PrzepisMini ptysie "misie"

Mini ptysie "misie"

Tym razem mamy dla Ciebie mini ptysie, które pokochały zarówno nasze pociechy, jak starsi członkowie rodziny. I nie ma się co dziwić, w końcu znajdziesz tu same pyszności ❤️

Mini ptysie "misie"
Pyszności

03.10.2019 | aktual.: 09.09.2024 14:21

Składniki:

Ciasto na ptysie

  1. 1 szkl. mąka
  2. 125 g masło
  3. 1 szkl. woda
  4. 1 łyżka cukier puder
  5. 3 szt. jajka

Krem

  1. 500 ml śmietanka 30%
  2. 4 łyżki cukier puder
  3. 300 g mascarpone

Pozostałe składniki

  1. 150 g czekolada rozpuszczona

Sposób przygotowania:

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Następnie przy jej pomocy stwórz oczka i uszy, którymi udekorujesz gotowe ptysie. Deskę z ozdobami wstaw do zamrażarki.

Obraz

2. Czas przygotować ciasto na ptysie. W tym celu połącz ze sobą na palniku masło, wodę, mąkę i cukier puder. Po połączeniu składników, zdejmij mieszankę z palnika.

Obraz

3. Po ostudzeniu dodaj jajka i połącz przy pomocy miksera.

Obraz

4. Przełóż mieszankę do rękawa cukierniczego i stwórz mini ptysie. Następnie wstaw blaszkę do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie ubij śmietankę, po czym dodaj do niej stopniowo cukier puder i serek mascarpone.

Obraz

6. Upieczone i ostudzone ptysie podziel na pół i nafaszeruj je gotowym kremem.

Obraz

7. Teraz dodaj oczka i uszka i gotowe!

Obraz
Wybrane dla Ciebie