Tym razem mamy dla Ciebie mini ptysie, które pokochały zarówno nasze pociechy, jak starsi członkowie rodziny. I nie ma się co dziwić, w końcu znajdziesz tu same pyszności ❤️
Pyszności
03.10.2019 | aktual.: 09.09.2024 14:21
Składniki:
Ciasto na ptysie
1 szkl. mąka
125 g masło
1 szkl. woda
1 łyżka cukier puder
3 szt. jajka
Krem
500 ml śmietanka 30%
4 łyżki cukier puder
300 g mascarpone
Pozostałe składniki
150 g czekolada rozpuszczona
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Następnie przy jej pomocy stwórz oczka i uszy, którymi udekorujesz gotowe ptysie. Deskę z ozdobami wstaw do zamrażarki.
2. Czas przygotować ciasto na ptysie. W tym celu połącz ze sobą na palniku masło, wodę, mąkę i cukier puder. Po połączeniu składników, zdejmij mieszankę z palnika.
3. Po ostudzeniu dodaj jajka i połącz przy pomocy miksera.
4. Przełóż mieszankę do rękawa cukierniczego i stwórz mini ptysie. Następnie wstaw blaszkę do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
5. W międzyczasie ubij śmietankę, po czym dodaj do niej stopniowo cukier puder i serek mascarpone.
6. Upieczone i ostudzone ptysie podziel na pół i nafaszeruj je gotowym kremem.