Teściowa nagle zaczęła okręcać talerz z ciastem folią spożywczą. Śmiałem się, a teraz sam tak robię

Folia spożywcza to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Owijamy nią jedzenie, chroniąc je przed wysychaniem i przenikaniem zapachów. Wykorzystujemy ją również do transportu żywności. Zdawać by się mogło, że znamy wszystkie sposoby jej wykorzystania. Jednak pewien prosty trik może nas zaskoczyć i całkowicie zmienić sposób, w jaki używamy folii spożywczej.

Teściowa nagle zaczęła okręcać talerz z ciastem folią spożywczą. Śmiałem się, a teraz sam tak robięTeściowa nagle zaczęła okręcać talerz z ciastem folią spożywczą. Śmiałem się, a teraz sam tak robię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Marcin Michałowski

Folia spożywcza to jedna z tych rzeczy, która powinna znaleźć się w każdej kuchni. Jest tania, wszechstronna i niezwykle praktyczna. Najczęściej używamy jej do owijania jedzenia, aby zabezpieczyć je przed wysychaniem lub przenikaniem zapachów, a także podczas transportu. Jednak ma ona znacznie więcej zastosowań, niż mogłoby się wydawać. Poznaj kilka trików, które sprawią, że folia spożywcza stanie się naszym niezastąpionym pomocnikiem w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki i prosty deser w lekkim wydaniu jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole

Folia spożywcza - sposób na ochronę i efektowne podanie ciasta

Odkryłem niedawno kolejny genialny sposób na wykorzystanie folii spożywczej. Ten trik sprawdzi się idealnie, gdy chcemy zachować kształt ciasta lub faszerowanych jajek. Wystarczy ustawić rolkę folii pionowo obok talerza, owinąć go folią, zbierając nadmiar u góry. Powstanie coś na kształt rożka, który następnie należy zakręcić u góry i lekko docisnąć do dołu. Ważne, aby folia była dobrze dociśnięta do rantu talerza. Dzięki temu wokół ciasta powstanie poduszka powietrzna, która nie tylko ochroni je przed wysychaniem, ale również nada mu efektowny wygląd. Taki sposób podania ciasta z pewnością zaskoczy i zachwyci domowników i gości.

Folia spożywcza - proste rozwiązania, które ułatwiają życie

Folia spożywcza to nie tylko zwykły produkt do owijania jedzenia. Wystarczy odrobina kreatywności, aby odkryć jej wiele innych zastosowań. Dzięki prostym trikom można zaoszczędzić czas, ograniczyć marnowanie żywności i efektownie podać potrawy. Folia spożywcza to prawdziwy must have w każdej kuchni!

Oprócz standardowego owijania jedzenia, folia może mieć wiele innych zastosowań. Przydaje się w cukiernictwie, gdzie podkłada się ją pod wypieki przed oblewaniem polewą. Dzięki temu nadmiar polewy można z łatwością zebrać i ponownie wykorzystać. Miłośnicy jajek w koszulce docenią również ten trik: surowe jajko wbija się do kubeczka wyłożonego folią, zakręca i wkłada do wrzącej wody. Folia pozwala uzyskać idealnie uformowane, zwarte jajko.

Mam nadzieję, że ten artykuł zainspiruje cię do odkrywania nowych sposobów wykorzystania folii spożywczej w kuchni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby