Mini ptysie "misie"

Tym razem mamy dla Ciebie mini ptysie, które pokochały zarówno nasze pociechy, jak starsi członkowie rodziny. I nie ma się co dziwić, w końcu znajdziesz tu same pyszności ❤️

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto na ptysie

  1. 1 szkl. mąka
  2. 125 g masło
  3. 1 szkl. woda
  4. 1 łyżka cukier puder
  5. 3 szt. jajka

Krem

  1. 500 ml śmietanka 30%
  2. 4 łyżki cukier puder
  3. 300 g mascarpone

Pozostałe składniki

  1. 150 g czekolada rozpuszczona

Sposób przygotowania:

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Następnie przy jej pomocy stwórz oczka i uszy, którymi udekorujesz gotowe ptysie. Deskę z ozdobami wstaw do zamrażarki.

Obrazek

2. Czas przygotować ciasto na ptysie. W tym celu połącz ze sobą na palniku masło, wodę, mąkę i cukier puder. Po połączeniu składników, zdejmij mieszankę z palnika.

Obrazek

3. Po ostudzeniu dodaj jajka i połącz przy pomocy miksera.

Obrazek

4. Przełóż mieszankę do rękawa cukierniczego i stwórz mini ptysie. Następnie wstaw blaszkę do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie ubij śmietankę, po czym dodaj do niej stopniowo cukier puder i serek mascarpone.

Obrazek

6. Upieczone i ostudzone ptysie podziel na pół i nafaszeruj je gotowym kremem.

Obrazek

7. Teraz dodaj oczka i uszka i gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba