PrzepisMini ptysie "misie"

Mini ptysie "misie"

Mini ptysie "misie"
Pyszności

03.10.2019 12:00, aktual.: 03.10.2019 14:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym razem mamy dla Ciebie mini ptysie, które pokochały zarówno nasze pociechy, jak starsi członkowie rodziny. I nie ma się co dziwić, w końcu znajdziesz tu same pyszności ❤️

Składniki:

Ciasto na ptysie

  1. 1 szkl. mąka
  2. 125 g masło
  3. 1 szkl. woda
  4. 1 łyżka cukier puder
  5. 3 szt. jajka

Krem

  1. 500 ml śmietanka 30%
  2. 4 łyżki cukier puder
  3. 300 g mascarpone

Pozostałe składniki

  1. 150 g czekolada rozpuszczona

Sposób przygotowania:

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Następnie przy jej pomocy stwórz oczka i uszy, którymi udekorujesz gotowe ptysie. Deskę z ozdobami wstaw do zamrażarki.

Obraz

2. Czas przygotować ciasto na ptysie. W tym celu połącz ze sobą na palniku masło, wodę, mąkę i cukier puder. Po połączeniu składników, zdejmij mieszankę z palnika.

Obraz

3. Po ostudzeniu dodaj jajka i połącz przy pomocy miksera.

Obraz

4. Przełóż mieszankę do rękawa cukierniczego i stwórz mini ptysie. Następnie wstaw blaszkę do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie ubij śmietankę, po czym dodaj do niej stopniowo cukier puder i serek mascarpone.

Obraz

6. Upieczone i ostudzone ptysie podziel na pół i nafaszeruj je gotowym kremem.

Obraz

7. Teraz dodaj oczka i uszka i gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także