Teściowa nagle zaczęła okręcać talerz z ciastem folią spożywczą. Śmiałem się, a teraz sam tak robię

Folia spożywcza to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Owijamy nią jedzenie, chroniąc je przed wysychaniem i przenikaniem zapachów. Wykorzystujemy ją również do transportu żywności. Zdawać by się mogło, że znamy wszystkie sposoby jej wykorzystania. Jednak pewien prosty trik może nas zaskoczyć i całkowicie zmienić sposób, w jaki używamy folii spożywczej.

Teściowa nagle zaczęła okręcać talerz z ciastem folią spożywczą. Śmiałem się, a teraz sam tak robięTeściowa nagle zaczęła okręcać talerz z ciastem folią spożywczą. Śmiałem się, a teraz sam tak robię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Marcin Michałowski

Folia spożywcza to jedna z tych rzeczy, która powinna znaleźć się w każdej kuchni. Jest tania, wszechstronna i niezwykle praktyczna. Najczęściej używamy jej do owijania jedzenia, aby zabezpieczyć je przed wysychaniem lub przenikaniem zapachów, a także podczas transportu. Jednak ma ona znacznie więcej zastosowań, niż mogłoby się wydawać. Poznaj kilka trików, które sprawią, że folia spożywcza stanie się naszym niezastąpionym pomocnikiem w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki i prosty deser w lekkim wydaniu jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole

Folia spożywcza - sposób na ochronę i efektowne podanie ciasta

Odkryłem niedawno kolejny genialny sposób na wykorzystanie folii spożywczej. Ten trik sprawdzi się idealnie, gdy chcemy zachować kształt ciasta lub faszerowanych jajek. Wystarczy ustawić rolkę folii pionowo obok talerza, owinąć go folią, zbierając nadmiar u góry. Powstanie coś na kształt rożka, który następnie należy zakręcić u góry i lekko docisnąć do dołu. Ważne, aby folia była dobrze dociśnięta do rantu talerza. Dzięki temu wokół ciasta powstanie poduszka powietrzna, która nie tylko ochroni je przed wysychaniem, ale również nada mu efektowny wygląd. Taki sposób podania ciasta z pewnością zaskoczy i zachwyci domowników i gości.

Folia spożywcza - proste rozwiązania, które ułatwiają życie

Folia spożywcza to nie tylko zwykły produkt do owijania jedzenia. Wystarczy odrobina kreatywności, aby odkryć jej wiele innych zastosowań. Dzięki prostym trikom można zaoszczędzić czas, ograniczyć marnowanie żywności i efektownie podać potrawy. Folia spożywcza to prawdziwy must have w każdej kuchni!

Oprócz standardowego owijania jedzenia, folia może mieć wiele innych zastosowań. Przydaje się w cukiernictwie, gdzie podkłada się ją pod wypieki przed oblewaniem polewą. Dzięki temu nadmiar polewy można z łatwością zebrać i ponownie wykorzystać. Miłośnicy jajek w koszulce docenią również ten trik: surowe jajko wbija się do kubeczka wyłożonego folią, zakręca i wkłada do wrzącej wody. Folia pozwala uzyskać idealnie uformowane, zwarte jajko.

Mam nadzieję, że ten artykuł zainspiruje cię do odkrywania nowych sposobów wykorzystania folii spożywczej w kuchni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej