuwają wzrok. W smaku też są obłędne!
21.06.2024 09:07
Przygotowując posiłki w naszych kuchniach, skupiamy się głównie na ich smaku, aby niczego im nie brakowało i zapadały w pamięci na bardzo długo. I oczywiście jest to jak najbardziej prawidłowy sposób działania. Z drugiej jednak strony warto pamiętać, że jeśli danie dodatkowo świetnie się prezentuje, jego odbiór może być jeszcze lepszy.
I świetnym przykładem w tym przypadku są genialne domowe pizze, które oprócz chrupiącego ciasta, aksamitnego kremu pomidorowego i smacznych dodatków, zachwycają również samym wyglądem. Przypominają urocze misie, od których nie sposób wręcz oderwać wzroku. Takie są genialne. Ty również możesz je zrobić. Gwarantuję, że będą zajadać się nimi nawet największe niejadki, zarówno te mniejsze, jak i starsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Gdy pizzowe misie pojawiają się w mojej kuchni, każdy się nimi zachwyca. U ciebie będzie tak samo
Składniki:
Ciasto:
- 754 g mąki pszennej typ 00,
- 453 g wody,
- 1,47 g świeżych drożdży,
- 16 g oliwy z oliwek,
- 27 g soli.
Pozostałe składniki:
- mozzarella w zalewie,
- sos do pizzy,
- pomidorki koktajlowe,
- pieczarki,
- kukurydza,
- mini salami,
- listki bazylii.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na pizzę. W tym celu przy pomocy robota kuchennego w pierwszej kolejności łączę ze sobą: wodę, 4 łyżki mąki oraz świeże drożdże.
Krok 2. Po chwili do miski urządzenia trafiają kolejne składniki, a mianowicie: mąka, sól oraz oliwa z oliwek.
Krok 3. Dobrze wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 3 godziny. Następnie przekładam je do miski i przykrywam folią spożywczą. W takim wydaniu ciasto trafia na 20 godzin do lodówki.
Krok 4. Następnie dzielę ciasto na 4 mniejsze kawałki, po czym znowu odstawiam je do wyrośnięcia pod przykryciem. Tym razem na 5 godzin.
Krok 5. Z każdego wyrośniętego kawałka formuję następnie jeden duży okrągły kawałek, Bezpośrednio nad nim umieszczam dwie mniejsze kuleczki z ciasta, które będą pełnić funkcję uszu. Nie zapominam również o nosku. On również zostaje przygotowany przeze mnie z ciasta na pizzę.
Krok 6. Zarówno na największym elemencie, jak i uszkach rozprowadzam sos do pizzy. Po czym w centralnej części umieszczam dodatki: mozzarellę, pieczarki i salami. Tak przygotowana pizza trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 4-5 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 300 stopni Celsjusza z wykorzystaniem funkcji grill.
Krok 7. Gotowe pizze przed podaniem dekoruję dodatkowo kukurydzą i świeżą bazylią. Nie zapominam również o dodatkach w postaci oczu czy kolejnych elementów noska. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także